Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Θεσσαλονίκη Αλλιώς mobile application

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) περνάμε με μεγάλη χαρά ένα βήμα μπροστά και σας παρουσιάζουμε το application για τις δράσεις του made in thessaloniki 2, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν εδώ Η εφαρμογή για κινητά Thess allios έχει στόχο να αποτελέσει […]

Parallaxi
θεσσαλονίκη-αλλιώς-mobile-application-8741
Parallaxi
parallaxiiphone.png

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) περνάμε με μεγάλη χαρά ένα βήμα μπροστά και σας παρουσιάζουμε το application για τις δράσεις του made in thessaloniki 2, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν εδώ

Η εφαρμογή για κινητά Thess allios έχει στόχο να αποτελέσει κάτι περισσότερο από έναν απλό οδηγό για τις δράσεις του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, το αστικό πείραμα του περιοδικού Parallaxi, που από το καλοκαίρι του 2010 επιχειρεί να αλλάξει την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης με μικρά και μεγάλα project.

Η εφαρμογή προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες που διευκολύνουν την παρακολούθηση των δράσεων του Θεσσαλονίκη Αλλιώς: το αναλυτικό πρόγραμμα, φωτογραφίες ανά εκδήλωση, θέση στο χάρτη και δρομολόγηση, εισαγωγή στο ημερολόγιο του κινητού με ένα κλικ για εύκολο προγραμματισμό και υπενθύμιση. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι επιτρέπει στους επισκέπτες και συμμετέχοντες του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, να καταγράφουν και να παρουσιάζουν την άποψη τους για τις δράσεις, ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους με τη δική τους μοναδική ματιά! Έτσι καταγράφονται οι πολλαπλές, απροσδόκητες, διαφορετικές όψεις της πόλης κατά την εξέλιξη των δραστηριοτήτων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις παρεμβάσεις του Θεσσαλονίκη Αλλιώς. Εκτός από φωτογραφίες, η εφαρμογή επιτρέπει εύκολο σχολιασμό και παρακολούθηση της ροής του Θεσσαλονίκη Αλλιώς στο twitter, χρησιμοποιώντας το hashtag #thessalonikiallios.

H εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ομάδα Πολυμέσων του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ)(www.iti.gr) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)(www.certh.gr). Η ομάδα δραστηριοποιείται σε ερευνητικές περιοχές με στόχο την εξαγωγή Συλλογικής Νοημοσύνης (Collective Intelligence), που επιτρέπει την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κρυμμένης γνώσης και χρήσιμης πληροφορίας από δραστηριότητες, συνδέσεις και περιεχόμενο που συνεισφέρεται από πολλούς χρήστες κοινωνικών εφαρμογών. Η ανάλυση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εμπλουτισμένη οπτικοποίηση και παρουσίαση γεγονότων, αλλά και στην αυτοματοποιημένη ανακάλυψη θεμάτων ενδιαφέροντος, θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων σχετικά με αυτά, ακόμη και στην πρόβλεψη μελλοντικών τάσεων. Η νέα εφαρμογή για το Θεσσαλονίκη Αλλιώς θα συνεισφέρει ερευνητικά και αναπτυξιακά προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτός από τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ήδη σε υποστήριξη πολιτιστικών διοργανώσεων μεγάλης κλίμακας, τουριστικές εφαρμογές, και εφαρμογές βελτίωσης της ζωής στην πόλη μέσω της συλλογικής καταγραφής προβλημάτων.

To Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι ερευνητικός φορέας που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας και υλοποιεί ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα σε μεγάλος εύρος αντικειμένων και εφαρμογών, όπως πολυμέσα, τεχνητή όραση, εφαρμογές για υγεία, ενέργεια, ρομποτική, δίκτυα κτλ.

Για την σχεδίαση και την ανάπτυξη της εφαρμογής Thess allios εργάστηκαν ο Juxhin Bakalli, ο Μάνος Σχοινάς, o Δρ. Σωτήρης Διπλάρης, ο Δρ. Συμεών Παπαδόπουλος και ο Δρ. Γιάννης Κομπατσιάρης, πάντα σε συνεργασία με τους διοργανωτές του Θεσσαλονίκη Αλλιώς. Η ανάπτυξη της εφαρμογής Thess allios πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου SocialSensor, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 7ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα Πολυμέσων του ΙΠΤΗΛ και την δραστηριότητά της επισκεφθείτε το http://mklab.iti.gr ή επικοινωνείστε στο email ikom@iti.gr.

Αυτή την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας και γίνεται μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας να καταγραφεί η Αλλιώτικη μέρα χωρίς αυτοκίνητο. Δοκιμάστε τη χρήση των χαρτών, ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και κυρίως φωτογραφείστε όσα συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης και ανεβάστε πανεύκολα τις εικόνες σας στο app. Μοιραστείτε με όσους δεν θα βρίσκονται εκεί την εμπειρία μιας διαφορετικής πόλης, λειτουργώντας παραδειγματικά για άλλες πόλεις, για άλλες μέρες του χρόνου. Ελάτε μαζί μας. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα