Τα γεωτρύπανα του Πρίνου διηγούνται

Στο φουαγιέ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ»

Parallaxi
τα-γεωτρύπανα-του-πρίνου-διηγούνται-560235
Parallaxi

Τρείς κεφαλές γεωτρύπανου οι πρώτες που …βυθίστηκαν στην υποθαλάσσια περιοχή του Πρίνου και ανήκαν στις «Γεωτρήσεις Πρίνου Θάσου» βρίσκονται σήμερα στο φουαγιέ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» Οι κεφαλές που χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 70 «για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου» είναι κατασκευασμένα από κράμα «υψηλής σκληρότητας, κωνικού σπειρώματος» και η διάμετρος της κεφαλής τους είναι 20 εκατοστά σύμφωνα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Οι ιστορικές κεφαλές γεωτρύπανων που δωρήθηκαν αρχικά στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (τον…πυρήνα από τον οποίο προέκυψε το ΝΟΗΣΙΣ), γίνονται μία ακόμη αφορμή για να ανατρέξει κανείς στην ιστορία του πετρελαίου και της εκμετάλλευσης των ελληνικών κοιτασμάτων .

O οικονομολόγος Ντιρκ Μίλερ, στο βιβλίο του «Σύγκρουση» (εκδόσεις Λιβάνη) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ήδη κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο , τα γερμανικά στρατεύματα στην Ελλάδα αναζητούσαν πετρέλαιο για να ανεφοδιάζουν τα τανκς τους και κατέστρωναν μεγαλεπήβολα σχέδια για εξορύξεις στο Βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Θάσο. Το 1968 η υπόθεση πήρε συναρπαστική τροπή. Εκείνη τη χρονιά η στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα που λόγω του ρόλου της ως προμαχώνα κατά της απειλής του κομμουνισμού, έχαιρε σημαντικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ, μεταβίβασε σε πολλές αμερικανικές εταιρείες το δικαίωμα εκμετάλλευσης για συνολικά 60.000 τ. χλμ περίπου. Μεταξύ των εταιρειών αυτών συγκαταλέγονταν ονόματα όπως οι Esso (Exxon),Texaco, Chevron, Gonoco και BP».

Στις 3 Δεκεμβρίου 1969 υπεγράφη η «Σύμβαση για την Έρευνα και την Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων Υγρής και Αέριας Μορφής στο Θρακικό Πέλαγος», μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Oceanic Exploration Company. Σύντομα , δηλαδή ένα χρόνο μετά δημιουργείται μια κοινοπραξία μεταξύ των εταιρειών : Oceanic (50%), Colorado (12,5%), Hellenic (12,5%), Fundamental (12,5%), White Shield (12.5%).

Οι πρώτες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων υπήρξαν άκαρπες, όμως τον Φεβρουάριο του 1974 εντοπίζεται το πρώτο κοίτασμα «ΠΡΙΝΟΣ» με δοκιμαστική ροή 2950 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα .Ένα μήνα αργότερα η ερευνητική γεώτρηση «ΠΡΙΝΟΣ-2» επιβεβαιώνει την ανακάλυψη του κοιτάσματος «ΠΡΙΝΟΣ» με δοκιμαστική ροή 3600 βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου. Τα επίσημα εγκαίνια του συνόλου των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου και αερίου των κοιτασμάτων Πρίνου/Νότιας Καβάλας γίνονται στις 24 Μαϊου του 1981 , ενώ παράλληλα ξεκινά η παραγωγή αερίου Νότιας Καβάλας.

Έξι χρόνια αργότερα , στις 27 Μαρτίου του 1987 η πρόθεση της κοινοπραξίας για έρευνα στη θέση «Μπάμπουρας» ανατολικά της Θάσου, πυροδοτεί μία άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των ερευνών στην εν λόγω περιοχή (frozen property). Στις 23 Νοεμβρίου του 1999 κυρώνεται η Σύμβαση 2779/99 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της KABAΛΑ OIL A.E που συγκροτείται από την ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε (67%) και τον Συνεταιρισμό των Εργαζομένων (33%). Ένα μήνα αργότερα, οι εγκαταστάσεις με την ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E επαναλειτουργούν.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 η Διοίκηση της Εταιρείας περιέρχεται στη διαχείριση των εργαζομένων , αλλά το 2007 η Ενεργειακή Αιγαίου (μετέπειτα ENERGEAN OIL & GAS) εξαγοράζει το 100% του πακέτου μετοχών της Ευρωτεχνικής. Το 2015 φτάνει στις εξέδρες του Πρίνου το γεωτρύπανο ENERGEAN FORCE ιδιοκτησίας ENERGEAN OIL&GAS για πραγματοποίηση σειράς γεωτρήσεων, ενώ τον Αύγουστο του 2019 η KAΒΑΛΑ OIL ΑΕ συγχωνεύεται από την ENERGEAN, με την ονομασία ENERGEAN KAVALA.*

*Τα στοιχεία που αφορούν τις παραπάνω χρονολογίες είναι από το blog http://prinosoil.blogspot.com/p/blog-page.html

Το βιβλίο του Ντίρκ Μίλερ «Σύγκρουση» https://www.ianos.gr/sigkrousi-0291966.html#tab-description

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα