Η θέση της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου για τις δημοτικές εκλογές

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τις επερχόμενες εκλογές.

Parallaxi
η-θέση-της-γειτονιάς-της-αλεξάνδρου-σβ-260892
Parallaxi

Τη θέση της για τις δημοτικές εκλογές εξέδωσε με τη σειρά της (και) η Πρωτοβουλία της Αλεξάνδρου Σβώλου.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Ότι ο κόσμος πρόκειται να αλλάξει, μας λένε […] θέλουν να κυβερνήσουν και εμείς όχι» Chicho Sánchez Ferlosio

Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε στο κατώφλι των δημοτικών εκλογών. Αδιαμφισβήτητα είναι μία ενδιαφέρουσα περίοδος για  αναγνώριση, αναστοχασμό και κριτική αμφισβήτηση. Παράλληλα, εΕίναι μία πολυεπίπεδη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλές αντικειμενικές συνθήκες αλλά και οι υποκειμενικές εμπειρίες του κάθε κατοίκου αυτής της πόλης. Για πολλούς, οΟι εκλογές αποτελούν εργαλείο διαχείρισης. Όμως,  και ίσως για αρκετούς από εμάς,. η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι η ύστατη πολιτική πράξη, καθώς μέσα από αυτή έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε τα άτομα που θα μας εκπροσωπήσουν στη διοίκηση της πόλης. Ωστόσο, ο χαρακτήρας των εκλογών που προωθεί τη λογική της ανάθεσης και το κάθετο μοντέλο διαχείρισης της ίδιας μας της ζωής δεν μας εκφράζει. Για εμάς, μεγαλύτερη σημασία έχει ο τρόπος που διαμορφώνουμε την καθημερινή ζωή μας στην πόλη μέσα από συλλογικές διαδικασίες και καθημερινές συναντήσεις,  και συζητήσεις ητήσειςκαι δράσεις.

Φέτος οι εκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε μια ιδιαίτερα βεβαρυμμένη κοινωνική, πολιτική και οικονομική συνθήκη, καθώς οι επόμενοι διαχειριστές της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να δώσουν άμεσες και ριζοσπαστικές απαντήσεις σε καίρια ζητήματα. Μέσα από τις δράσεις μας έχουμε αναγνωρίσει αρκετά από αυτά και τα έχουμε γνωστοποιήσει πολλές φορές στον Δήμο.

Επιγραμματικά αφορούν:

  • Τη διεκδίκηση της διαχείρισης της αστικής γης αποκλειστικά από τον Δήμο.
  • Την ενίσχησηενίσχυση του ρόλου των Δημοτικών Κοινοτήτων και την διάκριση τους σε ευρύτερες υπογειτονιές/συνοικίες.
  • Τη δημιουργία πλαισίων που θα επιτρέπουν τη συμμετοχή των πολιτών στον αστικό σχεδιασμό και την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου για πολιτιστικές δράσεις από-τα-κάτω.
  • Την ανάπτυξη ενναλακτικών μοντέλων χρηματοδότησης της από-τα-κάτω πολιτιστικής έκφρασης.
  • Τη δημιουργία άμεσων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του Δήμου και της κοινωνίας των πολιτών, που δεν θα βασίζονται σε πελατειακές και προσωπικές σχέσεις.
  • Την ελεύθερη και ανοιχτή παροχή αστικών δεδομένων (δημογραφικά, κοινωνικά, γεωγραφικά, οικονομικά κλπ).
  • Την καταγραφή και γνωστοποίηση των δημόσιων εγκαταλελειμμένων κτιρίων και ιδιοκτησιών.
  • Την πολιτιστική χαρτογράφηση φορέων, οργανώσεων και οργανισμών και την δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη.
  • .
  • Τη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου από τους πολίτες.
  • Την ελεύθερη και άμεση πρόσβαση σε δημοτικές εγκαταστάσεις για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και επιστημονικών εργαστηρίων.
  • Την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων σχετικά με τα μακροπρόθεσμα αστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως είναι ο εξευγενισμός του αστικού χώρου, οι πλειστηριασμοί της κατοικίας, η ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων, το κυκλοφοριακό και η στάθμευση, αλλά και ζητήματα που αφορούν τον εξευγενισμό, τον πληστηριασμό της κατοικίας, την ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων, την ελεύθερη μετακίνηση, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, την πρόσβαση στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, την φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων κλπ, στη βάση επιστημονικών ερευνών,  δοκιμασμένων εμπειριών και ρεαλιστικών προτάσεων και όχι αυθαίρετων παρεμβάσεων.

Όσον αφορά στη δραστηριοποίηση των Δημοτικών Κοινοτήτων/Γειτονιών, έχουμε προτείνει πολλές φορές (αλλά ποιος μας ακούει), τη δημιουργία ενός κεντρικού Δημοτικού φορέα που θα ενσωματώσει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες ή τη μετάβαση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων για τη δημιουργία κινήτρων συμμετοχής στους πολίτες μέσω πολιτιστικών δρώμενων και δράσεων στις κατά τόπους Γειτονιές. Ένα τέτοιο πλαίσιο αδιαμφισβήτητα θα λειτουργήσει ως σημείο επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων και του Δήμου και θα καλλιεργήσει ένα πιο γόνιμο έδαφος για τη μετουσίωση αντίστοιχων πρωτοβουλιών με τη δική μας, καλυτερεύοντας την (ας μην γελιόμαστε) καταρρέουσα καθημερινότητά μας.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, απαιτούν μία και μόνη διεκδίκηση: Περισσότερη αυτονομία στην Πόλη και δυνατότητα άσκησης πολιτικής από την Πόλη για την Πόλη, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Δυστυχώς, από όσο παρακολουθούμε, κανένας δημοτικός υποψήφιος δεν προτάσσει την εφαρμογή μίας νέας φιλοσοφίας διαχείρισης του αστικού χώρου, που θα ανταποκρίνεται υλικά και ηθικά στις ανάγκες των κατοίκων. Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει το γεγονός ότι η πόλη μας είναι ‘κατασκευασμένη’ γύρω από τις ανάγκες ενός προνομιούχου ακροατηρίου που με τη σειρά του τείνει να αναπαράγει αδιάκοπα εξιδανικευμένες και εμπορευματοποιημένες εικόνες της πόλης μέχρι να γίνουν πιο πραγματικές από την ίδια την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, τις τελευταίες μέρεςεβδομάδες, παρακολουθούμε τη σχεδόν παντελή έλλειψη τοποθετήσεων από τους/τις υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους σχετικά με το φλέγον ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ. Στην περιοχή της ΔΕΘ, η οποία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Γειτονιά μας, προβλέπονται νέες κεντρικές λειτουργίες που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την περιοχή μας, κάτι για το οποίο δε γίνεται κανένας λόγος, όχι μόνο στο πλαίσιο του προτεινόμενου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, αλλά και στο πλαίσιο των εμφαντικών εξαγγελιών και δηλώσεων της πλειοψηφίας των υποψήφιων. Επιπλέον, διαβάζοντας επιμελώς το Σχέδιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι αγνοεί τελείως την οργάνωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου. Περιορίζεται, ως έκθεση ιδεών, στην παντελώς ασαφή αναφορά επί προκηπίων και φυτεύσεων, χωρίς να τοποθετείται επί της ουσίας στην οριοθέτηση αυτών. Πρόκειται, για μία ανάπλαση που θέτει ως γνώμονα το κέρδος, προτάσσοντας την ανάπτυξη ως αυτοσκοπό. Η λογική αυτή βρίσκεται σε τελείως αντίθετη τροχιά από αυτή που ακολουθεί η Πρωτοβουλία μας τα τελευταία χρόνια και η οποία σχετίζεται με τη διεκδίκηση κοινόχρηστων χώρων για τους κατοίκους αυτής της Γειτονιάς και της πόλης. Θεωρούμε ότι αφενός αυτού του τύπου η ανάπλαση θα επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αφετέρου θα υποβαθμίσει την περιοχή περιβαλλοντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες μέρες, γίναμε θεατές ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού μικροπολιτικής με αναφορά τις δράσεις μας, χωρίς όμως να είμαστε εμείς παρόντες και παρούσες. Αναμένοντας, λοιπόν, τους επόμενους διαχειριστές της πόλης μας, γνωρίζαμε εξ αρχής ότι θα βρεθούμε αντιμέτωπες και αντιμέτωποι με τις αντιφάσεις και τα οξύμωρα αυτής της διαδικασίας. Δυστυχώς όμως δε μπορούμε να μείνουμε πια απαθείς, ιδίως όταν γίνονται παραπλανητικές και εσφαλμένες αναφορές σχετικά με το έργο και τις αρχές της Πρωτοβουλίας μας αλλά και ψευδείς δηλώσεις περί “«χορηγιών”» και περί “συμμετοχής”  από υποψηφίωνους στις δράσεις της Πρωτοβουλίας.

Έτσι λοιπόν, ενώ κατανοούμε τον ζήλο να προβληθούν παντοιοτρόπως κάποιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αναγνωρίζοντας, παρόλα αυτά, στην προσπάθειά τους αυτή το έργο μας, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι οι δράσεις της Πρωτοβουλίας μας δεν μπορούν να συσχετιστούν με πρόσωπα υποψηφίων, ειδικά υπουπό το πρίσμα μιας επιφανειακής επικοινωνιακής πολιτικής. Η Πρωτοβουλία δεν εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς και ατομικές επιδιώξεις προβολής, ούτε εκφράζει προτιμήσεις σε δημοτικές παρατάξεις. Επομένως δεν συνδέεται με παραταξιακές και προεκλογικές διαδικασίες.

Για αυτό και δεν επιτρέπει την ιδιοτελή εκμετάλλευση ή οικειοποίηση των δράσεών της ούτε από όσους μετέχουν σε αυτήν, ούτε από εξωτερικούς φορείς ή άτομα και θα δράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε απόπειρα καπήλευσης του έργου της..

Η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου με ενεργό ρόλο στην καθημερινή πολιτική ζωή της Γειτονιάς, εργάζεται καθημερινά για την αναβάθμιση της “«κοινωνικής συνοχής του πεζοδρομίου”». Στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή και στην ελευθερία της έκφρασης (ή την έκφραση της ελευθερίας ή την ελεύθερη έκφραση;). Είμαστε μια πολύμορφη ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, που λειτουργούμε με οριζόντιες οργανωτικές δομές και αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες. Προωθούμε την αυτοοργάνωση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ευαισθησία απέναντι στα κοινά και πράττουμε εμείς για εμάς. Θέτουμε έτσι από μόνοι μας τους λειτουργικούς και πολιτικούς άξονες και τις αρχές της κοινωνίας που επιθυμούμε, καλλιεργώντας έναν πιο συμμετοχικό τρόπο ζωής μέσω γενικών συνελεύσεων βάσης. Η συμμετοχή στο συλλογικό σώμα είναι ανοικτή και ελεύθερη για τον καθένα και την καθεμία. Δεν είμαστε κάποια εθελοντική ή φιλανθρωπική οργάνωση, όπως πολλοί μας έχουν χαρακτηρίσει. Διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε, παίρνουμε πρωτοβουλίες και δίνουμε συλλογικές απαντήσεις στα κοινά μας προβλήματα με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο ως κάτοικοι και καθημερινοί χρήστες της Γειτονιάς και της πόλης.

Από μεριά μαςμας, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην καθημερινή πολιτική ζωή της πόλης μας, γιατί θεωρούμε ότι η πόλη είναι ο κοινός μας τόπος, εκεί που οι άνθρωποι ζουν μαζί, μοιραζόμενοι πόρους και ανταλλάσσοντας ιδέες. Θα αναγνωρίζουμε πάντα το έργο των ανθρώπων του Δήμου (εκλεγμένων και μη) όταν είναι παρόντες/παρούσες και ανοιχτοί για διάλογο, αλλά θα στεκόμαστε αντίθετοι σε ηγεμονικές πολιτικές που αποκλείουν την πλειοψηφιάπλειοψηφία των κατοίκων της πόλης και δεν αντιμετωπίζουν άμεσα τα πραγματικά προβλήματα της πόλης με αποτελεσματικές πολιτικές, παρεμβάσεις και πρακτικές. Η προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία μιας συστηματικής προσέγγισης για αποτελεσματική και κοινοτική συνεργασία σε επίπεδο Γειτονιάς. Θεωρούμε ότι έτσι εξασφαλίζουμε τη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σχετικά με τις αστικές πολιτικές, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για κοινά αστικά μέλλοντα στον «πραγματικό» κόσμο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα