Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Όσα ζήσαμε στη Γερμανία!

Η πρώτη δράση του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, εκτός Ελλάδας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μια δράση που σχεδιάστηκε έξι ολόκληρους μήνες, μετά από πρόσκληση της εξαιρετικά δραστήριας ελληνικής κοινότητας της πόλης ‘’Kalimera Deutschland’’ και του Δήμου της Στουτγάρδης. Ταξιδέψαμε εκεί από την Parallaxi /Η Θεσσσαλονίκη Αλλιώς, η Κατερίνα Καραμφυλίδου, Μιχάλης Γουδής, Αλίκη Τσιρλιάγκου και Γιώργος Τούλας, οι […]

Parallaxi
όσα-ζήσαμε-στη-γερμανία-11936
Parallaxi
germania5.jpg

Η πρώτη δράση του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, εκτός Ελλάδας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μια δράση που σχεδιάστηκε έξι ολόκληρους μήνες, μετά από πρόσκληση της εξαιρετικά δραστήριας ελληνικής κοινότητας της πόλης ‘’Kalimera Deutschland’’ και του Δήμου της Στουτγάρδης. Ταξιδέψαμε εκεί από την Parallaxi /Η Θεσσσαλονίκη Αλλιώς, η Κατερίνα Καραμφυλίδου, Μιχάλης Γουδής, Αλίκη Τσιρλιάγκου και Γιώργος Τούλας, οι μουσικοί Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου, Μάκης Στεφανίδης και Λάκης Τζήμκας και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δημάρχου  για θέματα τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

Στη διάρκεια του γεμάτου τριημέρου εγκαινιάσαμε σε ένα κατάμεστο από κόσμο Δημαρχείο την έκθεση των γραφιστών και βιομηχανικών σχεδιαστών της πόλης, Το design και η γραφιστική αποτελούν τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Θεσσαλονίκης αυτή την εποχή. Τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης και έχουν βραβευθεί επανειλημμένα. Στα έργα τους οι γραφίστες και οι designers προσεγγίζουν διαφορετικά και δίνουν ένα νέο νόημα σε σύμβολα της πόλης όπως ο Λευκός Πύργος, το σήμα κατατεθέν της πόλης, αλλά και ο πύργος του Τριγωνίου και ο πύργος του ΟΤΕ. Οι αφίσες αποδίδουν την καλύτερη δυνατή όψη της πόλης, συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα και κοιτούν αισιόδοξα το μέλλον. Έπιπλα και αντικείμενα, με τη σειρά τους, προσφέρουν ένα δείγμα όσων έχει καταφέρει ο βιομηχανικός σχεδιασμός της Θεσσαλονίκης παρά την απαισιοδοξία της οικονομικής κρίσης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η υπεύθυνη εικαστικών και design του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, Αλίκη Τσιρλιάγκου. Στην έκθεση συμμετέχουν τα γραφιστικά γραφεία: GRAFISTIKI, ELIXIRION, METALLUS, TOGETHER DESIGN, DOLPHINS, MENAGE A TROIS, LACRIMOSA, NEW WORK, COLIBRI, KITCHEN WAS και οι βιομηχανικοί σχεδιαστές: Form&Function Design-Γιάννης Καλογιαννίδης, Tsquare architects, Θανάσης Μπάμπαλης, Τόμμυ Παπαϊωάννου, Γιώργος Μπόσνας, Χριστίνα Μπιλιούρη.

 

Τη δεύτερη μέρα οργανώθηκε μια δημόσια συζήτηση στο περίφημο ‘’Σπίτι του Θεάτρου’’ της πόλης, ένα υπέροχο κτιριακό συγκρότημα που ανήκει στο δήμο και στεγάζει μια σειρά από σπουδαίες δράσεις. Η συζήτηση αφορούσε τις δράσεις της Parallaxi, τη δημιουργικότητα στη Θεσσαλονίκη, τον αστικό ακτιβισμό και τις πρωτοβουλίες του Δήμου σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού. Τέλος μιας μοναδική συναυλία όπου οι τρεις μουσικοί συνδυάζοντας ελληνικούς και μεσογειακούς ήχους με το ρεμπέτικο και την τζαζ κινούνται ανάμεσα στο mainstream και τον αυτοσχεδιασμό μάγεψαν στο πρώτο μέρος το κοινό και στο δεύτερο μέρος ήταν μια σύμπραξη του τρίο της Νατάσας Μάρε με τον έμπειρο μουσικό στην κρουστή εκδοχή της τζαζ, Χανς Φίκελσερ και με τον κορυφαίο σαξοφωνίστα Βολφγκανγκ Φουρ.

 

 

 

 

Οι εντυπώσεις και η εμπειρία από τη φιλοξενία μας στη Στουτγάρδη είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις και η αίσθηση που αποκόμισαν όσοι βρέθηκαν στους δυο χώρους που πραγματοποιήθηκαν τα γεγονότα είναι απόλυτα θετικές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του ‘’Kalimera Deutschland’’ για την υποστήριξη και τη θερμή τους υποδοχή. Η έκθεση θα παραμείνει στο Δημαρχείο της Στουτγάρδης μέχρι τις 4 Ιουλίου δείχνοντας το δημιουργικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης σε μια δύσκολη εποχή. Είναι πια στο χέρι της πόλης και των αρχών της να αξιοποιήσουν την αρχή που έγινε και να συνεχίσουν οργανωμένα τη δημιουργική προβολή των σπουδαίων δημιουργών στο εξωτερικό. 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα