Η επέλαση της Θεσσαλονίκης!
Σήμερα ξεκινάει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μια έκθεση στο πλαίσιο της νέας δράσης του Θεσσαλονίκη Αλλιώς της Parallaxi, η έκθεση ‘’Η Πόλη και οι Πύργοι της’’ εμπνευσμένη από τρεις πύργους σύμβολα της πόλης. Η έκθεση των 11 αυτών αφισών, των έντεκα αυτών γραφείων γραφιστικού σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως η γραφιστική […]
Σήμερα ξεκινάει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μια έκθεση στο πλαίσιο της νέας δράσης του Θεσσαλονίκη Αλλιώς της Parallaxi, η έκθεση ‘’Η Πόλη και οι Πύργοι της’’ εμπνευσμένη από τρεις πύργους σύμβολα της πόλης. Η έκθεση των 11 αυτών αφισών, των έντεκα αυτών γραφείων γραφιστικού σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως η γραφιστική της πόλης αυτής είναι πρωταγωνίστρια στην ελληνική γραφιστική σκηνή. Σπουδαία μυαλά δημιουργούν εξαιρετικά έργα τα οποία στη πορεία θα ταξιδέψουν για έναν ολόκληρο μήνα στη Στουτγκάρδη για να εκτεθούν εκεί σε μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε τη δημιουργική δύναμη της πόλης. Έχουμε συνεργαστεί σε όλα αυτά τα 23 χρόνια της Parallaxi με δεκάδες γραφεία και γραφίστες στην πόλη και κάθε φορά η χαρά είναι μεγάλη. Η έκθεση στο Μουσείο και το ταξίδι στη Γερμανία είναι η αφορμή να μιλήσει κανείς για τους γραφίστες της.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πόλη με τη γραφιστική της βγαίνει μπροστά. Πέρσι μια διάκριση ήρθε να προστεθεί στο σερί των εξαιρετικών διακρίσεων που έχει κερδίσει η γραφιστική της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Το Μάιο στο μακρινό Ελσίνκι, οι Dolphins, το δημιουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης με τις πολλές διακρίσεις και τις εξαιρετικές δουλειές την τελευταία δεκαπενταετία, κέρδισε την πανευρωπαϊκή χρυσή διάκριση για το project Balkantale που σχεδίασαν για το Goethe Insitut Greece. Το project αφορά στην κοινή ζωή των λαών των Βαλκανίων στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την αρχιτεκτονική, την κληρονομιά και την κοινή ζωή, που αποτέλεσαν και τα υλικά της έμπνευσης για το βραβευμένο λογότυπο των Dolphins . Τα European Design Awards είναι ένας ετήσιος θεσμός που βραβεύει γραφίστες από όλη την Ευρώπη για δουλειές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και η φετινή μεγάλη διάκριση για το γραφείο της Θεσσαλονίκης, που σχεδιάζει την Parallaxi, εδώ και 14 χρόνια, αλλά και την επικοινωνία του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, είναι μια σπουδαία διάκριση.
Η προηγούμενη μεγάλη διάκριση στη σπουδαία πορεία που ακολούθησε η Θεσσαλονίκη την τελευταία δεκαπενταετία στη γραφιστική ήταν των Beetroot το φθινόπωρο. Ανάμεσα σε 6468 συμμετοχές από 40 χώρες, σε 24 κατηγορίες to δημιουργικό γραφείο Beetroot κέρδισε 4 συνολικά βραβεία για το 2011 και ανάμεσα τους το βραβείο της εταιρίας της χρονιάς για όλο τον κόσμο! Ο θρίαμβος του γραφείου ήρθε να αποτελέσει το επιστέγασμα μιας μεγάλης και λαμπρής διαδρομής για μια σειρά σπουδαίων μυαλών της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν τα τελευταία χρόνια τη χρυσή εφεδρεία της πόλης απέναντι στη διαρκή αποψίλωση της από τα δημιουργικά μυαλά που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, προς την Αθήνα και το εξωτερικό, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν.
Στην περίπτωση της Γραφιστικής, όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά αντίθετα, παρά τις αντιξοότητες και την περιορισμένη αγορά της πόλης, γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν τα σπουδαιότερα δημιουργικά γραφεία της Ελλάδας που ευθύνονται για μερικές από τις κορυφαίες δουλειές που σχεδιάστηκαν όχι μόνο για τοπικούς ή πανελλήνιους πελάτες, αλλά και πανευρωπαϊκές καμπάνιες που κέρδισαν το σεβασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση. Αλλά και δεκάδες διακρίσεις. Από τα ελληνικά βραβεία γραφιστικής ΕΒΓΕ που σαρώνουν στην κυριολεξία Κάθε χρόνο μέχρι τεράστιες διοργανώσεις σαν τα RED DOT. Χάρη στην RED Creative, την Alter Vision, τους Beetroot, τους Designers United, την Colibri και τους Dolphins και πολλά μικρότερα γραφεία και μεμονωμένους γραφίστες, η Ελληνική γραφιστική αποτέλεσε και αποτελεί το κορυφαίο παράδειγμα ανάπτυξης αυτού που έξω ονομάζεται εδώ και χρόνια Creative Industry και αποτελεί είδος όχι απλά υπό προστασία, από κυβερνήσεις όπως η γερμανική, αλλά και τη μόνη διέξοδο απέναντι στο ασφυκτικό πεδίο της Κρίσης.
Στην Ελλάδα αν εξαιρέσεις μεμονωμένες διακρίσεις,κάποιες εκθέσεις και την εμπιστοσύνη φορέων πολιτισμού όπως τα μουσεία, το Φεστιβάλ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης που αναθέτουν τις επικοινωνίες των δράσεων τους στα γραφεία αυτά, η αδιαφορία της πολιτείας είναι παροιμιώδης. Ένα από τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, η δημιουργία, παραμένει ένα είδος που εξακολουθούν να αγνοούν τα υπουργεία που αναθέτουν ας πούμε τις καμπάνιες του ΕΟΤ σε ανέμπνευστες διαφημιστικές εταιρίες! Σήμερα όμως είναι μια μέρα γιορτής. Για την πόλη και για τους ανθρώπους της γραφιστικής που σιωπηλά και με απόλυτη προσήλωση χρόνια τώρα αποστομώνουν διαρκώς όσους λένε ότι η Θεσσαλονίκη είναι νεκρή πόλη. Οι άνθρωποι της γραφιστικής στην πόλη απέδειξαν μέσα σε δέκα χρόνια ότι εχθρός της αριστείας είναι μόνο ο εφησυχασμός. Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους σηκώνουν τόσα χρόνια τη μεγάλη αυλαία της αισιοδοξίας σε ένα απαισιόδοξο τόπο. Και μια ευχή. Σύντομα η πολιτεία και ο δήμος της πόλης να αναλάβει να δώσει εκείνη την ώθηση που αξίζει σε μια τέτοια ιστορία με διεθνείς διαστάσεις. Τέτοιες ιστορίες χρειάζεται η χώρα για να σηκώσει ξανά κεφάλι.