Τελικά τι συμβαίνει με την ανάκληση αδειών 22 καταστημάτων εστίασης του κέντρου;
H προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στο κέντρο της πόλης, οι προθέσεις του Δήμου, οι αδικίες και οι ελπίδες.
Η απόφαση για την ανάκληση άδειας σε 22 καταστήματα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδρίασε στις 27 Ιανουαρίου, θορύβησε το Εμπορικό Επιμελητήριο και τους μαγαζάτορες στο Κέντρο της πόλης. Πρόκειται για καφέ, μπαρ, εστιατόρια, αναψυκτήρια σε κεντρικά κυρίως σημεία της πόλης. Το θέμα αφορά στο κλείσιμο των καταστημάτων και όχι στην επιβολή προστίμου. Η μάχη με τα τραπεζοκαθίσματα.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Πέτρος Λεκάκης, μας μίλησε για την απόφαση αυτή: «Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις μετά τους ελέγχους του Υγιειονομικού που έχει αρμοδιότητα να μας καταγγέλει τον υπεράριθμο αριθμό τραπεζοκαθισματων που διατηρούν ορισμένα καταστήματα εστίασης. Η αλήθεια είναι ότι είναι πρωτοφανής ο αριθμός των ανακλήσεων που συγκεντρώθηκαν και δεν γνωρίζουμε πότε θα ακολουθήσει η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής για το επόμενο «πακέτο» ανακλήσεων αδειών».
Το προηγούμενο διάστημα η Διεύθυνση Υγιεινής είχε πραγματοποιήσει μπαράζ ελέγχων στα καταστήματα του κέντρου της πόλης. Στη συνέχεια διαβίβασε τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Επιχειρηματία του δήμου Θεσσαλονίκης για να προχωρήσει στις ενέργειες για ανάκληση της άδειας με τελικό αποδοχέα την Επιτροπή Ποιότητας ζωής που έλαβε αποφάσεις στη συνεδρίαση της 27ης Ιανουαρίου. Να σημειώσουμε ότι λόγω της μετακόμισης της Διεύθυνσης Υγιεινής στο νέο κτίριο της Περιφέρειας υπήρξε και δυσκολία στο να προωθήσουν εκεί τις αιτήσεις συμμόρφωσης οι καταστηματάρχες.
Ποια είναι η διαδικασία μέχρι τη στιγμή που θα μπει το λουκέτο; Όπως μας είπε ο κ. Λεκάκης μετά την κοινοποίηση της απόφασης που δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά αναμένεται εντός των ημερών, οι ιδιοκτήτες έχουν 15 μέρες στη διάθεσή τους να προσφύγουν σε ένα ανώτερο όργανο που στην περίπτωση είναι η Αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ή το Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης. Η Επιτροπή ποιότητας ζωής έχει το δικαίωμα μετά το 15θημερο να κλείσει το κατάστημα αλλά είναι στην δικιά της ευχέρεια να περιμένει και την απόφαση του ανωτέρου οργάνου. Από κει και πέρα είναι υποχρεωμένη να συμφωνήσει με την απόφασή τους και να προχωρήσει αναλόγως είτε σε επικύρωση της απόφασης είτε σε ακύρωσή της”
Και συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι ότι σε αρκετά από τα καταστήματα που υπόκεινται σε έλεγχο της Διεύθυνσης Υγιεινής η παράβαση αφορά έναν ελάχιστο αριθμό παραβίασης του δικαιώματός τους που μπορεί και να είναι τυχαίο. Το πρόβλημα στο Κέντρο δημιουργείται μόνιμα από 20-25 καταστήματα σε ένα σύνολο 2.500 χιλιάδων αδειών που χορηγούνται. Αυτοί έχουν μονίμως υπερδιπλάσια τραπεζοκαθίσματα πέραν του δικαιώματός τους».
Εν τω μεταξύ το ΕΕΘ παίρνει σαφή θέση υπέρ των καταστηματαρχών με δήλωση μέσω του Προέδρου του, κ. Ζορπίδη: «Δεν είναι εποχή αυτή για να τιμωρούνται εξοντωτικά οι επαγγελματίες, πληρώνουν ήδη υψηλούς φόρους και η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική”.
To πρόβλημα που δημιουργείται σε μια αγορά που πρέπει πάση θυσία να ρυθμιστεί, καθώς τα τραπεζοκαθίσματα έχουν καταλάβει σημαντικά τμήματα δημόσιου χώρου στην πόλη είναι η επιλογή των συγκεκριμένων καθώς και η έλλειψη εξόφθαλμων παραδειγμάτων καταστημάτων που παρανομούν συστηματικά και με διάφορους τρόπους (άδειες σε διάφορα ονόματα κλπ) καταφέρνουν διαρκών να ξεγλιστρούν και προκλητικά να βασιλεύουν ως άρχοντες της παρανομίας.
Διότι είναι εντελώς διαφορετικό ένα μικρό κατάστημα 25 τ.μ. να έχει βγάλει τρεις καρέκλες περισσότερο στα λιγοστά τραπέζια του και εντελώς διαφορετικό καφετέριες διακοσίων τετραγωνικών να κλείνουν άλλα 350 τ.μ. πεζοδρομίου και ο πεζός να αναγκάζεται να διέλθει από τη μέση του δρόμου, ή ακόμα και να κλείνουν έξοδοι κινδύνου δημοσίων κτιρίων από πάγκους και τραπεζοκαθίσματα.
Αναμένουμε τη συνέχεια, αφού καθώς φαίνεται η μπάλα θα πάρει και άλλα καταστήματα που καταπατούν κατά συρροή το νόμο σε μόνιμη βάση και δεν βρίσκονται στην παρούσα λίστα των 22. Δεν θέλει κανείς βέβαια να κλείσουν τα καταστήματα εστίασης. Ούτε η Δημοτική Αστυνομία, ούτε η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, ούτε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ούτε οι πολίτες, ούτε τα media αυτής της πόλης. Όλοι έχουν μια κοινή απαίτηση όμως. Να συμμορφωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες στο νόμο χωρίς έξτρα καταπατήσεις του δημόσιου χώρου και να μην παρακωλύουν την κίνηση των πεζών. Κι αυτό πρέπει να ισχύσει για όλα τα καταστήματα με την ίδια αυστηρότητα.