Θεσσαλονίκη

Τα μεγάλα παιδιά ενώθηκαν στην Πλατεία Άθωνος!

Μια διαφορετική γιορτή στο κέντρο της πόλης.

Μιχαήλ Παπαβασιλείου
τα-μεγάλα-παιδιά-ενώθηκαν-στην-πλατεί-389286
Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Χθες ήταν μια τρυφερή μέρα. Στην πλατεία Άθωνος έλαβε χώρα η δράση με τίτλο «Λένε κάλαντα και ΤΑ ΜεΓάλΑ πΑΙΔιά», από την ομάδα Sempreviva. Η parallaxi ήταν εκεί για να δει και να χειροκροτήσει τα μεγάλα παιδά,  που δεν το βάζουν κάτω.  Έπαιξαν παιχνίδια, χόρεψαν και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια! Άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μαζεύτηκαν και ενώθηκαν μεταξύ τους παρά τις αντιξοότητες του καιρού, με αποτέλεσμα ο κόσμος που περνούσε γύρω από την πλατεία να σταματάει έκπληκτος και να παρατηρεί με ιδιαίτερη προσήλωση την εκδήλωση.

Ουσιαστικά το εγχείρημα ξεκίνησε από πέντε δραστήριες γυναίκες που ήθελαν να αφήσουν το στίγμα τους και να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους ήθελαν μία αλλαγή στην καθημερινότητά τους.

«Είμαστε πέντε καλλιτέχνες που έχουμε φτιάξει αυτή την ομάδα. Εγώ είμαι η χορογράφος. Επίσης, υπάρχει μία μουσικός, δύο θεατρολόγοι και μία σκηνογράφος. Φτιάξαμε αυτή την ομάδα, που απευθύνεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, για το πώς μπορούνε να μπουν και να κάνουν δημιουργικές δραστηριότητες από την ώρα που δεν τα κατάφεραν πιο νωρίς στη ζωή τους. Οπότε παίζουμε με θέματα λόγου, κίνησης, μουσικής, φωνής και εικαστικών» αναφέρει η χορογράφος και υπεύθυνη Μαριάνθη Ψωματάκη.

Η ώρα έναρξης έλεγε 12:30 μ.μ. όμως ο κόσμος είχε φτάσει από νωρίς για να ετοιμαστεί γι’ αυτή την γιορτή! Οι προετοιμασίες πήγαιναν σύμφωνα με το πλάνο και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν έτοιμο να υποδεχτεί.

Οι κυρίες της τρίτης ηλικίας σιγά σιγά ετοιμαζόντουσαν για να χορέψουν και έβλεπες στα πρόσωπα τους μία αίσθηση ικανοποίησης, χαράς, αλλά και άγχους μιας και ήταν κάτι πρωτόγνωρο γι’ αυτές. «Έχουμε προσέξει ότι έχει γίνει ένας πόλος έλξης για εκείνους αυτό το μικρό διάλειμμα που κάνουν κάθε εβδομάδα σε σχέση με την καθημερινότητά τους. Το περιμένουν, δεν θέλουν ν’ απουσιάζουνε, χαίρονται τις δύο ώρες που βρίσκονται μαζί μας. Κάποιοι έχουν αρχίσει να έρχονται πιο κοντά, άλλοι μιλάνε μέσω τηλεφώνου, ενώ όσοι είναι πιο κοντά με την τεχνολογία συνομιλούν μέσω email. Είμαστε μία ανοιχτή ομάδα, με την έννοια ότι δέχεσαι τον άλλον έτσι ακριβώς όπως είναι. Ουσιαστικά παίζουν σαν μικρά παιδιά, γι’ αυτό και το εργαστήρι ονομάζεται « Παίζουν και τα Μεγάλα Παιδιά» συμπληρώνει η κ. Ψωματάκη.

Μετά από μία δημιουργική ώρα, οι κυρίες πηγαίνουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο για να κάνουν τις ευχές τους. Ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος, που μία κύρια μ’ έπιασε από το χέρι και μου έλεγε «Έλα, έλα κι εσύ να κάνεις ευχή! Δεν γίνεται να μην κάνεις». Γυναίκες που φτιάχνουν την δική τους ημέρα, αλλά και των συνανθρώπων τους. «Το ότι συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους αυτής την ηλικίας, έχει ως αποτέλεσμα να κάνει και σ’ εμάς τις ίδιες πολύ καλό, σαν εμψυχώτριες. Δηλαδή, όταν πηγαίνουμε κουρασμένες στο εργαστήρι λόγω της δουλειάς που έχει η καθεμία, μετά φεύγουμε ξεκούραστες και χαρούμενες. Πάντως αυτό που έχει επηρεάσει εμένα θετικά, είναι ότι εκτιμώ ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας» τονίζει η υπεύθυνη. 

Επίσης, άξιο αναφοράς είναι πως ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που συμμετέχουν είναι γύρω στα 70 και τα ενεργά μέλη φτάνουν τα δέκα αυτή την στιγμή. Οι συναντήσεις γίνονται μία φορά την εβδομάδα, Τρίτη συνήθως και για δύο ώρες τα Άνω Λαδάδικα και πιο συγκεκριμένα ο πολυχώρος τέχνης «ΑΦΟΡΜΗ», γεμίζει από ανθρώπους με θέληση για ζωή και χαρά!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα