Ένα απόγευμα αφιερωμένο σε ”Μια γειτονιά στο όριο”

Εκδήλωση «Μια γειτονιά στο όριο» Όψεις της υποβαθμισμένης Δυτικής Εισόδου της πόλης –  Η Ιστορία, το δύσκολο Παρόν και οι Προοπτικές της Ολύμπιον, Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015, 19.00 – 21.00, Είσοδος ελεύθερη Η parallaxi στο πλαίσιο της δράσης της «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» εργάστηκε την άνοιξη του 2014 στη γειτονιά της Δυτικής Εισόδου της πόλης, πραγματοποιώντας […]

Parallaxi
ένα-απόγευμα-αφιερωμένο-σε-μια-γειτο-39934
Parallaxi
ladia_6.jpg

Εκδήλωση «Μια γειτονιά στο όριο» Όψεις της υποβαθμισμένης Δυτικής Εισόδου της πόλης – 

Η Ιστορία, το δύσκολο Παρόν και οι Προοπτικές της Ολύμπιον, Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015, 19.00 – 21.00, Είσοδος ελεύθερη

Η parallaxi στο πλαίσιο της δράσης της «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» εργάστηκε την άνοιξη του 2014 στη γειτονιά της Δυτικής Εισόδου της πόλης, πραγματοποιώντας τη δράση West Side Story, η οποία ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Με τη συμμετοχή νέων δημιουργικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη επιχειρήσαμε να χαρτογραφήσουμε τη δυτική είσοδο της πόλης και να ξεκινήσουμε στην πράξη την προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων, των δυνατοτήτων της και κυρίως των προοπτικών της, αναδεικνύοντας μια από τις σημαντικές περιοχές στις παρυφές του κέντρου της πόλης, που παραμένει ακόμη εν πολλοίς ανεξερεύνητη.

Η δράση συνεχίστηκε την άνοιξη του 2015 με τη φιλοξενία της Alexa Mills, σε συνεργασία με το ίδρυμα Fulbright και το American Consulate General της Θεσσαλονίκης, η οποία για έναν ολόκληρο μήνα εργάστηκε μαζί μας καθώς και με τους κατοίκους πάνω στα προβλήματα της περιοχής. Συναντήθηκε με τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το Πανεπιστήμιο, αρχιτέκτονες, την Εβραϊκή κοινότητα, εκπροσώπους κοινοτήτων μεταναστών, εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, δημοτικούς συμβούλους, ειδικούς σε ανθρώπινα δικαιώματα και μετανάστευση και πολλούς ακόμα φορείς και κατέγραψε προβλήματα, ιδέες, προτείνοντας ιδέες που έχουν εφαρμοστεί πετυχημένα στις ΗΠΑ.

Σε συνέχεια της προσπάθειας μας αυτής για την ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και των προοπτικών της ευρύτερης περιοχής της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, έφτασε η στιγμή μιας συνέργειας που θα καταστήσει εφικτή τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων και των προοπτικών της περιοχής σε ένα ευρύτερο μέρος πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, έπειτα από σχετικό αίτημα της parallaxi, οργανώνεται μια δημόσια συζήτηση για την κατάσταση στην περιοχή που στόχο έχει τη δημιουργία ενός διευρυμένου σχήματος εργασίας και συστηματικής μελέτης και αξιοποίησης των συμπερασμάτων της έρευνας αλλά και ευαισθητοποίησης δραστήριων φορέων, ομάδων αλλά και πολιτών για την επανεκκίνηση της συγκεκριμένης γειτονιάς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Η ΠΕΕΒΕ, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα πόλης, καθημερινής ζωής, δημόσιου χώρου και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ανοίγει σε συνεργασία με την parallaxi τη συζήτηση για μια από τις ενδιαφέρουσες και συνάμα βεβαρημένες περιοχές της πόλης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία για μια συνολική παρέμβαση στον πολεοδομικό ιστό και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα «Μια γειτονιά στο όριο» που πραγματοποιούμε, η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και η parallaxi, στο Ολύμπιον την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 19.00. Η ημερίδα επικεντρώνεται στην προβολή της σημαντικής ιστορίας της περιοχής και των μεταλλάξεων που έχει υποστεί τον τελευταίο αιώνα, στη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης και τα διογκωμένα προβλήματα, σε μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στην εμπειρία της δράσης ενάμιση χρόνου στην περιοχή και τις προοπτικές του μέλλοντος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της. Πρόκειται για μια ρεαλιστική καταγραφή της καθημερινότητας της περιοχής μέσα από εικόνες, στοιχεία και μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν, εργάζονται ή απλά βρήκαν καταφύγιο στη γειτονιά. Ένα πορτρέτο που θα ξαφνιάσει όσους αγνοούν την ύπαρξη αυτής της γειτονιάς που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Τσιμισκή, ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και που συνήθως όσοι δεν κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στην πόλη την προσπερνούν, τη διασχίζουν χωρίς να στέκονται εντός της, χωρίς να μπουν στον κόπο να την εξερευνήσουν.

Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το εξής:

– Έναρξη-καλωσόρισμα από τους διοργανωτές. – Η εξέλιξη της δυτικής, εκτός των τειχών, περιοχής. Γιάννης Επαμεινώνδας (συγγραφέας, αρχιτέκτονας και διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης της Θεσσαλονίκης) – Προβολή του μικρού ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τις ανάγκες της ημερίδας με εικόνες και μαρτυρίες από της περιοχής. Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκάνδαλαρης, δημοσιογραφική επιμέλεια: Σάκης Ιωαννίδης. – Παρουσίες και απουσίες στην Δυτική είσοδο της πόλης: Εθνογραφικές σημειώσεις.  Θεοδώρα Ματζιροπούλου (μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Μουσειολογίας του ΑΠΘ), Γιώργος Αγγελόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ), – Η περίπτωση του 63ου δημοτικού σχολείου: Ένα σχολικό περιβάλλον στα «όρια» της πόλης. Βούλα Αναγνωστοπούλου (διευθύντρια 63ου Δημοτικού Σχολείου) – Μια διπλή βιωματική προσέγγιση στα Ξυλάδικα: κάτοικος και τοπογράφος. Ελένη Φουντουλίδου (τοπογράφος και κάτοικος της περιοχής) – Η πρόκληση της Δυτικής εισόδου. Θα πετύχουμε την αλλαγή; Ελένη Σβυριάδη (αρχιτέκτονας και συντονίστρια του Θεσσαλονίκη Αλλιώς)

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την αρωγή και τη συνεργασία του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης

Σας περιμένουμε!

Δείτε περισσότερα για τη δράση μας «West Side Story» εδώ και εδώ 

Poster

thess_alliws-39.jpg

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα