Θεσσαλονίκη

Τελικά λειτουργούν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης;

Δύο από τα μεγαλύτερα μουσεία της πόλης να υπολειτουργούν και πολλά μνημεία να παραμένουν ερμητικά κλειστά.

Parallaxi
τελικά-λειτουργούν-τα-μνημεία-της-θεσ-1005685
Parallaxi

Το πρόβλημα με τα μνημεία και μουσεία της πόλης παραμένει άλυτο για πολλές δεκαετίες τώρα. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια κοιτίδα πολυπολιτισμικών μνημείων και ιστορικών σημείων μέσα στην πόλη που έχουν παραμείνει αγέρωχα μέσα στο χρόνο. Για πόσο ακόμα όμως θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακμαία;

Παραδείγματα όπως το Χαμάμ Μπέη (Λουτρά Παράδεισος), το Γενί Τζαμί, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Γιαχουντί Χαμάμ (Παζάρ Χαμάμ) και το Χαμζά Μπέιη (Αλκαζάρ), αποτελούν τα πιο σημαντικά αυτής της εγκατάλειψης των μνημείων με βαρύνουσα ιστορική σημασία. Η οθωμανική επιρροή λοιπόν στην πόλη είναι ένα τεράστιο και αναπόσπαστο κομμάτι για την Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή αποκόπτεται βίαια η διάδοση της ιστορίας, λόγω της αναστολής της λειτουργίας όλων αυτών των μνημείων και της αδυναμίας επισκεψιμότητας τους.

Βανδαλισμοί, εγκαταλελειμμένες παροχές, φθαρμένες ταμπέλες, υγειονομικοί χώροι υπό διάλυση ή και χωρίς λειτουργία και μνημεία που παραμένουν διαχρονικά κλειστά, αυτή την εικόνα αντικρίζουν κάτοικοι και επισκέπτες στην Θεσσαλονίκη.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, μια ανάσα πριν από τις εκλογές και λίγο πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν για την Θεσσαλονίκη και τα δύο μεγαλύτερα μουσεία της πόλης βρίσκονται να λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις. Το Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης λειτουργούν χωρίς την πλήρη επάνδρωση τους με αποτέλεσμα τα πωλητήρια των δυο μουσείων να παραμένουν κλειστά για τους επισκέπτες της πόλης, όπως και το πωλητήριο στον Λευκό Πύργο (στο δημοφιλέστερο μνημείο της πόλης). Γιατί όμως συνέβη αυτό;

Μετά την λύση της Βουλής και την ανακοίνωση για εκλογές πολλοί αρχαιολογικοί χώροι μνημεία και μουσεία βρέθηκαν έρμαια της έλλειψης προσωπικού αφού οι συμβάσεις των προηγούμενων εργαζομένων έληξαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και δεν ήταν δυνατή η ανακοίνωση καινούργιας προκήρυξης θέσεων για ειδικό προσωπικό καθώς δεν υπήρξε ειδικό σχέδιο για αυτή την περίπτωση πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα από το αρχαίο θέατρο Φιλίππων μέχρι και την Αμφίπολη.

Διανύουμε λοιπόν τη δεύτερη εβδομάδα που τα συγκεκριμένα μουσεία λειτουργούν χωρίς την επάνδρωση του προσωπικού τους και τα πωλητήρια τους να παραμένουν κλειστά, δημιουργώντας τρομερό επιζήμιο πρόβλημα και στα οικονομικά έσοδα των μουσείων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με υπεύθυνη από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Ελλάδος, ο Οργανισμός ζήτησε από την κυβέρνηση ειδική διάταξη η οποία αφορούσε την λύση του προκειμένου ζητήματος και αμέσως προκηρύχθηκε ειδική διάταξη για την πλήρη επάνδρωση του προσωπικού των μουσείων. Μια διαδικασία ωστόσο αρκετά χρονοβόρα καθώς οι εργαζόμενοι επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ και από την επιλογή τους μέχρι και την αποδοχή και την έναρξη εργασίας τους υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την υπεύθυνη, ο Οργανισμός επιδιώκει να λυθεί σύντομα το ζήτημα και να επισπευσθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και με την σχετική ανακοίνωση του Βυζαντινού Μουσείου η οποία ενημερώνει για την παράταση επαναλειτουργίας των πωλητηρίων του Βυζαντινού Μουσείου και του Λευκού Πύργου έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης των πωλητών.

Μέχρι πότε θα συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των σημαντικότερων μνηhttps://parallaximag.gr/epikairotita/larisa-enochos-o-proponitis-gia-ton-traymatismo-apo-kerayno-15chronoy-poy-epese-se-komaμείων της πόλης;

Σύμφωνα με την δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «προχωρούμε στην άμεση αποκατάσταση ενός εμβληματικού μνημείου, του Τεμένους Χαμζά Μπέη, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς αναφέρονται στο μνημείο ως Αλκαζάρ, λόγω της πολύχρονης χρήσης του ως αίθουσας κινηματογράφου. Το μνημείο γνώρισε πολλές επεμβάσεις, πολλές διαφορετικές φάσεις και χρήσεις, με αποτέλεσμα να επέλθουν σημαντικές αλλοιώσεις στη μορφολογία του.

Με την ολοκλήρωση των έργων, από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, το Τέμενος θα αποδοθεί στην πόλη, πλήρως αποκατεστημένο. Το τέμενος Χαμζά Μπέη εντάσσεται στο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημειακού αποθέματος της Θεσσαλονίκης,, όλων των ιστορικών περιόδων. Επισημαίνω, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟΑ, για τη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης έργα στην Αχειροποίητο, στη Ροτόντα, στην Αγία Σοφία, στην Παναγία των Χαλκέων, στους ναούς της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Νικολάου του Ορφανού και του Προφήτη Ηλία, στα Βόρεια, Βορειοδυτικά και Δυτικά Τείχη της πόλης, στην Αρχαία Αγορά, στο Αγίασμα του Αγίου Ιωάννη, στο Λουτρό Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) και στο μνημειακό κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το Υπουργείο Πολιτισμού συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνο στην αποκατάσταση των μνημείων τα οποία είναι άρρηκτα δεμένα με το ιστορικό παλίμψηστο της πόλης αλλά και στην πολιτιστική λειτουργία και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, πράγμα που αποτελεί σταθερό στόχο μας».

Επιπλέον, από το ΥΠΠΟΑ χρηματοδοτούνται μελέτες για την τεκμηρίωση, συντήρηση, αποκατάσταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου μνημείων οθωμανικής περιόδου, στη Θεσσαλονίκη (Μπέη Χαμάμ, Γιαχουντί Χαμάμ (Λουλουδάδικα), Λουτρά Φοίνικα, Μπεζεστένι, Αλατζά Ιμαρέτ, Γενί Τζαμί),

Επίσης, στο έργο «Θεσσαλονίκη– Από τη Χρυσή Πύλη στην Κασσανδρεωτική. Μεταμορφώσεις- μετασχηματισμοί ενός κεντρικού οδικού άξονα από την ίδρυση της πόλης έως την πυρκαγιά του 1917» περιλαμβάνονται εργασίες συντήρησης-τεκμηρίωσης 2.000 επιλεγμένων κινητών ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μετρό και των οικοπέδων πέριξ του κεντρικού οδικού άξονα της πόλης, στη σημερινή Εγνατία οδό, καθώς και την ψηφιοποίηση-επεξεργασία 300 αρχιτεκτονικών σχεδίων αρχείου και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση γραφικής αναπαράστασης του κεντρικού οδικού άξονα της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα