Θα φύγει το “στοιχειό” απ΄το κτίριο στην Κουντουριώτη;
Ένα κτίριο που η ανέγερσή του ξεκινά από την δεκαετία του '80 πωλείται μήπως και αποκτήσει ζωντανό μέλλον.
Το σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που περιλαμβάνει την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων με στόχο την απομείωση του τραπεζικού της δανεισμού κατά 49,58 εκατ., ενέκριναν οι μέτοχοι της εισηγμένης. η πώληση των ακινήτων εντάσσεται στη διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών της ΕΒΖ που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην εταιρία, το υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα Πειραιώς. Τέλος θα ρευστοποιηθεί το σύνολο των μετοχών των δύο θυγατρικών εταιρειών στη Σερβία, Crvenka και Sajkaska, έναντι συνολικού τιμήματος τουλάχιστον 25 εκατ. Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι η πώληση των ακινήτων θα έπιανε πολύ καλύτερη τιμή πριν από μερικά χρόνια απ’ ότι σήμερα, όπως συμβαίνει με όλα όσα πωλούνται τα τελευταία 2 χρόνια κοψοχρονιά.
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει σήμερα η πώληση και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να υποβάλλουν τις οικονομικές τους προσφορές για καθένα από αυτά τα έξι ακίνητα μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017 στα γραφεία της Πειραιώς Real Estate, λαμβάνοντας ως δεδομένο το κατώτερο τίμημα, που έχει οριστεί μετά την εκτίμηση ανεξάρτητου συμβούλου. Στο πέρας αυτής της διαδικασίας οι δύο πρώτοι πλειοδότες θα ειδοποιηθούν ότι έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, ώστε εάν επιθυμούν να υποβάλλουν νέα βελτιωμένη προσφορά. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής, η συμφωνία προβλέπει ότι τα ακίνητα θα καταλήξουν στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς με βάση την ελάχιστη τιμή πώλησης που έχουν καθορίσει οι εκτιμητές και το πρόγραμμα εξυγίανσης δεν θα επηρεαστεί.
Η διοίκηση της ΕΒΖ εν τω μεταξύ έχει δεσμευθεί ότι οι αγρότες θα εισπράξουν μέχρι την Παρασκευή έναντι των οφειλομένων για την παραγωγή ζαχαρότευτλων του 2016. Κάτι που επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της εταιρίας Χρήστος Ρώσσιος, ο οποίος την Τετάρτη θα είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το ποσοστό της πληρωμής έναντι των οφειλών.
Τα μη παραγωγικά ακίνητα προς πώληση είναι:
1. Το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 381,7 στρεμμάτων στην περιοχή του Συκουρίου, επί του οποίου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 27 στρεμμάτων –τα 12,1 στρέμματα αφορούν παραγωγικούς χώρους και τα 14,9 στρέμματα αποθήκες και χώρους γραφείων. 2. Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 691,4 στρεμμάτων στην περιοχή Πετροχωρίου, όπου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 51,2 στρεμμάτων –τα 44 στρέμματα είναι χώροι παραγωγής και τα 7,1 στρέμματα αποθήκες και χώροι γραφείων. 3. Ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που διατίθεται με ελάχιστη τιμή τα 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 83,5 στρεμμάτων, στο οποίο υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1702 τετρ. μέτρων. 4. Ημιτελές ακίνητο οκτώ ορόφων και δύο υπογείων, στην οδό Κουντουριώτη 9, στη Θεσσαλονίκη, απέναντι ακριβώς από το λιμάνι, έναντι τουλάχιστον 2,9 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο διαθέτει κύριους χώρους 4.846,54 τετρ. μέτρων, βοηθητικούς χώρους 564,70 και δύο υπόγεια που χρησιμεύουν και ως πάρκινγκ 1131,74 και 1010 τετρ. μέτρων αντιστοίχως. 5. Διαμέρισμα 3ου ορόφου, εμβαδού 123,55 τετρ. μέτρων, στην οδό Σκουφά 52, στο Κολωνάκι, στο κέντρο της Αθήνας. Η ελάχιστη τιμή ορίζεται στις 260.00 ευρώ. 6. Χώροι γραφείων στην οδό Μητροπόλεως 34 γωνία με την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της εταιρίας. Πρόκειται για τον 5ο και τον 6ο όροφο, εμβαδού 761,82 και 659,44 τετρ. μέτρων αντιστοίχως. Η ελάχιστη τιμή καθορίζεται στα 2,73 εκατ. ευρώ.
Το κτίριο στην Κουντουριώτη
Δεν είναι το μοναδικό πολυώροφο κτίριο στο Δήμο Θεσσαλονίκης που έμεινε στα μπετά. Είναι σίγουρα, όμως, στην πιο περίοπτη θέση όλων και ένα από τα πιο κεντρικά που το βλέπουμε καθημερινά καθώς εισερχόμαστε στην Λεωφόρο Νίκης από τη δυτική είσοδο.
Η απόφαση της ΕΒΖ να οικοδομήσει εκεί ένα νέο κτίριο γραφείων (με πρόθεση να στεγαστεί στο ισόγειο του κτιρίου Κατάστημα της ΑΤΕ) χρονολογείται από τη δεκαετία του 80. Για την ανέγερση του κτιρίου γραφείων στο ιδιόκτητο οικόπεδο της ΕΒΖ, η πρώτη μελέτη μπήκε στο συρτάρι ενώ η δεύτερη ανατέθηκε στον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Γιώργο Κονταξάκη στις αρχές της δεκαετίας του 90. Η ανέγερση του οκταώροφου κτιρίου με τα 2 υπόγεια πάρκινγκ ανατέθηκε στην Δομοτεχνική ΑΕ, με μειοδοτικό διαγωνισμό που αφορούσε στη θεμελίωση και την κατασκευη του σκελετού από σκυρόδεμα, πολλά χρόνια αργότερα. Το έργο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2001 και ολοκληρώθηκε στις 21/11/2002. Η ΕΒΖ δεν συνέχισε με προκύρηξη νέου διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του κτιρίου και το άφησε έκτοτε ημιτελές.
Για το ημιτελές πολυώροφο ακίνητο της εταιρείας στην οδό Κουντουριώτη 9 στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι έδειξαν ενδιαφέρον τρεις επιχειρήσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Ισραήλ, τη Ρωσία και την Τουρκία, που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο και επιθυμούν να κάνουν το πρώτο τους βήμα στην ελληνική αγορά από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο ήταν ανάμεσα στα υποψήφια για την μετοίκηση της Παρευξείνιας Τράπεζας, σε ιδιόκτητο κτίριο. Το μόνο διεθνές πιστωτικό ίδρυμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου, στεγάζεται σε εκμισθωμένο κτίριο, από το 1999 που ιδρύθηκε, παρόλο που η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος και φιλοξενούσα χώρα, είχε δεσμευτεί με τον ν. 2707/1999 ότι θα κατέβαλε «κάθε δυνατή προσπάθεια να συνδράμει την τράπεζα στην απόκτηση με δωρεά, χρηματοδότηση, μίσθωση ή ενοικίαση εκείνου του καταστήματος που θα επιλέξει η τράπεζα». Μέχρι το 2009 το κράτος πλήρωνε το μίσθωμα αλλά μετά το ξέσπασμα της κρίσης αδυνατούσε να ανταέξέλθει κι έτσι η Τράπεζα πλήρωνε το ενοίκιο και εξακολουθεί παρά την ΚΥΑ που ψηφίστηκε το 2014 (6537/ΔΟΟ 76 13 Φεβρουαρίου 2014) και την υπογραφή σχετικής Συμφωνία Εκούσιας Εισφοράς της Ελλάδος με τη διοίκηση της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου, για παραχώρηση ακινήτου. Να θυμήσουμε ότι η Θεσσαλονίκη είχε επιλεγεί ως έδρα της επενδυτικής τράπεζας υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είχε εξασφαλίσει τη στέγασή της. Δεν γνωρίζουμε αν εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για το κτίριο από αυτήν την πλευρά.