Τα πιο εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα φτιάχνονται εδώ και χρόνια σε ένα γυμνάσιο του Ευόσμου
Μια όμορφη παράδοση που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να βλέπουν πέρα από το προσδοκώμενο και να δημιουργήσουν έργα τέχνης
Μια παράδοση που κρατάει εδώ και αρκετά Χριστούγεννα, συνέχισαν και φέτος στο 5ο Γυμνάσιο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε συνεργασία με την καθηγήτρια εικαστικών του σχολείου κα. Δουμάνη Χριστίνα και με την υποστήριξη της διευθύντριας του σχολείου, κας Κουμανδράκη Ειρήνης, δημιούργησαν, για μια ακόμη χρονιά, εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα – έργα εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά.
Τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μαζέψουν και να συγκεντρώσουν υλικά από το σπίτι τους που είναι πλέον «άχρηστα».
Αντί όμως αυτά να καταλήξουν στους κάδους απορριμμάτων, αποφασίζουν να τα δώσουν μια… δεύτερη ευκαιρία, επαναχρησιμοποιώντας τα και δημιουργώντας έργα τέχνης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με την καθηγήτριά τους, αξιοποιούν τα υλικά συσκευασίας από τους διαδραστικούς πίνακες, τα οποία είναι «θησαυρός».
Στο περσινό χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήθηκε στο σχολείο χρησιμοποιήθηκε πλέγμα περίφραξης , φελιζόλ, πλαστικά μπουκάλια, ρολά από χαρτιά υγείας και κουζίνας, κομμάτια αλουμινόχαρτου, σακούλες, χαρτόκουτες, τέμπερες και πολλά άλλα.
Το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο είχα σαν βασικό υλικό το χαρτί. Παλιές εφημερίδες και περιοδικά που μετατράπηκαν σε… εναλλακτικά στολίδια.
Βιβλία για δώρα, οριγκάμι αστέρια, χαρτόνια από τις συσκευασίες των διαδραστικών πινάκων, καπάκια και έργα τέχνης διάσημων ζωγράφων πήραν πλέον μια χριστουγεννιάτικη εκδοχή.
Τα έργα έγιναν ατομικά ώστε να μπουν πάνω στο δέντρο αλλά και ομαδικά πάνω σε χαρτόνια σε μεγάλες διαστάσεις για να στολίσουν τους χώρους του σχολείου.
Σκοπός της δράσης είναι να περαστεί το μήνυμα στους μαθητές και τις μαθήτριες να μάθουν πώς να επαναχρησιμοποιούν τα «άχρηστα» υλικά, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να βλέπουν πέρα από το προσδοκώμενο και να δημιουργήσουν έργα τέχνης!
*ευχαριστούμε την κα Δουμάνη Χριστίνα για την παραχώρηση των πληροφοριών και των φωτογραφιών