Τα στενάκια της Άθωνος ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα

Χωρίς υπερβολές, με λίγα στολίδια που αρκούν για να σου δώσουν τη Χριστουγεννιάτικη ζεστασιά. Κάθε δρομάκι με τον δικό του χαρακτήρα.

Πλάτων Κλεανθίδης
τα-στενάκια-της-άθωνος-ετοιμάζονται-γ-1093329
Πλάτων Κλεανθίδης

Χωρίς υπερβολές, με λίγα στολίδια που αρκούν για να σου δώσουν τη Χριστουγεννιάτικη ζεστασιά. Κάθε δρομάκι με τον δικό του χαρακτήρα.

Σώθηκαν ευτυχώς μετά τους σεισμούς του 1978 από την πρόταση κατεδάφισης και συνολικής ανοικοδόμησης με πολυώροφες κατασκευές.

Κρύο τσουχτερό, ελάχιστοι κυκλοφορούν, αλλά πολλοί απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί στο ιστορικό “Café Bazaar” ή δοκιμάζουν τα νόστιμα πιάτα στα γύρω μαγαζιά.

Σε μια τόσο μικρή περιοχή ικανοποιούνται όλα τα γούστα˙ το “Roots” για χορτοφάγους, οι σούβλες του “Κατσαμάκα”, τα ψαρικά στο “Δίχτυ”, ενώ βρίσκεις τα πάντα στο “Δια ταύτα” και στο “Ούζο στον Πίνακα” με συνοδεία ωραίας μουσικής.

Τα δρομάκια γύρω από την πλατεία Άθωνος αποτελούν χώρους ιστορικής μνήμης για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σχεδιάστηκαν μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, με ανάθεση από την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου σε μια επιτροπή με επικεφαλής τον Γάλλο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ερνέστο Εμπράρ, ως δρόμοι της παλιάς αγοράς Μπαζάρ, αγορά Βατικιώτη στη συνέχεια, δίπλα στον κάθετο κύριο άξονα της Αριστοτέλους.

Η Άθωνος γιορτάζει την Κυριακή 17/12 και η parallaxi συμμετέχει στη γιορτή της Κυριακής.

Οι δρόμοι φέρουν τα ονόματα παιδαγωγών, διανοούμενων και επιφανών μελών της Ελληνικής Κοινότητας στη Μακεδονία του 18ου-20ου αιώνα όπως Παπαμάρκου, Βαγδάμαλη, Αυγερινού, Μπαλάνου, Βατικιώτη, Δήμητσα.

Πηγές

Καλογήρου Ν. 2021. Το παλίμψηστο της Αριστοτέλους Βυζαντινά οράματα και εκλεκτικός τοπικισμός. University Studio Press Νασιοπούλου-Σκεύα Β. 2018. Πλατεία Άθωνος Μια ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα