Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Μια πόλη από το μέλλον, μια παρέμβαση ουσίας πριν τις εκλογές

Στο Ολύμπιον την Κυριακή 4 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο ανοίγουμε ένα μεγάλο διάλογο με παραδείγματα για το πως ονειρευόμαστε την πόλη του μέλλοντος. Ακολουθήστε μας εδώ για αναλυτικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και το πως μπορείτε να το παρακολουθήσετε. Το 2014 αποτελεί εκλογική χρονιά και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα κληθούν να επιλέξουν τη νέα […]

Parallaxi
μια-πόλη-από-το-μέλλον-μια-παρέμβαση-ου-20168
Parallaxi
4.jpg

Στο Ολύμπιον την Κυριακή 4 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο ανοίγουμε ένα μεγάλο διάλογο με παραδείγματα για το πως ονειρευόμαστε την πόλη του μέλλοντος. Ακολουθήστε μας εδώ για αναλυτικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και το πως μπορείτε να το παρακολουθήσετε.

Το 2014 αποτελεί εκλογική χρονιά και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα κληθούν να επιλέξουν τη νέα θητεία για τη δημοτική αρχή της πόλης που θα αναλάβει  να βελτιώσει την καθημερινότητά τους σε μία οικονομική και κοινωνική συγκυρία εξαιρετικά δυσμενή. Η τοπική αυτοδιοίκηση, αν και ο ρόλος της τείνει να υποβαθμίζεται, διανύει μια περίοδο η οποία προσφέρεται για να αναληφθούν ευθύνες και πρωτοβουλίες, μεμονωμένα ή σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο η Parallaxi και  «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» ενώνει τις δυνάμεις της με τους φορείς και τους πολίτες της πόλης και ανοίγει με συγκροτημένο τρόπο το δημόσιο διάλογο για το βιώσιμο μέλλον της πόλης. Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε μία διαδραστική πλατφόρμα παρουσιάσεων, προτάσεων και συζητήσεων για το μέλλον της πόλης, με βάση το παρόν. Yπο την αιγίδα της ΠΕΕΒΕ και σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα και πρεσβείες προσκαλούμε στη Θεσσαλονίκη ανθρώπους που πέτυχαν για να μας παρουσιάσουν το πώς τα κατάφεραν.

Το συνέδριο όμως θα είναι μόνο η αφορμή. Μια επιστημονική έρευνα τους μήνες πριν από το συνέδριο, αλλά και μια σειρά από workshops πριν και μετά το συνέδριο θα πλαισιώσουν την προσπάθεια μας να συλλέξουμε τις ανάγκες της πόλης αλλά και να πάρουμε αποφάσεις για αλλαγές που μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν από τους πολίτες. Τα workshop που θα επακολουθήσουν του συνεδρίου θα καταλήξουν σε πρακτικές και βιώσιμες λύσεις για το μέλλον της πόλης, τις οποίες και θα αναλάβουμε και εμείς οι ίδιοι να εφαρμόσουμε.

Σκοπός

Ο σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι διττός.

  1. Από τη μία σκοπεύει στο να ενδυναμωθεί η κοινωνία των πολιτών, να προωθηθεί η συνέργεια πολλών και διαφορετικών φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης
  2. Από την άλλη επιζητούμε να υπάρξει μια καταγραφή των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων μερών μιας σύγχρονης πόλης.

Η καταγραφή αυτή θα αποτελείται από 3 διαφορετικά βήματα, πριν κατά τη διάρκεια και μετά το συνέδριο και θα περιλαμβάνει αντίστοιχα 3 διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των προβλημάτων, ερωτηματολόγια, ομιλίες και workshop. Όλες οι πληροφορίες που θα καταγραφούν θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός οδηγού για το μέλλον της πόλης, ο οποίος θα αφουγκράζεται και θα καταγράφει τις ανησυχίες αλλά και τις προτάσεις των συστατικών μερών της και ο οποίος θα παραδοθεί στην νέα δημοτική αρχή.

Παρουσίαση

Για την πραγματοποίηση του όλο εγχειρήματος προσεγγίζουμε τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις ανησυχίες των πολιτών με 3 διαφορετικούς τρόπους, ώστε να πραγματοποιήσουμε το σκοπό μας με τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία και αντικειμενικότητα.

1. προπαρασκευαστική έρευνα πριν το συνέδριο. Με τη βοήθεια αποφοίτων και μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και την καθοδήγηση της εταιρίας ερευνών ‘’To the Point’’ καταγράφουμε προβλήματα, προσδοκίες και στάση των πολιτών της πόλης σήμερα. 2. ομιλίες ειδικών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Μια σειρά σπουδαίοι ομιλητές από διάφορες χώρες αναλύουν με παραδείγματα πως πόλεις κατάφεραν να αλλάξουν την καθημερινότητα τους σε μια σειρά ζητήματα. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τον αστικό σχεδιασμό, το branding μιας πόλης, το μετασχηματισμό υποβαθμισμένων περιοχών, τα δίκτυα ποδηλατόδρομων, τη νίκη κατά της γραφειοκρατίας, τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που κάνουν τη ζωή των κατοίκων ευκολότερη, την τοπική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα. 3. διαδραστικά workshop στις θεματικές που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές.

Στο τέλος της συνολικής διαδικασίας θα συνδυάσουμε αυτές τις 3 προσεγγίσεις και θα παραδώσουμε στην επόμενη δημοτική αρχή ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της διαδικασίας.

• Έρευνα-αποτελεσματα έρευνας. • Ομιλίες-περιεχόμενο ομιλιών και προτάσεις ειδικών καλεσμένων. • Workshop- αποτελέσματα συζητήσεων.

Υπό την Αιγίδα της ΠΕΕΒΕ (Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος)
Και τη συνεργασία

• Goethe-Institut Θεσσαλονίκης • British Council • Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης • Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής • Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης • Ελληνοτουρικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος • Πρεσβεία της Ολλανδίας • Konrad-Adenauer-Stiftung

*Η αφίσα της εκδήλωσης είναι δημιουργία των Dolphins

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.