Θέλουν να χτίσουν εξαώροφη οικοδομή στο Σέιχ Σου

Σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου, το οικόπεδο ανήκε στην ΕΥΑΘ Παγίων, και με ανοχή του δήμου Θεσσαλονίκης, κατέληξε σε ιδιώτη

Φίλιππος Δεργιαδές
θέλουν-να-χτίσουν-εξαώροφη-οικοδομή-σ-929455
Φίλιππος Δεργιαδές

Πολυκατοικίες έξι ορόφων δίπλα στο ρέμα Κρυονερίου και σε δασική έκταση που ανήκε στο δημόσιο, σχεδιάζουν να κτίσουν ιδιώτες, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι θεωρούν ότι ανοίγεται ο δρόμος για τσιμεντοποίηση του ρέματος και του δάσους.

Τα οικόπεδα, όπου πρόκειται να αναγερθεί η πρώτη εξαώροφη οικοδομή, σύμφωνα με την πινακίδα που έχει τοποθετηθεί από τον εργολάβο, βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του ρέματος Κρυονερίου και ακριβώς δίπλα στο δάσος του Σέιχ – Σου. 

Πρόκειται για 7 μικρά οικόπεδα, όπου στην δεκαετία του 1960, κτίσθηκαν παράνομα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, μικρά σπίτια εκ των οποίων τα 5 ακόμα κατοικούνται.

Τα συγκεκριμένα οικόπεδα, όπως υποστηρίζει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου, στο παρελθόν ανήκαν στο δημόσιο και συγκεκριμένα στην ΕΥΑΘ Παγίων. 

Ωστόσο μέσω αμφιλεγόμενων διαδικασιών, ο δήμος Θεσσαλονίκης τα αναγνώρισε ως μέρος οικοδομικού τετραγώνου ενώ μέσω της δικαστικής οδού κατέληξαν στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι παρουσίασαν τίτλους ιδιοκτησίας από τον 19ο αιώνα και σήμερα, νόμιμα πλέον, προχωρούν στην αξιοποίηση τους με την ανέγερση πολυκατοικιών.

Στέλεχος της ΕΥΑΘ Παγιών ανέφερε στην Parallaxi, ότι πράγματι, τα συγκεκριμένα οικόπεδα, κανονικά, έπρεπε να ανήκουν στην ΕΥΑΘ Παγίων και πως ο δήμος Θεσσαλονίκης, επέτρεψε τελικά την οικοπεδοποίηση μίας δασικής περιοχής. 

Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι το δασαρχείο, μετά από αίτημα τους έχει παραδεχτεί ότι ο χώρος του ρέματος δεν έχει χαρτογραφηθεί με ακρίβεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν έχει οριστεί με ακρίβεια και η οριογραμμή του ρέματος.

Μάλιστα όπως αναφέρουν, υπάρχουν χάρτες για την κοίτη του ρέματος, αλλά η συγκεκριμένη χαρτογράφηση παρουσιάζει τη περιοχή ως δρόμο, τον οποίο αναγράφει ως «οδός Πολυγνώτου».

Ωστόσο σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό για να χτίσει κανείς δίπλα σε ρέμα ισχύουν τα εξής:

  • Απαγορεύεται απολύτως η δόμηση μέσα στην έκταση που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος. Επιτρέπεται η δόμηση έξω από την έκταση της προηγούμενης περίπτωσης σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, μόνο εφόσον έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος.
  • Εάν δεν έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 m από την οριογραμμή.
  • Στα ρέματα των οποίων οι οριογραμμές δεν έχουν ακόμα καθοριστεί σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση από την οριογραμμή, που ορίζεται προσωρινά από την πολεοδομική υπηρεσία: Μεγαλύτερη των 20 m σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, χωρίς άλλους πρόσθετους περιορισμούς».
img-20220415-173630.jpg

Συνεπώς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να απαντήσουν αν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια οι οριογραμμές του ρέματος και αν έχουν γίνει τα έργα διευθέτησης με δεδομένο ότι η πολυκατοικία πρόκειται να κτιστεί ακριβώς δίπλα στο ρέμα.

Όπως αναφέρει η Δήμητρα Καρτάλη, μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου «το δασαρχείο έκανε έλεγχο και μας είπαν ότι δεν έχει χαρτογραφηθεί σωστά το ρέμα. Ζητάμε να χαρτογραφηθεί το ρέμα, να έρθει η πολεοδομία και να ελέγξει αν τα οικόπεδα αυτά καταπατούν τα όρια του ρέματος και τους δάσους και να ασχοληθεί ο δήμος με την περιοχή».

Όσο για το ιδιοκτησιακό, όπως τονίζει, σύμφωνα με έρευνα δικηγόρου, το 1984 με παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οικόπεδα αυτά, αποχαρακτηρίστηκαν και από δασική έκταση αναγνωρίστηκαν ως οικοδομικό τετράγωνο. Στη συνέχεια βρέθηκαν και τίτλοι ιδιοκτησίας, από την εποχή της τουρκοκρατίας και πιο συγκεκριμένα του 1826, και ιδιώτες με προσφυγές στην δικαιοσύνη κατόρθωσαν να τα κατοχυρώσουν ως ιδιοκτησία τους. «Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία παρανομία, αλλά η περιοχή αυτή από το 1826 έχει αλλάξει. Το δάσος εξελίσσεται όπως και τα ρέματα, η περιοχή σίγουρα έχει αλλάξει καθώς βρίσκεται δίπλα στο ρέμα και στην αρχή του δάσους», τονίζει και προσθέτει ότι «αν ξεκινήσει και γίνει η πρώτη οικοδομή, πιθανά να οικοδομηθεί όλη αυτή η πλευρά του ρέματος που ανήκει στο δάσος. Το τραγικό είναι ότι η πολεοδομία αναγνωρίζει ως νόμιμη την ανοικοδόμηση ενώ ο δήμος δεν ασχολείται».

Ανάλογα και η Ελένη Γκουντενούδη, επίσης μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου, τονίζει ότι έχει σταλεί επιστολή στον δήμο Θεσσαλονίκης και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, και πως έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, αλλά προς το παρόν ο δήμος δεν έχει κινητοποιηθεί.

«Αυτό που κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε τις αρχές και καλούμε τον δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του», τονίζει και αναφέρει ότι οι πάνω από 100 κάτοικοι της περιοχής έχουν υπογράψει τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας για διερεύνηση της υπόθεσης. «Εδώ πρόκειται για δασική έκταση, τα κτίσματα αυτά είναι αυθαίρετα, πως γίνεται να σηκώσουν πολυκατοικίες δίπλα ακριβώς στο ρέμα και στο δάσος;» αναρωτιέται και αναφέρει πως οι κάτοικοι εξετάζουν όλες τις μορφές αντίδρασης.

Από τις δημοτικές παρατάξεις ενεργό ενδιαφέρον έχουν δείξει μέχρι σήμερα, «η Πόλη Ανάποδα», η «Οικολογία Αλληλεγγύη» και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Όπως τόνισε ο Θανάσης Μαρίνης, από την «Πόλη Ανάποδα», «οι κάτοικοι καλούν εδώ και χρόνια τους φορείς να κάνουν αυτοψία αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται. Είναι ολοφάνερο ότι είναι δάσος και αντί να γίνει κάποιος χώρος πρασίνου, υπάρχει ο κίνδυνος όλη η περιοχή να οικοδομηθεί».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, της παράταξης «Οικολογία -Αλληλεγγύη» και συνεκπρόσωπος των Πράσινων, τόνισε πως «οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης, που στηρίζουν δεκαετίες τώρα κάθε προσπάθεια διάσωσης του περιαστικού δάσους και κάθε ελεύθερου και πράσινου χώρου, συμπαραστέκονται στους κατοίκους του Κρυονερίου, που προσπαθούν να αποτρέψουν την ανοικοδόμηση εξαώροφης οικοδομής εντός δασικής περιοχής και πολύτιμου ρέματος».

Επίσης, ανέφερε πως, «πρόκειται για έκταση στην κορυφή του ρέματος της Άνω Τούμπας, χαρακτηρισμένη ως οικοδομικό τετράγωνο Γ696, για το οποίο έχει αποφανθεί και η δασική υπηρεσία, και παρόλο που διαθέτει πυκνότατη βλάστηση, έχει αποχαρακτηριστεί από δάσος.

 Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις καταγγελλόμενες παραλείψεις και καταπατήσεις του δάσους και του ρέματος και να μη μένει στους εμφανιζόμενους τίτλους ιδιοκτησίας και τις δικαστικές αποφάσεις. Θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να χαρακτηριστεί η περιοχή ως δάσος και να μην επιτραπεί η οικοδόμησή της».

Να οριοθετηθεί εκ νέου και με ακρίβεια το ρέμα Κρυονερίου, προτείνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλης Κωνστνατινίδης, τονίζοντας ότι αυτό θα ορίσει και τα όρια του οικοδομήσιμου χώρου. Όπως αναφέρει «υπάρχει μία οριοθέτηση του ρέματος από το παρελθόν, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή κατάσταση και επομένως απαιτείται μία νέα οριοθέτηση, που ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής». Επίσης σημειώνει ότι ο δήμος, η περιφέρεια και γενικά οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες δεν έχουν δείξει το ενδιαφέρον που αρμόζει για την περιοχή και συνολικά για την προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

img-32aad660e563ae7cdc6b0c3a08da9886-v.jpg

Τα αιτήματα των κατοίκων

Στην επιστολή που έχουν απευθύνει στο δήμο Θεσσαλονίκης και στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι Κάτοικοι του Κρυονερίου καλούν όλους του εμπλεκόμενους φορείς και θεσμούς να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους:

  • Τις υπηρεσίες του Δήμου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ελέγξουν άμεσα ιδίοις όμμασι την περιοχή και ιδιαίτερα την υπηρεσία της πολεοδομίας που έχει κάνει την χαρτογράφηση καθώς προκύπτουν σοβαρές παραλείψεις αλλά και καταπατήσεις του δάσους και του ρέματος της περιοχής.
  • Όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν θέση και να στηρίξουν το αίτημα μας, καθώς καταπατήσεις τέτοιου τύπου δεν αφορούν μόνο τις τοπικές κοινωνίες αλλά το σύνολο των πολιτών καθώς κινδυνεύει άμεσα το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
  • Το συγκεκριμένο οικόπεδο να χαρακτηριστεί δάσος, να μην επιτραπεί η οικοδόμηση του αλλά αντίθετα να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής για όλη την γειτονιά.
  • Ο δήμος να επιστρέψει στο δασαρχείο την έκταση αυτή του δάσους που ιδιοποιήθηκε.
  • Να επιστραφεί αυτή η περιοχή στην ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ παγίων και όχι στον δήμο όπου φαίνεται να έχει περιέλθει.
  • Εμείς ως συλλογικότητα την επόμενη περίοδο θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με κινητοποιήσεις στην περιοχή και συλλογή υπογραφών και καλούμε δημοτικές παρατάξεις, συλλογικότητες της πόλης αλλά και κάθε δημότη και δημότισσα να μας στηρίξουν.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα