Θα συνεχίσει στο Μέγαρο ο Γιώργος Λαζαρίδης;
Άγνωστο το μέλλον του Γιώργου Λαζαρίδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου.
Είναι κοινής αποδοχής διαπίστωση πως η θητεία του Γιώργου Λαζαρίδη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι μια θητεία εξαιρετική. Από το 2010 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου, μεταξύ άλλων, πρωτοστάτησε στην ίδρυση νέων θεσμών όπως το Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ και, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ. Ένας μουσικός διεθνούς φήμης και ένας πραγματικά εμπνευσμένος άνθρωπος που δούλεψε για το καλό του Οργανισμού σπουδαίο πρόγραμμα αλλά και εμπνέοντας τους εργαζομένους του για κοινό καλό.
H θητεία του νυν διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού (Πρόεδρος: Νικήτας Μυλόπουλος, Αντιπρόεδρος: Αναστασία Λαδά, Γενική Γραμματέας: Ιωάννα Ναούμ, Ταμίας: Ραφαήλ – Ρόλλυ Γκατένιο, Μέλη: Κωνσταντίνος – Σωτήριος Βόμβολος, Δήμος Γκουνταρούλης, Ίντα Μασαράνο, Ιουλία Πιπινιά, Δάφνη Τραγάκη, Ιωάννης Τσιτσελίκης) έχει ξεκινήσει πριν ενάμιση χρόνο.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού, κατατέθηκε στη βουλή τροπολογία που ρυθμίζει, ζητήματα του Μεγάρου προετοιμάζοντας το έδαφος για επερχόμενες αλλαγές αλλά και μελλοντικές συνεργασίες με εταιρίες και ορίζει εκ νέου τις θέσεις του Καλλιτεχνικού και Γενικού Δ/ντη του ΟΜΜΘ.
Άρθρο 73
Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
1. Στο τέλος της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 2Α του άρθρου 76 του ν. 2121/1993 (Α΄ 25) προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Επιτρέπεται η κατάρτιση προγραμματικών συμβάσεων τριετούς διάρκειας μεταξύ του Ο.Μ.Μ.Θ. και του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπουμένου από τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σκοπό την εκατέρωθεν συμβολή, δια της προσφοράς των αναγκαίων προς τούτο μέσων, στην ανάπτυξη του μορφωτικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου της χώρας και δραστηριοτήτων που εντάσσονται στο σκοπό του Ο.Μ.Μ.Θ. και εξυπηρετούν έργα και δράσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και εκδηλώσεων γενικότερου δημοσίου ενδιαφέροντος, αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων. Με τις ίδιες ή άλλες συμβάσεις μπορεί να ορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις υπό τις οποίες Οργανισμοί που υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μπορεί να συνεργάζονται με τον Ο.Μ.Μ.Θ., να αξιοποιούν για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων τους τις εγκαταστάσεις του, την τεχνολογική του υποδομή και την τεχνογνωσία του προσωπικού του Ο.Μ.Μ.Θ. και να αναπτύσσουν εν γένει συνέργειες και δράσεις οι οποίες εντάσσονται στους σκοπούς του Οργανισμού. Με τις συμβάσεις αυτές μπορεί επίσης να ρυθμίζονται θέματα σχετικά με δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα του Ο.Μ.Μ.Θ. για τους μαθητές των δημόσιων σχολείων, καθώς και με τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης αιθουσών και υπηρεσιών του Ο.Μ.Μ.Θ. προς το Δημόσιο και προς δημόσιους φορείς για καλλιτεχνικές δράσεις. Η παρακολούθηση της τήρησης των όρων κάθε σύμβασης και ο έλεγχος της διαχείρισης των πόρων που διατίθενται γίνεται από πενταμελή Επιτροπή αποτελούμενη από δύο (2) υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, δύο (2) υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και έναν (1) υπάλληλο του Ο.Μ.Μ.Θ.. Η επιτροπή συγκροτείται και τα μέλη της ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία ρυθμίζεται κάθε θέμα απαραίτητο για τη λειτουργία της. Το μέλος της επιτροπής που είναι υπάλληλος του Ο.Μ.Μ.Θ. ορίζεται ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Μ.Μ.Θ..».
2. Στο τέλος του άρθρο 2Α του άρθρου 76 του ν. 2121/1993 (Α΄ 25),προστίθεται περίπτωση δ΄ ως εξής:
«δ) Στους σκοπούς του Οργανισμού εντάσσονται επίσης δραστηριότητες και δράσεις σχετικές με την ενίσχυση της πρόσβασης στην καλλιτεχνική γνώση και εκπαίδευση, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πνευματικού πλούτου της Ελλάδας, καθώς και την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω πολιτιστικών δράσεων. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού ο Ο.Μ.Μ.Θ. μπορεί να συνεργάζεται με φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής, καθώς και να εκπονεί και υποβάλλει σχετικά προγράμματα προς εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων με την αξιοποίηση κοινοτικών ενισχύσεων και διαπεριφερειακών και διαδημοτικών κοινοτικών προγραμμάτων».
3. Μετά το άρθρο 5Α του άρθρου 76 του ν. 2121/1993 (Α΄ 25) προστίθεται άρθρο 5Β, ως εξής:
«Άρθρο 5Β
1. Το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Μ.Μ.Θ. προσλαμβάνει γενικό διευθυντή με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας τριών (3) ετών και καθορίζει τις αρμοδιότητές του κατά τα προβλεπόμενα στους σχετικούς κανονισμούς του Οργανισμού.
2. α) Το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Μ.Μ.Θ. προσλαμβάνει καλλιτεχνικό διευθυντή με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι τριών (3) ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται χωρίς να καθίσταται αορίστου χρόνου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι αρμόδιος για κάθε θέμα καλλιτεχνικής φύσεως, την κατάρτιση του καλλιτεχνικού προγράμματος του Ο.Μ.Μ.Θ. κάθε περιόδου, το οποίο εγκρίνεται από το ΔΣ, την κατάρτιση αναλυτικού προϋπολογισμού σε συνεργασία με το Γενικό Διευθυντή, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το διοικητικό συμβούλιο προϋπολογισμού, και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού.
β) Το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Μ.Μ.Θ. προσλαμβάνει, μετά από εισήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή, έναν αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας τριών (3) ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί χωρίς να καθίσταται αορίστου χρόνου. Ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής επικουρεί και αναπληρώνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή στα καθήκοντά του και η σύμβασή του λήγει αυτοδικαίως και αζημίως με τη σύμβαση του καλλιτεχνικού διευθυντή.
3. Για τη διαδικασία πρόσληψης του γενικού διευθυντή, του καλλιτεχνικού διευθυντή και του αναπληρωτή του, ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στα εδάφια β΄ και γ΄ της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4369/2016 (Α΄ 33). Οι κάθε είδους αποδοχές και λοιπές αποζημιώσεις τους καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού.
4. Το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Μ.Μ.Θ. μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση του γενικού διευθυντή ή του καλλιτεχνικού διευθυντή πριν από τη λήξη της αζημίως, αν ο ετήσιος απολογισμός του έργου τους απορριφθεί από αυτό ή για σπουδαίο λόγο που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων τους. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου λαμβάνεται σε ειδική συνεδρίαση με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) επί του συνόλου των μελών του και είναι πλήρως αιτιολογημένη.
5. Για την υλοποίηση των σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, το διοικητικό συμβούλιο προσλαμβάνει, μετά από εισήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή, καλλιτεχνικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, ορίζοντας την αμοιβή του, σύμφωνα με το ν. 4354/2015 (Α΄176) ή με σύμβαση έργου, καθώς και τεχνικό προσωπικό και προσωπικό ταξιθεσίας, εφόσον έχουν γίνει οι σχετικές προβλέψεις για το κόστος της μισθοδοσίας στον προϋπολογισμό του εν λόγω φορέα και οι εν λόγω προσλήψεις έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό προσλήψεων του φορέα.».
4. Στο άρθρο 6Α του άρθρου 76 του ν. 2121/1993 (Α΄25) προστίθεται περίπτωση ε΄, ως εξής:
«ε) Έσοδα από διαπεριφερειακά και διαδημοτικά κοινοτικά προγράμματα, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα πολιτιστικής συνεργασίας.».
Σήμερα στην παρουσίαση του προγράμματος του Μεγάρου για τους επόμενους μήνες η parallaxi ρώτησε τον πρόεδρο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή αν πρόκειται να ανανεωθεί η θητεία του τελευταίου.
Ο Γιώργος Λαζαρίδης απάντησε ότι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές δεν είναι και δεν θεωρούνται αναντικατάστατοι, πως όταν χημεία με τους ανθρώπους ενός Οργανισμού είναι ιδιαίτερα καλή και προκύπτει ένα έργο πρέπει να προστατεύεται και ότι προσωπικός του στόχος δεν είναι να ριζώσει σε μια θέση ούτε να μετακινείται από τη μία θέση στην άλλη καθώς έχει και μια καλλιτεχνική πορεία. Το καλλιτεχνικό έργο είπε είναι έργο ομάδας και ότι θα αποχωρήσει όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή ενώ δεν απέκλεισε εξελίξεις.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Νικήτας Μυλόπουλος απαντώτας είπε ότι η τροπολογία ήρθε να τακτοποιήσει θέματα που χρονίζουν καθώς από το 1993 και το ιδρυτικό ΦΕΚ δεν έχουν υπάρξει νομοθετικές ρυθμίσεις που να λύνουν θέματα και ότι πέρα από τα πρόσωπα οφείλουν να διασφαλίζονται οι θέσεις και ότι στο Μέγαρο της Αθήνας έχουν προβλεφθεί με νόμο έξι συνολικά θέσεις ενώ στη Θεσσαλονίκη 3.
Να σημειώσουμε ότι η υπουργός Πολιτισμού πρότεινε πρόσφατα στο Γιώργο Λαζαρίδη τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την οποία αρνήθηκε, ενδεικτική της πρόθεσης της αντικατάστασης του στο Μέγαρο.
Τέλος να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία τριβής σε σχέση με το έργο του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καθώς από ότι φαίνεται ρόλο στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό διαδραματίζει ένα είδος άτυπης καλλιτεχνικής επιτροπής, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Λαζαρίδης σήμερα στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος.