Featured

O Καβάφης μια φορά στη στοά της Αγίου Μηνά

Τότε που η parallaxi ζωντάνεψε τη Στοά Αγίου Μηνά.

Parallaxi
o-καβάφης-μια-φορά-στη-στοά-της-αγίου-μη-588230
Parallaxi
Καβάφης Αγίου Μηνά

Mες τες σκιές και μες τα φώτα

Ένα ταξίδι στον κόσμο του Κωνσταντίνου Καβάφη

Η parallaxi μέσα από τη δράση της «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη μια ιδιαίτερη εγκατάσταση αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση-Αρχείο Καβάφη και είχε σκοπό να φέρει σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης με το έργο του σπουδαίου δημιουργού μέσα από μια διαφορετική εγκατάσταση στη στοά της οδού Αγίου Μηνά 11, στο ιστορικό κτίριο που ανήκει στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (Πρώην ΟΣΚ), που ευγενικά παραχώρησε το χώρο. Τη θυμόμαστε σήμερα που είναι μέρα γενεθλίων και θανάτου του.

Το κτήριο αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο για την ιστορία της νεότερης Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1906, για να στεγάσει την “Τράπεζα της Ανατολής” και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια του τετραγώνου έχουν χαρακτηριστεί μη κατεδαφιστέα. Ο αρχιτέκτονας ο οποίος ανέλαβε να χτίσει τη στοά, ήταν ο ονομαστός στις αρχές του 20ού αιώνα Ξενοφών Παιονίδης.

*Εικόνα: Ανδρέας Ζέρβας 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η parallaxi με τη δράση της ”Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” επιλέγει έναν από τους ωραιότερους δρόμους της πόλης, την Αγίου Μηνά για μια δράση της. Τον Ιούνιο του 2010 ανοίξαμε δεκαεπτά συνολικά κτίρια του δρόμου και παρουσιάσαμε την ιστορία τους συνοδεία εξαιρετικών καλλιτεχνικών δράσεων αλλά και αρχιτεκτονικών εκθέσεων. Ένα από αυτά ήταν η στοά της Αγίου Μηνά με την υπέροχη συναυλία εντός της της μπάντας του Δήμου Αμπελοκήπων.

*Εικόνα: Μαίρη Κουίνογλου

Το έργο του πιο διάσημου από τους Έλληνες ποιητές στα πέρατα του κόσμου και ενός από τους τρεις πιο πολυμεταφρασμένους και πολυδιαβασμένους ποιητές στον κόσμο, του Κωνσταντίνου Καβάφη, που γεννήθηκε και πέθανε στις 29 Απριλίου παρουσιάζεται στην Αγίου Μηνά. Στην είσοδο της στοάς, επί της οδού Αγίου Μηνά 11, ένα δάσος από φωτεινές κολώνες που εκτείνεται σε όλο το ύψος της στοάς προσκαλεί τους περαστικούς σε μια χωρική εμπειρία ποίησης εμπνευσμένη από το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Πίσω από την καγκελόπορτα της στοάς ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή κάτω από αλλεπάλληλες στρώσεις χαρτιού που δημιουργούν ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς. Την πορεία μέσα στον φωτεινό κήπο της ποίησης συνοδεύουν ηχητικά ντοκουμέντα, αναγνώσεις και απαγγελίες των ποιημάτων του ενώ στο βάθος της διαδρομής ο επισκέπτης μεταφέρεται νοερά στο χώρο εργασίας του Κωνσταντίνου Καβάφη όπου και έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης να αναπαράγει ο ίδιος αντίγραφα των ποιημάτων του.

…..κ’ ενώ εχάνετο κάτω απ’ τες στοές, μες στες σκιές και μες στα φώτα της βραδυάς, πηαίνοντας προς την συνοικία που την νύχτα μονάχα ζει, με όργια και κραιπάλη, και κάθε είδους μέθη και λαγνεία,….

Την εγκατάσταση σχεδίασαν και επιμελήθηκαν οι Not A Number Architects. Οι Not A Number Architects είναι ένα νέο αρχιτεκτονικό γραφείο με διεθνή παρουσία και διακρίσεις (Architizer Awards 2012, Core77 Design Awards) με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2009 από τους Ερμή Αδαμαντίδη και Δομινίκη Δαδάτση θέτοντας ως αρχή τον συγκερασμό αρχιτεκτονικής πρακτικής και έρευνας. www.nan-a.eu

Διάρκεια έκθεσης ήταν από 29/4/2014 έως 31/5/2014

*Ευχαριστούμε τον παραγωγό κ. Θάνο Λαμπρόπουλο για την παραχώρηση των σκηνών της ταινίας «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., την κ. Τζούλη Βελισαράτου και τον κ. Γρηγόρη Κούγκα, καθώς και τον κ. Στράτο Σιμόπουλο για τη συνεργασία και την παραχώρηση της χρήσης του χώρου της στοάς. Το βίντεο της εγκατάστασης γύρισαν οι beetroot. Χαρείτε το!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα