Τελευταία στιγμή οι αγορές κρεάτων από τους Θεσσαλονικείς για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Οι σκέψεις και οι προτιμήσεις των καταναλωτών καθώς και η κινητικότητα στα κρεοπωλεία της πόλης.
Παραδοσιακά ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που οι καταναλωτές κάνουν αυξημένες αγορές στα κρεοπωλεία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Η περίοδος των εορτών που οι κρεοπώλες περιμένουν να δουν τους τζίρους να ανεβαίνουν.
Χοιρινό, αρνί, κατσίκι και φυσικά η γαλοπούλα είναι μερικά μόνο από όσα αναμένεται και φέτος να κρεμαστούν στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου ενόψει των γιορτών και των εορταστικών τραπεζιών που θα στρωθούν.
Βέβαια όπως κάθε χρόνο υπάρχουν και εκείνοι της τελευταίας στιγμής, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν κάνει τις παραγγελίες τους και θα περιμένουν τις μέρες λίγων πριν τα Χριστούγεννα για να «στηθούν» στην ουρά.
Μιλώντας για την κίνηση και τις παραγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Ευλάμπιος Καλαμπάκας αναφέρει πως βρίσκονται σε ικανοποιητικό βαθμό.
«Είναι λίγο πεσμένα τα πράγματα σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά είναι καλά. Δεν υπάρχουν τεράστιες παραγγελίες αλλά πιστεύω θα πάνε τα πράγματα ακόμα καλύτερα και τις επόμενες ημέρες. Οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες με πέρσι»
Ο ίδιος αναφέρει πως ο κόσμος φοβάται για τις τιμές καθώς από το πρωί έως το βράδυ βλέπει στην τηλεόραση «τον εκφοβισμό των τιμών που κάνει τους ανθρώπους κυνηγούς των προσφορών»
Οι προτιμήσεις των καταναλωτών
Για τα Χριστούγεννα ο κόσμος προτιμάει το ρολό (χοιρινό και κοτόπουλο). Η γαλοπούλα έχει σιγά σιγά φθίνει και την θέση της έχουν πάρει το αρνί και το κατσίκι. Αυτοί που ετοιμάζουν τραπέζια εκείνες τις ημέρες, κυνηγάνε να πάρουν μεγάλα κομμάτια, τα οποία συχνά μαρινάρουν και ψήνουν στο φούρνο.
Οι υπόλοιποι που είναι λιγότερα άτομα θα επιλέξουν μπιφτέκια, σουτζουκάκια, πανσέτες, μικρά ρολάκια, που είναι πιο οικονομικά και σε μικρότερες ποσότητες για να μην έχουν το άγχος το τι θα μείνει και τι θα περισσέψει.
Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες οικογένειες που θα κάνουν τραπέζια, θα κάνουν και αγορές. Βέβαια μπορεί να μην ψωνίσουν τις ποσότητες που θα έπαιρναν γιατί τα λεφτά είναι μετρημένα. Όσοι είναι λιγότερα άτομα, θα ψωνίσουν ίσα ίσα για να φάνε εκείνη την ημέρα.
Οι της τελευταίας στιγμής…
Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Καλαμπάκα «επειδή μιλάμε για κρέας, οι καταναλωτές θα το αφήσουν για τελευταία στιγμή και λόγω χώρου στα σπίτια τους και επειδή θέλουν να τα πάρουν φρέσκα δίχως να τα καψύξουν»
Ο καταναλωτής βρίσκει στο Καπάνι χοιρινό από 5 ευρώ, μοσχάρι αρνί και κατσίκι από 11. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία το χοιρινό ξεκινά από 7 ευρώ το μοσχάρι από 11 το αρνί και το κατσίκι από 13,5 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές της χονδρικής που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη λιανική σε μια σειρά προϊόντων διατηρούνται υψηλές. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αντίδια, μελιτζάνες, μαρούλια, μπρόκολα, πιπεριές σαλάτες και σπανάκι καταγράφουν αύξηση από 11 έως 50%.
Οι μετρήσεις του ΙΝΣΕΤΕ δείχνουν ότι η αύξηση θα κυμανθεί από 10% έως 20% και μια οικογένεια 4 ατόμων θα χρειαστεί να πληρώσει σχεδόν 150 ευρώ.
Το κόστος για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Αρνί 13-14 ευρώ το κιλό Γαλοπούλα 10-12 ευρώ το κιλό Χοιρινό 7,5-9.30 ευρώ το κιλό Τομάτες 2,20-2,30 ευρώ το κιλό Φέτα 10-14,30 ευρώ το κιλό Αναψυκτικά 1,30 το τεμάχιο Κρασί 4,5 με 5,5 ευρώ το κιλό Παραδοσιακά γλυκά 16 ευρώ το κιλό
Σε τρεις ταχύτητες κινούνται οι τιμές στο παραδοσιακό γλύκισμα των Χριστουγέννων, τα μελομακάρονα, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.
Οι καταναλωτές μπορούν να τα βρουν από 13 ευρώ το κιλό στα αρτοποιεία, μέχρι 17 ευρώ στα ζαχαροπλαστεία, όπου σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 35 ευρώ.
Φούρνοι: 13-17€/kg
Ζαχαροπλαστεία: 20-23€/kg
Ζαχαροπλαστεία «πολυτελείας»: 33-35€/kg
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν θα περιλαμβάνει το Χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού, προκειμένου να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ και στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία.
Οι σκέψεις των καταναλωτών
Πολλοί είναι οι καταναλωτές που έχουν δεύτερες σκέψεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αρκετοί έχουν ετοιμάσει από νωρίς την λίστα, έτσι ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τις προσφορές και να βρουν τις καλύτερες δυνατές τιμές στην αγορά. Αρκετοί είναι όμως και εκείνοι που δεν τους ενδιαφέρει αν θα δώσουν 5 ή 10 ευρώ παραπάνω και έχουν αποφασίσει να κάνουν τα ψώνια τους με την ησυχία τους από κάποιο κρεοπωλείο της γειτονιάς.
Στο μυαλό των περισσότερων καταναλωτών δεν υπάρχει μόνο τι κρέατα θα αγοράσουν αλλά και όλα τα υπόλοιπα που θα χρειαστούν για να γεμίσουν το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (σαλάτες, αλοιφές, ποτά κλπ), τα οποία επίσης κοστίζουν και πολλές φορές δεν υπολογίζονται όσο θα έπρεπε.
«Έχω ξεκινήσει ήδη να αγοράζω προϊόντα που δεν χαλάνε για τα Χριστούγεννα, π.χ σαλάτες, τυροσαλάτα, κάποια ποτά κλπ. Τα κρέατα τις δύο τελευταία χρονιές τα έπαιρνα από το κρεοπωλείο του σουπερμάρκετ, φέτος πήρα την απόφαση να δώσω λίγα παραπάνω χρήματα και να τα προμηθευτώ από το κρεοπωλείο της γειτονιάς καθώς δεν θα κάνουμε μεγάλο τραπέζι οπότε επιλέγω την ποιότητα αντί για την ποσότητα. Δεν λέω πως αυτά του σούπερμαρκετ δεν ήταν καλά, όμως προτιμάμε τα κρέατα του κρεοπωλείου», αναφέρει η Σοφία.
«Δουλεύω όλη μέρα οπότε μάλλον τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα τα κάνω μετά τις 20 Δεκεμβρίου που ξεκινάει και η άδεια μου. Γνωρίζω πως θα έχει πάρα πολύ κόσμο στις ουρές να περιμένει αλλά δυστυχώς δεν έχω άλλη επιλογή. Δεν πιστεύω πως αν πάω τώρα θα τα βρω πιο φθηνά ή κάτι τέτοιο. Οι τιμές θα είναι ίδιες. Το μόνο που θα διαφέρει είναι ο χρόνος αναμονής.», εξηγεί ο Βασίλης.
Η Γιώτα επίσης επισημαίνει πως εκείνη και οι φίλοι της θα περάσουν τα Χριστούγεννα παρέα, οπότε όλοι μαζί θα μοιραστούν τα έξοδα για να μην τους φανούν πολλά.
«Ο ένας θα φέρει τα ποτά, ο άλλος σαλάτες και αλοιφές, οι άλλοι θα μοιραστούν τα κρέατα. Έτσι πιστεύω πως θα μας βγει σίγουρα πιο οικονομικά καθώς συχνά κάνουμε τέτοια τραπέζια και εκτός εορτών. Με ακρίβεια δεν μπορώ χρήματα, αλλά υπολογίζω περίπου 20-25 ευρώ ανά το άτομο για να φάμε καλά»