Featured

Ο ταλαντούχος Richard Galliano μιλά στη Parallaxi πριν βρεθεί στη σκηνή του Sani Festival

Μιλάει για την επερχόμενη συναυλία του στη Χαλκιδική, την αγάπη του για το ακορντεόν και πως βλέπει την επιτυχία.

Κωνσταντίνα Καδέρη
ο-ταλαντούχος-richard-galliano-μιλά-στη-parallaxi-πριν-βρεθε-779786
Κωνσταντίνα Καδέρη

O διακεκριμένος Γάλλος βιρτουόζος, ιταλικής καταγωγής, Richard Galliano θα ανέβει στη σκηνή του λόφου της Σάνης το Σάββατο στις 7 Αυγούστου για να μας παρασύρει στις ατμοσφαιρικές μελωδίες του ακορντεόν. Συνεπαρμένος με τη γαλλική μουσική και εξαιρετικά περίεργος να εξερευνήσει κι άλλα μουσικά είδη εκτός της jazz, έχει δημιουργήσει μια επαγγελματική πορεία 57 χρόνων κατά την οποία έχει εμπνευστεί και έχει επινεύσει μουσικούς από όλο τον κόσμο. 

Λίγο πριν ακουμπήσει τα πλήκτρα και αφήσει τις μελωδίες της jazz, των blues και του tango να πλημμυρίσουν τη σκηνή της Χαλκιδικής, ο Richard Galliano μιλά στη Parallaxi για το πως είναι να ανακαλύπτεις το όνειρό σου στο πλάι του πατέρα σου, να συνεργάζεσαι με το θρύλο του ακορντεόν, Astor Piazzolla, να αποκτάς μια λαμπρή καριέρα αλλά όχι την απόλυτη εκπλήρωση της μεγαλύτερης σου φιλοδοξίας.

Σε ολόκληρη τη προγραμματισμένη  περιοδεία του στην Ευρώπη, η Χαλκιδική είναι η μοναδική του στάση στη χώρα. «Έχω να παίξω μουσική στην Ελλάδα πάρα πολύ καιρό. Νιώθω πολύ χαρούμενος που θα συναντήσω ξανά το ελληνικό κοινό και θα ανακαλύψω τη μαγευτική περιοχή της Χαλκιδικής. Εύχομαι η συναυλία να είναι μια αφορμή για όμορφες στιγμές μουσικής ενότητας».

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να έχει προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων στη μουσική βιομηχανία επηρεάζοντας ακόμα και επιτυχημένους καλλιτέχνες, ο ίδιος δηλώνει πως αυτή η κατάσταση του έκανε μάλλον καλό. «Η αναβολή των συναυλιών , η υποχρέωση να παραμείνουμε στο σπίτι μας, η μόνιμη επαγρύπνηση με επηρέασε μάλλον θετικά. Μου επετράπη να αναγνωρίσω το στάδιο στο οποίο βρίσκομαι ως μουσικός και να ξεφύγω από τη ρουτίνα».

Θυμάται πως από πολύ μικρή ηλικία, μόλις από τα τέσσερα έτη, η μουσική και ιδιαίτερα το ακορντεόν ήταν η ρουτίνα που θα επέλεγε να έχει για όλη του τη ζωή.«Συνειδητοποίησα για πρώτη φορά ότι το ακορντεόν ήταν αυτό που θα ακολουθούσα όταν κατάλαβα ότι απλά  προσπαθούσα πολύ να μιμηθώ τον πατέρα μου με τον οποίο είχα ένα πολύ ισχυρό δεσμό».

Έκτοτε έχει συνεργαστεί με μια πλειάδα καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Astor Piazzolla το 1992 , του ανθρώπου που αποτελούσε το μουσικό του πρότυπο.«Η συνάντηση μου με τον Astor Piazzolla μου επέτρεψε να σκεφτώ για μια καριέρα ως σολίστ και ως συνθέτη. Με ενθάρρυνε και με γέμιζε αυτοπεποίθηση».

Έτσι, έφτασε το 2016 στη δημιουργία του New Jazz Musette του δίσκου-ορόσημο για τη καριέρα του στη jazz μουσική σκηνή.«Ο δίσκος αυτός είναι ένα κομμάτι της ιστορικής συνέχειας της jazz, του Django Reinhardt, του Martial Solal… Προσπαθώ να διατηρήσω αυτή του είδους τη μουσική κατεύθυνση». Σήμερα, αναφέρει πως ο επόμενος δίσκος θα αποτελείται από πολλές νέες συνθέσεις σε νέα μουσικά δεδομένα και πως σίγουρα θα βασιστεί σε ένα κουαρτέτο.

Έχει περιοδεύσει σ’ ολόκληρο τον κόσμο και οι μουσικές του εμπειρίες αναρίθμητες, άξιες να τις αφηγηθεί κανείς. « Καμία συναυλία δε με έχει σημαδέψει τόσο όσο αυτή στο θέατρο Μπουφ ντι Νορ στο Παρίσι το 2005 με το σχηματισμό Piazzolla Forever 7tet του οποίου η ηχογράφηση θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο από τη δισκογραφική εταιρία BMG records. Όμως αν θα έπρεπε να κρατήσω μια και μοναδική εμπειρία θα ήθελα να είναι η συνάντηση μου με τον συνθέτη Francis Dreyfus που μου έδωσε την ευκαιρία να ηχογραφήσω τον πρώτο μου δίσκο με τίτλο Dreyfus Jazz: Viaggio».

Δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η ερώτηση για το εάν η επιτυχία είναι θέμα ταλέντου ή σκληρής δουλειάς. Δεν δίστασε να απαντήσει.«Η επιτυχία είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Καλύτερα να αναζητούμε τον σεβασμό των αληθινών μεγάλων μουσικών. Το να είσαι υπέρμετρα επιτυχημένος είναι κάτι που σε καταβάλει και σε παραπλανεί».

Άραγε ένας καλλιτέχνης ύστερα από μια τόσο μακροχρόνια καριέρα έχει εκπληρώσει τη μεγαλύτερη του φιλοδοξία στη ζωή; Η απάντηση φάνηκε να δόθηκε με ιδιαίτερη ευκολία.  «Η μουσική δεν είναι κάτι που τελειώνει κάποτε. Πρέπει να θέλεις διαρκώς να βελτιώνεσαι να γίνεσαι όλο και καλύτερος».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα