Design Thinking στη Θεσσαλονίκη
Στα πλαίσια του «Made in Thessaloniki» διοργανώθηκε ένα τριήμερο workshop με στόχο να δώσει μία γεύση του τι σημαίνει «design thinking». Οι συμμετέχοντες έμαθαν στην πράξη πώς ακολουθώντας μία συγκεκριμένη μεθοδολογία, μπορούμε να παράγουμε καινοτόμες λύσεις που δεν αφορούν αποκλειστικά στη σχεδίαση αντικειμένων αλλά συστημάτων και εφαρμόγών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 5 ομάδες και κλήθηκαν […]
Στα πλαίσια του «Made in Thessaloniki» διοργανώθηκε ένα τριήμερο workshop με στόχο να δώσει μία γεύση του τι σημαίνει «design thinking». Οι συμμετέχοντες έμαθαν στην πράξη πώς ακολουθώντας μία συγκεκριμένη μεθοδολογία, μπορούμε να παράγουμε καινοτόμες λύσεις που δεν αφορούν αποκλειστικά στη σχεδίαση αντικειμένων αλλά συστημάτων και εφαρμόγών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 5 ομάδες και κλήθηκαν να παραγάγουν μία καινοτόμο ιδέα σχετικά με το Αστικό Περιβάλλον. Σε κάθε ομάδα ανατέθηκε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: απορρίμματα, κοινωνική συνοχή, δημόσιοι χώροι, συγκοινωνίες και τουρισμός.
Μέσω σκληρής δουλειάς, φαντασίας μα πάνω απ’ολα συνεργασίας, κάθε ομάδα κατέληξε σε μία πρόταση για το Αστικό Περιβάλλον. Τους συμμετέχοντες εκτός από την Χριστίνα Μπιλιούρη, καθοδήγησαν ο Γιώργος Γάτος και ο Ανέστης Χατζηδιάκος σε θέματα επιχειρηματικότητας και web development αντίστοιχα.
Απορρίμματα: Smart Trash Management
[Δ. Ζερβού, Ε. Μόστρου, Ν. Τσαουσίδου, Κ. Πατράλη]
Πρόκειται για ένα online σύστημα που θα βελτιώνει τη διαδικασία αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη. Στόχος είναι η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας των εμπλεκόμενων. Το σύστημα θα συνδέεται με: α) «έξυπνους» πολυ-κάδους, που θα διαθέτουν αισθητήρα και θα ενημερώνουν το σύστημα για τη χωρητικότητα τους, β) απορριμματοφόρα που θα ειδοποιούνται για τους γεμάτους κάδους και τη βέλτιστη διαδρομή, γ) σημεία διαλογής και επεξεργασίας που αποφέρουν έσοδα στο δήμο από την παραγόμενη ενέργεια Τέλος, ο δημότης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά (site, mobile application) για τη χωρητικότητα των κάδων, τους κοντινότερους διαθέσιμους και θα πληροφορεί το σύστημα σε περίπτωση βλάβης.
Κοινωνική Συνοχή: Ο Φάρος
[Α. Ρέππα, Κ. Καραμέρη, Α. Καραταγλίδου, Α. Παναγιωταλίδη, Ν. Σκούλικας]
Μπορεί το πάντρεμα της τέχνης με την τεχνολογία να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή; Η απάντηση είναι ναι, και έρχεται από τις γειτονιές των πόλεων, όπου ο Φάρος περιμένει τους κατοίκους να τον ενημερώσουν για τις προσφορές, τις ζητήσεις, τα νέα, τις δράσεις τους. Όλοι μπορούν να ζητήσουν ή να προσφέρουν βοήθεια και πληροφόρηση στους γείτονές τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδήματος, εθνικότητας, μορφωτικού επιπέδου. Τέχνημα μα και έργο τέχνης, ο Φάρος με κάθε χρήση φωτίζεται όλο και εντονότερα, και γίνεται έτσι ένα τοπόσημο, που δείχνει το βαθμό κοινωνικής συνοχής, που κάθε γειτονιά έχει πετύχει.
Δημόσιοι Χώροι
[Ν.Καζαντζίδου, Ο.Δάτση, Γ.Βουλγαράκης, Δ.Κεχαγιά, Δ.Βάττη]
Το όνειρό μας για την βελτίωση του Δημόσιου Χώρου είναι η μετατροπή του σε έναν τεράστιο βοτανικό κήπο. Προτείναμε μία εφαρμογή που επιτρέπει στον πολίτη να συμμετέχει στη «βοτανική» διαμόρφωση της πόλης. Μέσω του διαδικτύου δίνεται στον χρήστη η κάτοψη ενός δημόσιου χώρου σε μορφή καννάβου όπου κάθε κουτάκι αντιστοιχεί σε ένα φυτό. “Χρωματίζοντας” ένα από τα ελεύθερα κουτάκια, προκαθορίζει το φυτό που θα τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Όταν ολοκληρωθεί ο χρωματισμός της κάτοψης πραγματοποιείται μία διοργάνωση όπου οι πολίτες τοποθετώντας γλαστράκια στον πραγματικό χώρο, απολαμβάνουν το εικαστικό αποτέλεσμα που δημιούργησαν όλοι μαζί. Είναι μια συλλογική και επαναλαμβανόμενη διαδικασία, με στόχο να ομορφύνει το αστικό μας τοπίο.
Συγκοινωνίες: Thes Bus
[Κ. Ντάλλη, Χ. Μάνου, Π. Λεμονίδης, Ε. Χατζηδημητρίου]
Το λεωφορείο που θα κάνει τους χρήστες smart phones -και όχι μόνο- να χαμογελάσουν, αφού σχεδιάστηκε με μοναδικό σκοπό την βελτίωση της εμπειρίας του λεωφορείου. Με την δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου διαδικτυακά και την επικύρωση του κατα την ανοδο στο όχημα μέσω NFC, κάνουμε τη διαδικασία πιο γρήγορη και εύχρηστη. Παρέχονται δωρεάν Wi Fi σε στάσεις & λεωφορεία αλλά και δωρεάν φόρτιση κάθε τύπου κινητού! Οι αφηρημένοι επιβάτες μπορούν να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή ” εεε.. κατεβαίνεις!”. Τέλος, οι φιλότεχνοι επιβάτες θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω εφαρμογής για τον εκάστοτε καλλιτέχνη του οποίου η δουλειά φιλοξενείται “εντός ή εκτός” του οχήματος, καθώς και για όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης!
Τουρισμός: PointThessaloniki
[Α.Κιλμπασάνης, Ν. Τσαουσάνης, Β. Βασιλείου, Π. Ζαφείρης, Α. Παπαδημητρίου, Φ. Παπαποστόλου]
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που πολιτισμικά έχει να προσφέρει πολλά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Για καλύτερο έλεγχο της πληροφορίας, επινοήθηκε το PointThessaloniki application που θα προτείνει στους χρήστες εκδηλώσεις που οργανώνονται στην πόλη. Αντί να βρίσκει ο χρήστης τα events, θα βρίσκουν τα events το χρήστη, καθώς αυτός θα ενημερώνεται από το smarthphone του για το μέρος και την ώρα, με προτάσεις που θα διαμορφώνονται δυναμικά στα δικά του ενδιαφέροντα μέσω tags και geo-location. Η εφαρμογή έχει σαν σκόπο να παρακινήσει όσους βρίσκονται στην πόλη να την εξερευνήσουν με το δικό τους τρόπο και να τη γνωρίσουν ως το κέντρο καινοτόμων εκδηλώσεων που πραγματικά είναι.