Σύνδεσμος Κατοίκων Γαλαξία: «Να μην αποσπαστούν οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο οικόπεδο Καρακάση & Ζαμπελίου»
Αναλυτικά η εισήγηση του Συνδέσμου
Ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Γαλαξία εισηγείται να μην αποσπαστούν οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο στο οικόπεδο Καρακάση & Ζαμπελίου, στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για το οικόπεδο που προορίζονταν εδώ και πολλά χρόνια να απαλλοτριωθεί από τον Δήμο για να γίνει κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, είχαν δεσμευτεί τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ και έχουν ξεκινήσει πλέον οι εργασίες ανέγερσης 8ώροφης οικοδομής, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν αρχαιολογικά ευρήματα.
Αναλυτικά η εισήγηση:
«Σήμερα Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Γαλαξία παρευρέθηκαν στην 551η/29-11-2024 συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το 8ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης αφορούσε στις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Καρακάση και Ζαμπελίου. Πρόκειται για το οικόπεδο που προορίζονταν εδώ και πολλά χρόνια να απαλλοτριωθεί από τον Δήμο για να γίνει κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, είχαν δεσμευτεί τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ και έχουν ξεκινήσει πλέον οι εργασίες ανέγερσης 8ώροφης οικοδομής, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν αρχαιολογικά ευρήματα.
Η εισήγηση της Υπηρεσίας ήταν να αποσπαστούν οι αρχαιότητες.
Ως κάτοικοι και μέσω του δικηγόρου μας ζητήσαμε να διατηρηθούν οι αρχαιότητες, καθώς πρόκειται για τμήμα ενός ευρύτερου συγκροτήματος που η αρχαιολογική υπηρεσία δεν γνώριζε την ύπαρξή του, συμπληρώνει το αρχαιολογικό ψηφιδωτό της πόλης και υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκρότημα συνεχίζεται. Για όλους αυτούς τους λόγους αξίζει να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα και η ανάδειξή του. Για αυτόν τον σκοπό αναφέρθηκε ότι θα διερευνηθούν και άλλες πηγές κοινωνικής χρηματοδότησης των ερευνών, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα από το κράτος.
Επειδή υπάρχουν προηγούμενες αντίστοιχες αποφάσεις, τόσο του 2013 για την περιοχή της Αντιγονιδών, όσο και του 2020 στον Δήμο Παύλου Μελά, ζητούμε τη διατήρηση των αρχαιοτήτων, να μην χτιστεί η οικοδομή και το οικόπεδο να αποκτήσει μικτή χρήση: κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και αρχαιολογικού χώρου»