Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Γνωρίζοντας τα ανάκτορα του Γαλερίου…

Σε μια χώρα όπου οι αρχαιολογικοί χώροι αγγίζουν τον άπιαστο ,για πολλές χώρες, αριθμό των πέντε και χιλιάδων  χερσαίων και ενάλιων χώρων, η έννοια της διαδραστικής επίσκεψης σε αυτούς δεν έχει προωθηθεί όσο θα έπρεπε και όσο θα μπορούσε. Κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές έρχονται σε επαφή με 20.000 αρχαία και νεώτερα προστατευόμενα μνημεία μέσω ενός […]

Parallaxi
γνωρίζοντας-τα-ανάκτορα-του-γαλερίου82-11508
Parallaxi
dsc_0636.jpg

Σε μια χώρα όπου οι αρχαιολογικοί χώροι αγγίζουν τον άπιαστο ,για πολλές χώρες, αριθμό των πέντε και χιλιάδων  χερσαίων και ενάλιων χώρων, η έννοια της διαδραστικής επίσκεψης σε αυτούς δεν έχει προωθηθεί όσο θα έπρεπε και όσο θα μπορούσε. Κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές έρχονται σε επαφή με 20.000 αρχαία και νεώτερα προστατευόμενα μνημεία μέσω ενός κλασσικού τρόπου προσέγγισης και εξοικείωσης αυτών.

Μέσω της δράσης « Το παιχνίδι του θησαυρού Αλλιώς » προσπαθήσαμε να εξοικειωθούμε με την ιστορία των σημαντικών μνημείων της πόλης μας με έναν καινοτόμο και διαδραστικό τρόπο. Επιλέγοντας ένα πολύ σημαντικό μνημείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αποκομμένο απόλυτα απο την καθημερινότητα των πολιτών, θέλαμε να αναδείξουμε τα ανακτόρο του Γαλερίου και το ιστορικό του υπόβαθρο, το οποίο παραγνωρίζεται απο πολλούς.

Συνεργαστήκαμε με την ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των « Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών » του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργήσαμε ένα διήμερο παιχνίδι θησαυρού, παρασύροντας τους μικρούς εξερευνητές που συμμετείχαν σε ένα διασκεδαστικό ταξίδι στην ιστορία της πόλης τους. Παιδία ηλικίας 5-11 χρονών σε ένα διαδραστικό πλαίσιο ξενάγησης κατάφεραν, μέσα απο το παιχνίδι, να ανακαλύψουν στους διάφορους χώρους των ανακτόρων σημαντικά αντίγραφα αντικειμένων της εποχής.

Μέσα απο ένα παιχνίδι ρόλων, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αρχιτέκτονες, στρατηγοί αλλά και ο ίδιος ο Γαλέριος, υποδέχτηκαν τους μικρούς εξερευνητές και δοκίμασαν τις ιστορικές τους γνώσεις. Παίζοντας παιχνίδια της εποχής, απομνημονεύοντας τις τροφές της εποχής, χτίζοντας το γαλεριανό συγκρότημα, ζωγραφίζοντάς το πώς θα ‘θελαν να είναι τα ανάκτορα σήμερα, μαθαίνοντας τους ρωμαϊκούς αριθμούς, κλπ κατάφεραν να εξικοιωθούν με το χώρο μέσα απο το παιχνίδι. Ο Γαλέριος παρουσίασε τα προβλήματα του ανακτόρου, όπως  οικοδόμηση, σκουπίδια, μόλυνση, σεισμοί, τα παιδιά προτείνανε λύσεις και δεσμευτήκαν για την μετάδοση του μηνύματος “Σεβασμός στους αρχαιολογικούς χώρους”.

Σκοπός του παιχνιδιού, εν τέλει, ήταν τα 90 παιδιά που συμμετείχαν να ανακτήσουν την σχέση αγάπης για την ιστορία, τα μνημεία και κατ΄επέκταση για την ίδια την πόλη, παίζοντας μέσα στους ίδιους τους χώρους του ανακτόρου όπως στη Βασιλική, στο Βόρειο Περιστύλιο, στα Λουτρά και στο Οκτάγωνο. Ο σκοπός αναπάντεχα παρέσυρε ευχάριστα και εμάς τους ίδιους, τους 40 εθελοντές που δημιουργήσαμε το παιχνίδι, καθώς κομμάτια της ιστορίας του χώρου αλλά και η ευχάριστη αίσθηση που σου προκαλείται όταν τριγυρνάς στα ανάκτορα του Γαλερίου, ήταν σχεδόν άγνωστα και σε εμάς. Η ζωντανή ανάμνηση με την οποία εφύγαν τα παιδιά, οι 150 γονείς, οι 40 εθελοντές και οι επισκέπτες του χώρου, μας απέδειξε ότι η δημιουργικότητα και η φαντασία μπορούν να ανατρέψουν την άγνοια και την αδιαφορία με διασκεδαστικό τρόπο.

Για περισσότερες φωτογραφίες δείτε εδώ

Poster

kinigi_thisaurou.jpg

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα