Συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τα τρανς θύματα ανά τον κόσμο!

Στην Καμάρα και στην Αριστοτέλους.

Parallaxi
συμβαίνει-τώρα-στη-θεσσαλονίκη-εκδηλ-516237
Parallaxi

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της τρανς κοινότητας ανά τον κόσμο πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα σε Καμάρα και Αριστοτέλους με αφορμή την Διεθνή Ημέρα που έχει θεσπιστεί για αυτό το θέμα.

Αναλυτικά η ανάρτηση στο Facebook για τις εκδηλώσεις 

Η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1999 ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων μετά την δολοφονία της Rita Hester στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και μετά από εκατοντάδες δολοφονίες τρανς ανά τον κόσμο.

Εκτός από τις δολοφονίες, υπάρχουν πολλοί λόγοι για την καθιέρωση μιας τέτοιας διεθνούς ημέρας. Η μη προσβασιμότητα τρανς ατόμων σε υπηρεσίες υγείας και επαγγελματική αποκατάσταση προκαλεί επίσης θύματα. Για τις αυτοκτονίες τρανς ατόμων, οι οποίες ξέρουμε ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, δεν υπάρχουν καθόλου στατιστικά στοιχεία καθότι οι αυτόχειρες καταγράφονται με το φύλο που τους αποδόθηκε στην γέννηση. Αυτές οι αυτοκτονίες, οι περισσότερες αν μη τι άλλο, είναι κρατικό και κοινωνικό έγκλημα, εφόσον έχουν ως αιτία την θλίψη και την απελπισία που δημιουργεί η αποξένωση και ο αποκλεισμός. Το προσδόκιμο ζωής των τρανς είναι χαμηλότερο από των cis ατόμων, σε μερικές χώρες μάλιστα φτάνει την ηλικία των 35 ετών.

Στην χώρα μας ακτιβιστές και δικηγόροι λοατκια υποκειμένων κατάφεραν μέσω της δικαστικής οδού να πετύχουν αλλαγή εγγράφων σε τρανς άτομα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να κατοχυρώσει το φθινόπωρο του 2017 αυτό το αυτονόητο δικαίωμα, αλλά με έναν πολύ προβληματικό νόμο. Πρώτα από όλα χρειάζεται προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως, μια προϋπόθεση που καθιστά την διαδικασία αδύνατη για τρανς πρόσφυγες. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα και έτσι το καλοκαίρι του 2018 στη Θεσσαλονίκη, τρανς πρόσφυγας από το Πακιστάν κατάφερε να αλλάξει τα έγγραφα της με δικαστική απόφαση.

Επιπρόσθετη προβληματική του υφιστάμενου νόμου είναι ότι όχι απλά δεν κατήργησε τη δικαστικό κομμάτι ως προϋπόθεση, όπως ήταν το αίτημα του λοατκια+ κινήματος, αλλά την έκανε ακόμα πιο δύσκολη καθιστώντας υποχρεωτική την παρουσία του αιτούντος υποκειμένου στο ακροατήριο. Το οικονομικό και το ψυχολογικό βάρος της όλης διαδικασίας είναι, επομένως, τεράστιο.

Επίσης ο νόμος δεν επιτρέπει σε παντρεμένα άτομα να κάνουν αίτηση, ενώ για όσα έχουν παιδιά φαίνεται αβέβαιο το μέλλον τους. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, αν επιτρεπόταν η αλλαγή εγγράφων στα παντρεμένα τρανς άτομα, θα καθιερώνονταν ο ομόφυλος γάμος. Εμείς ρωτάμε – γιατί να μην καθιερωθεί;

Μετά την αλλαγή εγγράφων μέσω της δικαστικής οδού, αβέβαιη είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που φαίνονται φυλοσύνδετες στα μάτια του νόμου (όπως τεστ παπ, αγωγές για προστατίδες, μαστογραφίες κλπ).

Τα αιτήματα: 

– Να μπει ένα τέλος στην κουλτούρα του μίσους που οδηγεί σε δολοφονίες τρανς ατόμων. Να μη δίνεται δημόσιος λόγος σε φωνές που την αναπαράγουν

– Αναγνώριση του αυτοπροσδιορισμού κάθε ατόμου ως προς το φύλο, με μια απλή δήλωση στο ληξιαρχείο χωρίς δικαστικές ή ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις

– Αναγνώριση μη δυαδικών ταυτοτήτων & συμπερίληψη κάθε έμφυλης ταυτότητας στο νομικό πλαίσιο.

– Απαγόρευση των υποχρεωτικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ άτομα.

– Διεύρυνση του πολιτικού γάμου και απεμφυλοποίηση της γονεϊκότητας. Κανένα άτομο να μην στερηθεί τ* σύντροφ* ή τα παιδιά του λόγω ταυτοτήτας φύλου

– Απεμφυλοποίηση των υπηρεσιών υγείας, ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλα τα υποκείμενα

– Ένταξη των υπηρεσιών φυλομετάβασης στο ΕΣΥ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα