Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ψηφίζει για την ασφάλεια στο Campus και το νέο Σχέδιο Νόμου
Τα δυο χθεσινά ψηφίσματα της Συγκλήτου του ΑΠΘ
Μετά την επιστολή των φοιτητών και την ανακίνηση του θέματος από 500 περίπου φοιτητές και δεκάδες δημοσιευμάτων η Σύγκλητος στη χθεσινή της συνεδρίαση διατύπωσε ξακάθαρα την άποψή της. Στην ίδια συνεδρίαση καταθέτει μια γενική εκτίμηση για το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΕΘ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ για το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στην Πολυτεχνική Σχολή
Θεσσαλονίκη, 23/6/2017
«Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίασή της στις 22.6.2017, συζήτησε για πολλοστή φορά το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών στους υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης και ειδικότερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής, με αφορμή την ανοικτή επιστολή περίπου 500 φοιτητών του ιδρύματος.
Η Σύγκλητος συμμερίζεται την πρωτοβουλία των φοιτητών που αποφάσισαν να εκφράσουν δημόσια την αντίδρασή τους στο πρόβλημα αυτό που είναι γνωστό σε όλους. H δημόσια ανάδειξή του, και με την επιστολή αυτή, συμβάλλει θετικά στην κινητοποίηση όλων των αρμοδίων για την επίλυσή του, παρόλο που ορισμένα από τα αναφερόμενα στην επιστολή είναι υπερβολικά και δεν αφορούν, βέβαια, στο σύνολο των Σχολών του ΑΠΘ. Οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται αποτελεσματικά στο Αριστοτέλειο, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτό πιστοποιείται διαρκώς από τις επαναλαμβανόμενες διακρίσεις των φοιτητών και των διδασκόντων μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η Διοίκηση του ΑΠΘ έχει ενισχύσει τα μέτρα επιτήρησης των υπαίθριων χώρων από το προσωπικό φύλαξης και με τη συνδρομή των αρμόδιων αστυνομικών αρχών έχει επιτύχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιούπολης. Είναι όμως γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό καθημερινό πρόβλημα στην Πολυτεχνική Σχολή από την εγκληματική δραστηριότητα ατόμων που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. Με την αμέριστη υποστήριξη της Συγκλήτου, αλλά και του συνόλου των μελών του ΑΠΘ, η Διοίκηση του ιδρύματος θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με κάθε δυνατό τρόπο σε κάθε σημείο της πανεπιστημιούπολης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής, όπου εστιάζεται το πρόβλημα. Η Σύγκλητος καλεί την Ελληνική Πολιτεία να εξαντλήσει τις δυνατότητες παρέμβασής της για την αντιμετώπιση της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας, που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος εκφράζει δημόσια την υποστήριξή της στη θέση που επανειλημμένα έχει διακηρύξει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, ότι για τα θέματα διακίνησης ναρκωτικών, παράλληλα με την πρόβλεψη του νόμου για αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας, υπάρχει διαρκής πρόσκληση παρέμβασης της αστυνομίας στους χώρους του ιδρύματος».
______________
Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ για το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΕΘ για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Θεσσαλονίκη, 23/6/2017
«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ κατά τη συνεδρίασή της στις 22.6.2017 διατυπώνει, αναφορικά με το κυοφορούμενο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την ακόλουθη εκτίμηση:
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου βαρύνεται από εξαντλητικές υπερρυθμίσεις ζητημάτων, με αποκορύφωμα την οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών και την διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων, και όμοια αντιμετώπιση ανόμοιων Ιδρυμάτων (λ.χ. από τα νέα Περιφερειακά Συμβούλια), κατά τρόπο που θίγει καίρια το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.
Ακόμη το προτεινόμενο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από:
- Έλλειψη αναπτυξιακής πνοής και εσωστρέφεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δυσκολίες στη διοργάνωση ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών.
- Αναχρονιστικές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η επαναφορά της κάλπης ως κύριου τρόπου διενέργειας εκλογών.
- Επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως π.χ. μεταξύ ΑΔΙΠ/ΜΟΔΙΠ και της νέας Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των ΠΜΣ.
- Δυσλειτουργίες και μεγέθυνση της γραφειοκρατίας, με κυρίαρχη την υπαγωγή των ΕΛΚΕ σε καθεστώς Δημόσιου Λογιστικού, αλλά και από
- Ρυθμίσεις που βάλλουν ευθέως κατά της δημοκρατικότητας και αντιπροσωπευτικότητας των διαδικασιών (λ.χ. εκλογή τεσσάρων αντιπρυτάνεων με δυνατότητα επιλογής μόνον ενός), και θα οδηγήσουν σε αναποτελεσματικότητα της διοίκησης (λ.χ. με τη διάσπαση των εκλογών πρύτανη – αντιπρυτάνεων).
Υπό το πρίσμα αυτό, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν εγγυάται αυτό που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια, δηλαδή μακροβιότητα του θεσμικού πλαισίου και βαθμούς ελευθερίας για τα Ιδρύματα. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ειλικρινή διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών να πείσουν με επιχειρήματα, αλλά και να πεισθούν από ενδεχομένως εύλογα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, φθάνοντας έτσι σε μια “χρυσή τομή” που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση του θεσμικού πλαισίου σε βάθος χρόνου και μια αναπτυξιακή προοπτική για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο».