Τα άρρωστα δέντρα της Θεσσαλονίκης: Ποιες ασθένειες αντιμετωπίζουν και τι λύσεις υπάρχουν;
Μια βαθύτερη ματιά στις αιτίες και τις λύσεις για τη διάσωση του πράσινου στην καρδιά της πόλης.
Με ένα σύνθετο πρόβλημα είναι αντιμέτωπος ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς κάνοντας μία βόλτα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, πολλά είναι τα δέντρα που ταλαιπωρούνται από ασθένειες και κινδυνεύουν.
Ένα τρανταχτό παράδεγιμα είναι η οδός Ιουστινιανού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πολλά από τα δέντρα που προσφέρουν σκιά, καθαρό αέρα και κοσμούν τον δρόμο είναι άρρωστα, σύμφωνα και με φωτογραφίες και επισημάνσεις αναγνωστών.
«Όλα ξεκινούν από κακό κλάδεμα, κακή διαχείριση των λαίμαργων βλαστών και είναι αποτέλεσμα ετών», μας λέει ειδικός επί του ζητήματος και πιθανολογεί ότι καμία επέμβαση δεν πρέπει να έχει συμβεί για χρόνια, όπως για παράδειγμα ήπιος-ψεκασμός χαλκούχων σκευασμάτων που χορειγούνται στα δέντρα την Φθινοπωρινή περίοδο (χρησιμοποιούνται συχνά ως μυκητοκτόνα και βακτηριοκτόνα και είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών των δεντρών).
Ακολουθεί ένα φωτορεπορτάζ που αποτυπώνει την τρέχουσα κατάσταση σε αρκετά δέντρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε:
Ακακίες
«Οι κουφώσεις του κορμού προέρχονται από ίωση, που έχει προκαλέσει πολλές νεκρώσεις δένδρων αυτού του είδους, και γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα από: κακή ποιότητα εδάφους, κακό αερισμό (δενδρουποδοχές)»
Εσπεριδοειδή
«Εντοπίζεται κυρίως Μαύρη ψείρα και (στις φωτογραφίες των κορμών) φυτόφθορα. Η φυτόφθορα μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του δέντρου, αν δεν αντιμετωπιστεί»
Μια κάτοικος της περιοχής μας ανέφερε πως, εκτός από τα φαινομενικά προβλήματα, η κατάσταση των εσπεριδοειδών δέντρων προκαλεί επιπλέον δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Η πτώση των νεραντζιών στο δρόμο δυσκολεύει τη διέλευση των πεζών». Επιπλέον μοιράστηκε μαζί μας μια ιστορία για ένα προσφυγόπουλο που δοκίμασε ένα νεράντζι που είχε πέσει κάτω απο το δέντρο. Η γεύση ήταν απίστευτα όξινη…
Συζητήσαμε επίσης με έναν κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ζήτησε εντονότερη την παρουσία του Δήμου σε αυτό το θέμα.
Ποιες είναι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις:
- «Βελτιώνει την κατάσταση, το πολύ επιλεκτικό κλάδεμα (μόνο κορφολόγημα)
- σε συνδυασμό με χρήση χαλκούχων σκευασμάτων τον χειμώνα»
Στην Αλεξάνδρου Σβώλου επίσης έχουν παρατηρηθεί άρρωστα δέντρα τα οποία χρήζουν άμεσης φροντίδας, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, όπως και στην Τσιμισκή, αλλά και σε άλλες κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης.
Ο αντιδήμαρχος πρασίνου και τεχνικών έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, είναι γνώστης της κατάστασης και όπως επισημαίνει, προσπαθεί μα βρει λύσεις.
«Για τα άρρωστα δέντρα της Τσιμισκή, της Σβώλου και άλλων δρόμων, αναζητούμε λύσεις με κάποιον εξειδικευμένο χορηγό, όπως κάνουμε και σε άλλες περιπτώσεις. Εταιρία δηλαδή ώστε να αναλάβει και να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Για την ακριβή κατάσταση των δέντρων, αν θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με θεραπείες ή αν θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποια από αυτά, θα αποφανθούν οι ειδικοί», μας λέει.
Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωσή του χθες ο κ. Νικηφορίδης προανήγγειλε την τοποθέτηση 40 δέντρων (μανόλιες) στην Ερμού, από τον προσεχή Σεπτέμβριο.