Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει δημιουργικά το κέντρο της πόλης
Τώρα είναι η ώρα για ένα σχέδιο δημιουργικής ανάπτυξης του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Η ευαίσθητη περιοχή του παλαιού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δοκιμάστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι μέσα στην κρίση που επέμεναν να δημιουργούν και να ονειρεύονται μια πιο δημιουργική του μετάλλαξη στο μέλλον. Εργαστήρια άνοιξαν, δημιουργικά γραφεία και εκθεσιακοί πολυχώροι επιμένουν, προβάδικα, σχολές χορού και θεάτρου άνοιξαν, άνθρωποι ελπίζουν.
Στο πλαίσιο της πρώτης δράσης του Θεσσαλονίκη Αλλιώς της parallaxi, επτά χρόνια πριν, προσπαθήσαμε να φωτίσουμε την οδό Εμπράρ και να συστήσουμε Αλλιώς τη Βαλαωρίτου και την Αγίου Μηνά. Δυο περιοχές με ιστορία και παράδοση. Στην Εμπράρ, συνεργαστήκαμε τότε με τους Beforelight σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που μετά βρήκε μιμητές και στην Αθήνα.
Στην Αγίου Μηνά, σε συνεργασία με την Βιβιάννα Μεταληνού, ανοίξαμε, καθαρίσαμε και αναδείξαμε την ιστορία των υπέροχων νεοκλασικών του δρόμου που διασώζονται ακόμα, πολύ πριν δημιουργηθούν στην Εδέσσης.
Στα στενά της Βαλαωρίτου, πάνω από 5000 άνθρωποι παρακολούθησαν εκείνο το διήμερο ένα αληθινό πανηγύρι δημιουργίας που μετέτρεπε τη γειτονιά σε κάτι άλλο και όχι μόνο σε μπαρότοπο.
Οι ιδέες υπάρχουν. Έχουν από τότε αναπτυχθεί μια σειρά από φεστιβάλ και διοργανώσεις, από το Open House, Taratsa, Kapani, Stamp και τόσα άλλα που παρακινούν σε χρήση του κέντρου με άλλο τρόπο.
Συνολικά ποτέ δεν εκπονήθηκε ένα σχέδιο για την ανάσταση του ιστορικού κέντρου από την Εγνατία μέχρι την Τσιμισκή και από τα Δικαστήρια μέχρι τη Βενιζέλου σε κάτι πραγματικά καινοτόμο και ζωντανό παράλληλα με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Μένει τώρα να δοθούν από την μεριά του δήμου και της Πολιτείας κίνητρα για να δημιουργηθούν ιστορίες δημιουργικές εκτός από καφέ και εστιατόρια. Μένει η βούληση να επιστρέψει η δημιουργικότητα με διαφορετικό τρόπο στις ιστορικές γειτονιές του κέντρου. Με συντονισμό και ενθάρρυνση.