Θεσσαλονίκη

Τα murals που ομορφαίνουν τη Θεσσαλονίκη

Μακάρι να μπορούσε όλη η πόλη να γεμίσει με τέτοια έργα...

Νίκος Γκάγιας
τα-murals-που-ομορφαίνουν-τη-θεσσαλονίκη-1037615
Νίκος Γκάγιας

Εικόνες: Αχιλλέας Βερτουδάκης

Προχωράς με σκυμμένο το κεφάλι, κοιτάς το κινητό σου και δεν βλέπεις όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου. Αν σηκώσεις ψηλά το βλέμμα σου θα θαυμάσεις πολλά murals που υπάρχουν στην πόλη.

Από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο μέχρι τα Λαδάδικα και τον ΟΣΕ, υπάρχουν τοιχογραφίες που δίνουν χρώμα στους γκρίζους τοίχους και αναβαθμίζουν τις γειτονιές

Πολλοί θεωρούν πως τα murals είναι μουτζούρες, όμως όχι. Υπάρχουν τοιχογραφίες που είναι πραγματικά έργα τέχνης. Κάποια από αυτά στέλνοντας και τα δικά τους μηνύματα.

Μακάρι να μπορούσε όλη η πόλη να γεμίσει με τέτοια έργα…

Πάμε να δούμε τα murals που ομορφαίνουν την Θεσσαλονίκη!

Ο πολιτιστικός σύλλογος φίλων μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, ένας σύλλογος αφιερωμένος αποκλειστικά στην προβολή του έργου του παγκοσμίου εμβέλειας Ιταλού σύνθετη Ennio Moricone, προέβη στην υλοποίηση τοιχογραφίας (mural) στην οικοδομή επί της οδού Βίκτωρος Ουγκώ 3, στην περιοχή Βαλαωρίτου, στα Άνω Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 2022.

Το mural έχει απεικόνιση θεματική από την ταινία του μαέστρου Cinema Paradiso και είναι αφιερωμένο στον Ennio Morricone και στον Giuseppe Tornatore.

Βίκτωρος Ουγκώ 3

«The Navarinou square mural». Δημιουργός του ο Αργύρης Σαρασλανίδης (SER), πρωτοπόρος στην ελληνική street art με τους συνεργάτες του Zek, Jers και Ortsa.

Δημητρίου Γούναρη

Το … “κρυφό” δέντρο στην Απέλλου, κοντά στην πλατεία Ναυαρίνου. Δημιουργός του ο SER!

Απελλού
Απελλού

Δημιουργοί του ο Κινέζος DAL και η Νοτιοαφρικανή Faith47. Έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος “Face Art-Δημόσιες Τοιχογραφίες – Θεσσαλονίκη 2011” για την 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου «SYMBIOSIS?».

Λαδάδικα

H καλλιτεχνική παρέμβαση στον τοίχο της οικοδομής επί της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου 31, αποτελεί έργο των καλλιτεχνών Αργύρης SER Σαρασλανίδης και Σιμονης Φοντανα με τίτλο «πορτραίτο της Θεσσαλονίκης»

Αλεξάνδρου Σβώλου

Ένα mural στην πρόσοψη του ΑΧΕΠΑ το «ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Μια μεγάλη εξωτερική τοιχογραφία, που αναπαριστά έναν καταπονημένο νοσηλευτή με μάσκα και ακριβώς δίπλα της αναγράφεται το μήνυμα «Σας ευχαριστούμε», κοσμεί πλέον πρόσοψη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Πρόκειται για το πρώτο έργο της ομάδας UrbanAct που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της νέας της δράσης «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» και αποτελεί ένδειξη ευγνωμοσύνης στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, που εργάστηκε σκληρά τους δύσκολους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΑΧΕΠΑ

Η ίδια ομάδα, το 2017, είχε φιλοτεχνήσει ένα άλλο γκράφιτι, πάλι στο ΑΧΕΠΑ (στην είσοδο από την Αγ. Δημητρίου) με τίτλο «Ζήσε δύο φορές» με σκοπό να ευχαριστήσει τους δωρητές οργάνων και παράλληλα στείλει το μήνυμα για τη σημασία της δωρεάς οργάνων.

ΑΧΕΠΑ

Παρακάτω δύο mural που κοσμούν τις εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εστίες Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Φοιτητικές εστίες by BLU – 2011

Εστίες Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Ένα γιγάντιο mural στη Μελενίκου. Σήμα κατατεθέν της περιοχής. Δημιουργοί του οι Liv2 & Apset. Το έργο υπάρχει από το 2011.

Μελενίκου (Ροτόντα)Τα παρακάτω murals βρίσκονται στον τοίχο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού στη Δυτική είσοδο.

Π. Σ. Σταθμού
Π. Σ. Σταθμού
Π. Σ. Σταθμού

Τα παρακάτω δύο εντυπωσιακά murals βρίσκονται στο κτίριο της ΕΡΤ3, στην οδό Λεωφόρο Στρατού και βρίσκονται εκεί μετά την καλλιτεχνική παρέμβαση των Urbanact.

ΕΡΤ3
ΕΡΤ3

Ιπποκράτειο νοσοκομείο, επί της Κων. Καραμανλή (2011) «Συμβίωση» (15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών). Από τους Nade και Nastwo (Θεσσαλονικείς)

Ιπποκράτειο

Μια τοιχογραφία δημιουργήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το 2015 με τίτλο «Stay Away». Το σχέδιο απεικονίζει ένα τεράστιο χέρι να δείχνει προς τα κάτω έναν νέο με σκυμμένο το κεφάλι. Έχοντας την χαρακτηριστική ασπρόμαυρη παλέτα με πινελιές από γαλάζιο, το έργο υπογράφει ο ΙΝΟ και  δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος.

Ιπποκράτειο

Η παρακάτω τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, 18 Μαρτίου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες οργάνωσε και στήριξε τη δράση σε συνεργασία με την Urbanact που την υλοποίησε και τον street artist Life In Colour, που ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του έργου.

Η τοιχογραφία βρίσκεται στη νότια πλευρά του μπλε κτηρίου του Ιπποκρατείου, είναι ορατή από την οδό Κωνσταντινουπόλεως και απεικονίζει ένα παιδικό χεράκι το οποίο ακουμπάει πάνω στο χέρι ενός ενήλικα. Κάποιες από τις αρθρώσεις του παιδικού χεριού εμφανίζονται με έντονο κόκκινο χρώμα θέλοντας να περάσουν το μήνυμα και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο γύρω από τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα και την προσβολή των παιδιών από αυτά. Ο στόχος διττός: να “μεταφέρουμε” με αυτό το τρυφερό άγγιγμα ένα τόσο σημαντικό μήνυμα, και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε αισθητικά το Νοσοκομείο, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο.

Ιπποκράτειο
Ιπποκράτειο

Το mural που κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης επί της οδού Ολυμπιάδος αποτελεί και αυτό έργο του καλλιτέχνη SER.

3ο ΓΕΛ-Γυμνάσιο (Ολυμπιάδος)

Εθελοντές από το Νόβι Σαντ της Σερβίας (Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2019) έπιασαν δουλειά τον Αύγουστο του 2019 με βούρτσες και χρώματα σε εξωτερικό τοίχο του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου της Θεσσαλονίκης, και δημιούργησαν γκράφιτι με στόχο να συνδέσουν τις δύο πόλεις.

3ο ΓΕΛ-Γυμνάσιο (Ολυμπιάδος)

Δύο μεγάλα mural κοσμούν το 4ο Γυμνάσιο Χαριλάου, το σχολείο που βρίσκεται επί της οδού Θεοδώρου Γαζή και πλέον Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, στο σημείο που δολοφονήθηκε άγρια ο 19χρονος Άλκης Καμπανός.

Την πρωτοβουλία πήραν οι φίλοι του αδικοχαμένου Άλκη, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε δύο γνωστούς street artists της πόλης, τον Karma και τον Bzks, για να κάνουν το προσχέδιο και να υλοποιήσουν την ιδέα, όπως κι έγινε!

4ο Γυμνάσιο (Χαριλάου)
4ο Γυμνάσιο (Χαριλάου)

Στο πλαίσιο του προγράμματος #zeroplastic, η iSea ένωσε τις δυνάμεις της με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος και την Kraft Paints καλώντας το κοινό να μειώσει τα απορρίμματά του, μέσα από το γκράφιτι που δημιουργήθηκε στη Μιχαήλ Καλού.

Η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα παγκοσμίως. Η iSea στο πλαίσιο του προγράμματος επιδιώκει να στρέψει την προσοχή του κοινού στο ζήτημα και να προβληματίσει τους περαστικούς για τα πλαστικά απορρίμματα που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας και κατά συνέπεια τις θάλασσές μας.

Το γκραφίτι-mural το δημιούργησε η καλλιτέχνης Θεανώ Γιαννέζη στο πλαίσιο του προγράμματος zeroplastic θέλει να στρέψει την προσοχή του κοινού στο ζήτημα.

Μιχαήλ Καλού (ΟΣΕ)

Τον Μάρτιο του 2021 ολοκληρώθηκε η  δεύτερη τοιχογραφία της Ομάδα γειτονιάς του Βαρδάρη του Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας / Self-Help Promotion Program, επί της οδού Μιχαήλ Καλού σε τοίχο της ανατολικής περίφραξης του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού -σημείο όπου βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ.

Το mural αποτελεί έναν φόρο τιμής σε μια από τις πιο σημαντικές και κάποτε πολυπληθείς κοινότητες της Θεσσαλονίκης, την Εβραϊκή, για τις τραγικές συνέπειες που υπέστη ο πληθυσμός της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τοιχογραφία αποτελεί μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων, εμπνευσμένη από φωτογραφικό υλικό της εποχής και περιλαμβάνει επτά διαδοχικές εικόνες. Η αφήγηση ξεκινάει με τον Συνοικισμό του Βαρώνου Χιρς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιχαήλ καλού (ΟΣΕ) Παρακάτω μερικά εντυπωσιακά murals διαφόρων καλλιτεχνών (ARTEZ, VESOD, ETNIK, APSET) στην οδό Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Π. Σ. Σταθμού
Π. Σ. Σταθμού
Π. Σ. Σταθμού
Π. Σ. Σταθμού
Π. Σ. Σταθμού
Π. Σ. Σταθμού
Π. Σ. Σταθμού
Π. Σ. Σταθμού
Π. Σ. Σταθμού
#TAGS