Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Future City Game, εσύ θα έρθεις;

Σε μια ακόμα συνεργασία μας με το Βρετανικό Συμβούλιο, σας προσκαλούμε σε ένα παιχνίδι με στόχο την ανάδειξη της παλιάς περιοχής Τσάιρ, μιας σημαντικής αλλά σχετικά άγνωστης και ανεξερεύνητης περιοχής στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Η γενέθλια δράση, West Side Story, για τα 4 χρόνια του αστικού πειράματος της Parallaxi «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», θα πραγματοποιηθεί το […]

Θάλεια Ρίζου
future-city-game-εσύ-θα-έρθεις-0
Θάλεια Ρίζου
hong-kong-china-city-night-lights-highway-skyscrapers-buildings_2560x1440.jpg

Σε μια ακόμα συνεργασία μας με το Βρετανικό Συμβούλιο, σας προσκαλούμε σε ένα παιχνίδι με στόχο την ανάδειξη της παλιάς περιοχής Τσάιρ, μιας σημαντικής αλλά σχετικά άγνωστης και ανεξερεύνητης περιοχής στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Η γενέθλια δράση, West Side Story, για τα 4 χρόνια του αστικού πειράματος της Parallaxi «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14-15 Ιουνίου και θα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην ανάδειξη μιας από τις σημαντικές περιοχές στις παρυφές του κέντρου της πόλης, που παραμένει ακόμη εν πολλοίς ανεξερεύνητη. Με τη συμμετοχή νέων δημιουργικών δυνάμεων, ομάδων ή ατόμων, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα επιχειρήσουμε να χαρτογραφήσουμε τη δυτική είσοδο της πόλης και να ξεκινήσουμε στη πράξη την προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων, των δυνατοτήτων της και κυρίως των προοπτικών της. Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα του διημέρου εδώ.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ”Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014”

Στο πλαίσιο του διήμερου αυτού εορτασμού, έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Future City Game του British Council, ένα διαδραστικό παιχνίδι που σχεδιάστηκε με σκοπό να υποστηρίξει έναν νέο τρόπο σκέψης και δράσης με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, την περιοχή μας ή τη γειτονιά. Ταξιδεύοντας σε 15 χώρες και πάνω από 90 γειτονιές σε όλη την Ευρώπη, από τη Γλασκώβη μέχρι τη Μόσχα και από το Ελσίνκι μέχρι τη Θεσσαλονίκη, το παιχνίδι αυτό έχει ένα και μόνο σκοπό: να ενθαρρύνει τη σκέψη και τη συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της περιοχής τους.

Η αποστολή του παιχνιδιού στη Θεσσαλονίκη είναι να αναδείξει την καλύτερη ιδέα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην παραπάνω περιοχή και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας! 

80 άτομα, σε ομάδες των 7 ατόμων, θα μελετήσουν τις ανάγκες της περιοχής, θα συνομιλήσουν με τους κατοίκους της, θα συμβουλευτούν ειδικούς αρχιτέκτονες, περιβαλλοντολόγους και κοινωνιολόγους, θα εξερευνήσουν το αστικό τοπίο της περιοχής και θα δουλέψουν όλοι μαζί για 2 ημέρες, ώστε να προταθούν βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις για το μέλλον της Δυτικής εισόδου της πόλης. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ακουλουθήσουμε μια επαγγελματική διαδικασία διεξαγωγής workshop, την οποίο έχει ήδη εφαρμόσει σε δεκάδες χώρες το Βρετανικό Συμβούλιο.

Δηλώστε συμμετοχή ως παίκτες εδώ, εξερευνήστε την περιοχή μαζί με ειδικούς, δημιουργήστε ένα πλάνο με την ομάδα σας, και παρουσιάστε στο κοινό την ιδέα σας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή, 

Πότε: 14 και 15 Ιουνίου, απογευματινές ώρες Που: Στην Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης (περιοχή Γιαννιτσών) Πώς: Δηλώνετε συμμετοχή εδώ. Υπό την καθοδήγηση ενός συντονιστή, του game master, οι συμμετέχοντες παίκτες οργανώνονται σε ομάδες. Ο/η game master παρέχει στους παίκτες μια σειρά από εργαλεία για να τους βοηθήσει να δουλέψουν από κοινού στη διαμόρφωση της ιδέας τους. Στο τέλος του παιχνιδιού οι ιδέες παρουσιάζονται στο κοινό. Παίκτες και κοινό ψηφίζουν τις καλύτερες υλοποιήσιμες ιδέες και όλοι μαζί προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για την πραγματοποίησή τους.

ΥΓ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες