Featured

The Green Hub:Το δεύτερο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

Η parallaxi παρουσιάζει τις βραβευμένες προτάσεις του διαγωνισμού για τη Δυτική Είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της.

Parallaxi
the-green-hubτο-δεύτερο-βραβείο-για-τη-δυτική-είσ-809382
Parallaxi

Η πρόταση που κέρδισε το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού ArXellence 2 για τη δυτική είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της.

Μέσα από περισσότερες από 170 προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του Ανοιχτού Διεθνή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν οι δέκα καλύτερες. Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν θα παρουσιαστούν σε επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία. Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.

Σήμερα παρουσιάζουμε την πρόταση που κέρδισε το 2ο βραβείο.

Όνομα πρότασης: “The Green hub”

Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη ως μια πόλη που βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας κοντά στην οποία βρίσκεται ο υπό μελέτη χώρος.

Η πρόταση θεωρεί ότι ο χώρος είναι εκτεθειμένος σε σοβαρό παράκτιο κίνδυνο πλημμυρών λόγω της γειτνίασής του με τον Θερμαϊκό Κόλπο, τον ποταμό Δενδροπόταμο και τη γειτνίασή του με ένα ιδιαίτερα αδιαπέραστο αστικό περιβάλλον. Ως στόχο θέτει τη δημιουργία ενός ζωντανού χώρου που θα σέβεται την πλούσια ιστορία του μέρους, αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των επικείμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Το “The Green hub” προτείνει μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών ανθεκτικότητας που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στον μετριασμό των κινδύνων παράκτιας πλημμύρας, στο φιλτράρισμα και τη συγκράτηση ομβρίων υδάτων και στην αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων. Η πρόταση δίνει προτεραιότητα στο ποδήλατο και στην κυκλοφορία πεζών ενώ προωθεί τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προβλέπει μια συνέργεια μεταξύ του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, με μια ποικιλία δημόσιων χώρων που ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας, της υγείας και της ευημερίας. Δημιουργώντας ένα ζωντανό πολιτιστικό, εμπορικό, οικιστικό και επιχειρηματικό κέντρο, το Green Hub διαμορφώνει ένα νέο μοντέλο αστικού σχεδιασμού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η πρόταση δημιουργεί μια ποικιλία δημόσιων και ιδιωτικών καθολικά προσβάσιμων χώρων που παραμένουν ενεργοί όλη την ημέρα και όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς και μέρος μιας κοινότητας. Αυτά περιλαμβάνουν: ένα επιχειρηματικό κέντρο, ένα συγκρότημα κατοικιών, ένα νέο μουσείο, ένα κέντρο εκπαίδευσης, αθλητικούς χώρους, ένα εκθεσιακό κέντρο και ένα κοινοτικό κέντρο.

Προβλέπεται η προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων ως χώροι παραστάσεων, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, στούντιο δημιουργίας έργων τέχνης και άλλα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Η σχεδιαστική στρατηγική δημιουργεί ένα δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων που συνδέουν το έργο με τον αστικό ιστό ενώ φέρνουν τους ανθρώπους σε μια σειρά από πάρκα και αστικές πλατείες. Ο πράσινος περίπατος περνά μέσα από μια ποικιλία διαμορφώσεων που προβλέπει η πρόταση (από εστιατόρια και καταστήματα λιανική έως δημόσιους χώρους εκδηλώσεων). Η οδός 26ης Οκτωβρίου επαναπροσδιορίζεται ως ένας πράσινος χώρος για πεζούς ποδηλάτες.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο σχεδιασμός προάγει τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία μέσω της σύνδεσης με τη φύση. Τα επτά πολυώροφα κτίρια γραφείων συνδέονται μέσω μιας σειράς πολυεπίπεδων βεράντων που λειτουργούν ως συνέχεια του τοπίου. Τα υπαίθρια αίθρια συνδέουν τους χώρους κάθετα και επιτρέπουν στη βλάστηση να περάσει, δημιουργώντας έναν ρευστό πράσινο δημόσιο χώρο. Τα κινούμενα πάνελ στις προσόψεις ανταποκρίνονται στην ανάλυση του φωτός της ημέρας ενώ τα ηλιακά πάνελ στις στέγες συλλέγουν ανανεώσιμη ενέργεια. Τα μεγάλα ανοίγματα φέρνουν άπλετο φως στους εσωτερικούς χώρους. Το ισόγειο και τμήματα του δεύτερου ορόφου φιλοξενούν λιανική και εστιατόρια, ενώ οι υπόγειοι όροφοι είναι λειτουργούν ως πάρκινγκ. Οι προεξοχές παρέχουν σκιά, ενώ οι κήποι στον τελευταίο όροφο λειτουργούν ως μόνωση για τη θερμότητα.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Μια σειρά από βεράντες ξεκολλάνε από το επίπεδο του εδάφους για να δημιουργήσουν το συγκρότημα κατοικιών στη βορειοανατολική γωνία του χώρου. Ενώ τα μπαλκόνια βλέπουν στην προκυμαία για να μεγιστοποιήσουν τη θέα, η δυναμική πρόσοψη λειτουργεί ως συσκευή σκίασης. Οι βεράντες στη στέγη ενθαρρύνουν τους κατοίκους να φυτέψουν τα δικά τους λαχανικά, ενώ οι κήποι χαμηλότερα προάγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας.

Η Αγγελική Τζίφα και η Σοφία Νικολαΐδου, οι δύο αρχιτέκτονες που κατέθεσαν την πρόταση, εξηγούν ότι η πρόταση τους αντί να αναβάλει την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, τη μετατρέπει σε κεντρικό θέμα του σχεδιασμού. Η πρόταση εμπνέεται από την πλούσια γεωφυσική και πολιτιστική ιστορία του ιστότοπου. Η περιοχή ήταν ένας προορισμός αναψυχής με πυκνή βλάστηση, παραλίες και ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο πάρκο. Όλα αυτά άλλαξαν δραστικά μετά τη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής στις αρχές του 19ου αιώνα, η οποία άφησε πίσω της μια μολυσμένη προκυμαία και πολλά ανεκμετάλλευτα κτίρια. Το Green Hub είναι μια σύγχρονη άποψη για το φυσικό παρελθόν της περιοχής, προτείνοντας την επανενεργοποίηση της προκυμαίας.

Το έργο περιλαμβάνει ένα masterplan μεγαλύτερης κλίμακας που προτείνει την αποκατάσταση των παρακείμενων ποταμών και υγροτόπων, την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων της πόλης, την εισαγωγή τοπικών συστημάτων διαχείρισης ομβρίων και τη δημιουργία πράσινων θυλάκων εντός του αστικού ιστού.

*Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, θα παρουσιαστούν στην επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην καρδιά της δυτικής εισόδου της πόλης, στα Παλαιά Σφαγεία.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα