Τα πιο μικροσκοπικά σημεία της Θεσσαλονίκης!

Δέκα σημεία πραγματικά λιλιπούτεια.

Parallaxi
τα-πιο-μικροσκοπικά-σημεία-της-θεσσαλ-39680
Parallaxi
dscn3047.jpg

Εικόνες: Ελένη Βράκα, Κύα Τζήμου, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Βαγγελιώ Χρηστίδου

Είναι καθ’ όλα λειτουργικά, όμορφα και κουβαλούν τη δικιά τους ιστορία. Εκείνο που τα ξεχωρίζει είναι το μέγεθός τους, μια που είναι τα μικρότερα στο είδος τους στην πόλη. Εμείς βρήκαμε 10 από αυτά και σας τα συστήνουμε.

1. Σινεμά

Ο πιο λιλιπούτειος κινηματογράφος της πόλης είναι η αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, εντός του Μουσείου Κινηματογράφου στο Λιμάνι. Αίθουσα 49 συνολικά θέσεων προβάλει τις ταινίες της Ταινιοθήκες, εξαιρετικά αφιερώματα σε σκηνοθέτες, εθνικές κινηματογραφίες και είδη σινεμά. Ιδανικός για μια ιδιωτική προβολή ή εκδήλωση, αν θέλετε να δείτε μια ταινία με τους φίλους σας prive. Tο κόστος ενοικίασης είναι 200 ευρώ για μια δίωρη προβολή.

*Μουσείο Κινηματογράφου, Τηλ. 2310328400

2. Διατηρητέο

Έχει καμιά δεκαετία που έπαψε να λειτουργεί ως περίπτερο αφού οι εκάστοτε ενοικιαστές του δεν έμεναν ευχαριστημένοι από τον τζίρο τους. Κάποια στιγμή είχε δοκιμάσει να λειτουργήσει και ως ολονύκτιο, αλλά τελικά ούτε αυτό κατάφερε να κρατήσει κάποιον ενοικιαστή για χρόνια. Τελικά έμεινε άδειο και σήμερα, μέρα με τη μέρα, μετατρέπεται σε ερείπιο, αφού η τελευταία ανακαίνισή του ήταν στη διάρκεια της Πολιτιστικής πρωτεύουσας, το 1997, παράλληλα με το διπλανό κτίριο γνωστό και ως Σπίτι των Προσκόπων. Το ξύλινο περίπτερο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μαζί με το κτίριο των προσκόπων με ΦΕΚ του 1986. Λειτουργούσε ως περίπτερο από την εποχή της 1ης Έκθεσης, που εγκαινιάστηκε το 1926 που λειτούργησε μέχρι το 1940 στο χώρο που σήμερα καλύπτει το πάρκο του Γ΄ Σώματος Στρατού, σημερινό Πεδίον του Άρεως. Η μοναδική είσοδος της ΔΕΘ ήταν πάνω στη Βασ. Γεωργίου και είχε μήκος 15 μέτρων και ύψος 7 μέτρα. Κάπου εκεί μπροστά στην είσοδο έστεκε και το ιστορικό περίπτερο, κάνοντας χρυσές δουλειές. Η πρόταση των ιδιοκτητών του προς το Δήμο ήταν να το παραχωρήσουν με 1 ευρώ το χρόνο για 99 χρόνια στο Δήμο, ώστε να αναπαλαιωθεί και ο δήμος να το κρατήσει στη χρήση που του αξίζει η ηλικία που το βαραίνει. Την ίδια ώρα μάθαμε ότι το διεκδικεί και ο στρατός, ενώ ο Δήμος είχε κάνει πρόταση στους ιδιοκτήτες να μετακινηθεί το περίπτερο στην Πλατεία Αριστοτέλους. Το πιθανότερο είναι ότι το περίπτερο θα καταρρεύσει ενντελώς.

3. Εκκλησία

Η Παναγιά η Ελεούσα είναι εκείνο το είδος των εκκλησιών που δεν διακρίνονται από τα ψηλά καμπαναριά, τους εντυπωσιακούς περιβόλους και τους τρούλους. Τη βρίσκει κάνεις στον ισόγειο χώρο ενός πολυκαταστήματος στην Τσιμισκή. Το κτίριο που παλιότερα νοίκιαζε ο Φωκάς και σήμερα τα καταστήματα Attica ανήκει στο παρεκκλήσι. Είναι ένα από τα πέντε μετόχια της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας, που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου το οποίο μισθώνουν τα Αττικά Πολυκαταστήματα και πήρε νέα πνοή με την ανακαίνιση που πραγματοποίησε το κατάστημα σε όλο το κτίριο, που χτίστηκε το 1976 και έκτοτε περιλαμβάνει και το μετόχι της Αγίας Ελεούσας που αποτελεί αγαπημένο τόπο των περαστικών για το ανάμα ενός κεριού.

*Τσιμισκή 48, 2310 282 856

4. Λεωφορείο

Ελίσσεται στα στενάκια της Άνω Πόλης και είναι το μοναδικό μέσο για να φτάσεις εκεί αν δεν θες να περπατήσεις. Αν κινείστε με αυτοκίνητο και το συναντήσετε κάπου στη Δημητρίου Πολιορκητή στη διαδρομή προς της Πλατεία Τερψιθέας θα οπισθοχωρήσετε μέχρι το πρώτο πλάτωμα του δρόμου για να περάσει μια και έχει απόλυτη προτεραιότητα. Το πιο trendy πολύχρωμο λεωφορείο της πόλης με το νούμερο 22, εκινάει από την Πλατεία Μουσχουντή (στη συμβολή Κασσάνδρου με Ηφαιστίωνος) στις 6 το πρωί ανά μισή ώρα μέχρι τις 21:30 και ξαναγυρνά εκεί αφού κυκλώσει την Πλατεία Δικαστηρίων, περνά από το Διοικητήριο, ανηφορίζοντας προς την Ολυμπάδος και καταλήγοντας στα δρομάκια της Άνω Πόλης με στάσεις εκεί μεταξύ άλλων στην Πλατεία Τσιτσάνη, Όσιο Δαυίδ, Άγιο Αθανάσιο. Ακόμα κι αν δεν έχετε δουλειά προς τα εκεί, κάντε μια μέρα τη διαδρομή του, είναι στ΄αλήθεια υπέροχη.

5. Ξενοδοχείο

Μπαίνεις μέσα και λυπάσαι που είσαι Θεσσαλονικιός κι όχι τουρίστας να έρθεις να μείνεις για λίγο σε ένα από τα υπέροχα 12 δωμάτια που διαθέτει. Μετά λες γιατί όχι, δεν είναι και τόσο ακριβό, μπορώ να κάνω ένα δωράκι στον εαυτό μου έστω για μια νύχτα. Οι ιδιοκτήτες του, ο Φώτης και η Χριστίνα Δρακοπούλου ξεκίνησαν με το πρώτο ξενοδοχείο στη Βαλαωρίτου κι αυτό είναι το δεύτερο εγχείρημα που ομορφαίνει την πόλη.

Το κτίριο κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον κ. Κορακάκη ο οποίος έφτιαχνε φύλλα για μπακλαβά. Η πρώτη χρήση του ήταν επίσης ξενοδοχείο με το όνομα “Το Κεντρικόν”, που φιλοξενούσε εμπόρους που έκαναν δουλειές στην αγορά Ιστιρά, όπως λεγόταν αρχικά η περιοχή. Στο ισόγειο λειτουργούσαν τυροκομείο, κουρείο και τυπογραφείο. Το ξενοδοχείο αργότερα έγινε οίκος ανοχής, από τους πολλούς που λειτουργούσαν στην κακόφημη περιοχή. Ιδιοκτήτης του ο Αργύρης ο Κουλοχέρης, πρώην αστυνομικός. Μετά τον χαρακτηρισμό 70 κτιρίων στην περιοχή ως διατηρητέα στην δεκαετία του ’80, πολλά από αυτά ανακαινίστηκαν και η περιοχή αναβαθμίστηκε.

Το κτίριο παρέμεινε ακατοίκητο για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το 2010 που φιλοξένησε την Ουκρανική Πρεσβεία. Το 2013 ανακαινίστηκε ξανά και εγένετο το COLORS Central Ladadika, το μικρότερο ξενοδοχείο – στολίδι της πόλης, που άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2013 με 12 πανέμορφα δωμάτια σε 4 διαφορετικούς τύπους (Business, Cozy, Fresh & Corner Room).

*Colors Ladadika Central, Οπλοποιού 1 & Κατούνη, Λαδάδικα, τηλ. 2316 007676

6. Σπίτι (αρχική φώτο)

Βρίσκεται στο Λιμάνι στο στενάκι δίπλα στο κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στην οδό Βότση. Η όψη του έχει δεν έχει πλάτος 3 μέτρων. Είναι ακατοίκητο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενώ βρίσκεται εκεί από το 1880. Το συνολικό εμβαδό της μικρής μονοκατοικίας είναι περίπου 46 τ.μ. και είναι σαφώς η μικρότερη μονοκατοικία στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στην φωτογραφία του 1918 το βλέπουμε πάνω στο δρόμο ανάμεσα στα κτίρια της εποχής. Δεξιά από τη μικρή κατοικία τα δυο μεγαλύτερα κτίρια διατηρούνται ακόμη ανέπαφα. Μαζί με τα διπλανά του κτίρια κηρύχθηκαν διατηρητέα με ΦΕΚ του 1994. Το κτίριο στα δεξιά έχει κατεδαφιστεί και στη θέση του υπάρχει ένα πολύ νεότερο κτίριο που στεγάζει το Χημείο του Κράτους.

7. Βιβλιοπωλείο

Το «Κεντρί» λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη εδώ και 30 χρόνια. Άνοιξε το 1985, από άλλους ιδιοκτήτες, που το έφτιαξαν όλο με τα χέρια τους. Ο σημερινός ιδιοκτήτης, Αντώνης Ελευθεράκης το ανέλαβε το 2003. Μέχρι τότε δούλευε ως υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο του κέντρου. “Όλα μέσα ήταν φτιαγμένα στο χέρι, όλοι οι ξύλινοι πάγκοι και οι προθήκες, όλα τα σταντ τα ήταν φτιαγμένες με τόρνο, από τους ίδιους τους πρώην ιδιοκτήτες», λέει ο Αντώνης. Έτσι κι έμεινε «Το Κεντρί». Το στυλ παραμένει το ίδιο, μέσα ακόμη μυρίζει ξύλο και γλυκιά μυρωδιά βιβλίου και χαρτιού. Στον απειροελάχιστο χώρο του, μεταξύ πολιτικών δοκιμίων, φιλοσοφικών έργων, ποιητών, ξένων κι Ελλήνων συγγραφέων και μικρών εκδόσεων τύπου ημερολογίων, περιοδικών, free press, κ.ά., τα τελευταία χρόνια θα βρεις και πολλά βιβλία λογοτεχνίας. Το «Κεντρί» λειτουργεί σαν στέκι βιβλιολατρών στη Ναυαρίνου. Όταν έχει καλό καιρό, Αντώνης και φίλοι συναντιούνται έξω, στα καρεκλάκια.

*Δημ. Γούναρη 22, Τηλ. 2310275349

8. Κουρείο 

Στους Αμπελόκηπους, σε κεντρικότατο σημείο, με εξαιρετικά πιασάρικο όνομα και concept, τιμές άπαιχτες, κουρείς παλαιάς εποχής, ταχύτητα στο κούρεμα και χώρος αυτός που βλέπετε όλος και όλος, με αποτέλεσμα ο κόσμος να περιμένει στο πεζοδρόμιο τη σειρά του, το μικρότερο μπαρμπέρικο της πόλης έχει και fb cult. Με άπειρες αναφορές στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Αξίζει να το επισκεφτείτε. Σημείωση, το κανονικό κούρεμα κοστίζει τρία ευρώ και αλά Θανάσης Βέγγος 3 ευρώ. Σπεύσατε.

*Ελευθερίου Βενιζέλου 62, Τηλ. 698 821 1322

9. Mαγαζί-Χρώματα Σιδηρικά

Ο Θόδωρος κληρονόμησε το μαγαζί και την επιχείρηση από τον πατέρα του και εκείνος από τον παππού του. Το μαγαζάκι υπάρχει εκεί από το 1963 και μέσα στα μετά βίας 8 τετραγωνικά βρίσκεις τα πάντα. Από χρώματα, ηλεκτρολογικά και υδραυλικά μέχρι βίδες και κλειδιά. Και ο Θόδωρος, πρώτος μάστορας, ευγενέστατος και χαμογελαστός και πάντα πρόθυμος να σε εξυπηρετήσει (αλλά και να επιμείνει στην φθηνότερη λύση) ανεξαρτήτως μέρας και ώρας. Βρίσκεται πάνω στη Λεωφόρο Στρατού, απέναντι από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

10. Χαρτοπωλείο

To πιο μικρό χαρτοπωλείο της πόλης το γνωρίζουμε καλά γιατί είναι στη γειτονιά της parallaxi. Μοιάζει μαγικό το πως χωρούν και ταξινομούν τόσα πολλά είδη εντός του. Αλλά όταν λέμε πολλά εννοούμε άπειρα. Οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ένα γραφείο και μια επιχείρηση. Το κύριο χαρακτηριστικό εκτός από την εξυπηρέτηση στις ανάγκες είναι η ευγένεια του Δημήτρη και της μητέρας του που σε σκλαβώνουν και οι τιμές που μοιάζουν να είναι χονδρικής!

*Χαρτοφωλιά, Βατικιώτου 12, Θεσσαλονίκη – Πλατεία Άθωνος, 2310287640

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα