Τι είναι για σένα το φως 2
Λέξεις-εικόνες: Γιώργος Κουρτίδης Μια νύχτα που το σκοτάδι έγινε φως Κλείσε τα μάτια σου. Άσε τις υπόλοιπες αισθήσεις σου να σε οδηγήσουν. Μπορείς να δεις το φως; Ένας διαφορετικός κόσμος ξεπροβάλει μπροστά σου. Τον βλέπεις; Τον νιώθεις; Μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη βδομάδα πέρασε γεμάτη με δράσεις του Θεσσαλονίκη Αλλιώς στη Σχολή Τυφλών. Για μια ολόκληρη εβδομάδα […]
Λέξεις-εικόνες: Γιώργος Κουρτίδης
Μια νύχτα που το σκοτάδι έγινε φως
Κλείσε τα μάτια σου. Άσε τις υπόλοιπες αισθήσεις σου να σε οδηγήσουν. Μπορείς να δεις το φως; Ένας διαφορετικός κόσμος ξεπροβάλει μπροστά σου. Τον βλέπεις; Τον νιώθεις; Μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη βδομάδα πέρασε γεμάτη με δράσεις του Θεσσαλονίκη Αλλιώς στη Σχολή Τυφλών. Για μια ολόκληρη εβδομάδα γέμισε ο χώρος της σχολής με παραμύθια, φωτογραφίες, κατασκευές από πηλό, θεατρική αφήγηση παραμυθιών, γευστικά εργαστήρια, μουσικές, μπαζάρ και ένα βιωματικό παιχνίδι εμπιστοσύνης που κατέληγε σε έναν μοναδικό χορό στο σκοτάδι.
Η φετινή χριστουγεννιάτικη δράση του Θεσσαλονίκη Αλλιώς “Τι είναι για σένα Φως” ξεκίνησε με τρία εργαστήρια φωτογραφίας στον μοναδικό χώρο της Stereosis, με υπεύθυνη την Κάρμεν Πολυδώρου, όπου παιδιά της σχολής μαζί με βλέποντες συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο δημιουργώντας μοναδικά φωτογράμματα. Τη σκυτάλη πήραν τη Δευτέρα 15/12 τα εργαστήρια πηλού που έγιναν στους χώρους της σχολής από φοιτήτριες της σχολής Καλών Τεχνών και τους μαθητές της σχολής Τυφλών, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια ζαχαροπλαστικής στα οποία τα παιδιά της σχολής δημιούργησαν γεύσεις της γιορτής, ενώ την Πέμπτη ακολούθησε η θεατρική αφήγηση ενός παραμυθιού που έγραψε η Δήμητρα Ρίζου και οι κατασκευές από χαρτί πιαφ.
Έτσι φτάσαμε στη μαγική Παρασκευή. Όσοι είχαν δηλώσει από πριν συμμετοχή άρχισαν να καταφθάνουν. Στην είσοδο της Βασιλίσσης Όλγας τους υποδέχονταν οι εθελοντές με τα μαύρα μαντίλια για τα μάτια.
Κλείσε τα μάτια σου. Απόλυτο σκοτάδι στο άγνωστο. Εμπιστεύσου τον οδηγό σου. Μπορείς; Ανακάλυψε το φως μες στο σκοτάδι. Κάθε στιγμή μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερη βραδιά και ένα καινούργιο μάθημα ζωής. Χαμόγελα παντού. Παιδιά με τεράστια χαμόγελα, με τόσο αληθινή και αφοπλιστική αγάπη και χιούμορ. Διάθεση για παιχνίδι, για παρέα. Καθηγητές με μοναδική θέληση και αυταπάρνηση. Εθελοντές που γίναν ένα ακόμα κομμάτι αυτού του μαγικού παζλ. Τι να πρωτογράψεις γι’ αυτό που νιώσαμε τη νύχτα της Παρασκευής στην σχολή Τυφλών. Τι να σου πρωτοαφηγηθούν αυτοί που συμμετείχαν στην διαδικασία. Μια συγκλονιστική αίσθηση, μια απίστευτη προσομοίωση με την απώλεια, εξαιρετικά σοκαριστική για κάποιον που έμαθε να ζει στο φως.
Σε μια μοναδική βιωματική διαδρομή που επιμελήθηκε η κ. Αγγελίνα Χρυσαργύρη, πιο ρεαλιστική από ποτέ, με εμπόδια που είχαν τοποθετηθεί στο δρόμο, με τραπέζια, μηχανάκια, κάδους, τηλεφωνικούς θαλάμους να παρεμβάλλονται στο διάβα όλων. Οι άνθρωποι που είχαν δηλώσει συμμετοχή με δεμένα τα μάτια οδηγήθηκαν από τα παιδιά της σχολής Τυφλών στη μεγάλη αίθουσα του δεύτερου ορόφου, αφέθηκαν για λίγη ώρα καθήμενοι στο σκοτάδι μιας άγνωστης αίθουσας να βιώσουν τα συναισθήματα του σκοταδιού και μετά ήρθε η ώρα του χορού. Χορός με την καρδιά και με τις άλλες αισθήσεις, χωρίς να ξέρεις πού βρίσκεσαι και πού πηγαίνεις. Μια σπάνια εμπειρία με οδηγό εκείνους που δεν βλέπουν. Ένα συγκλονιστικό ταξίδι από το σκοτάδι στο Φως.
Για δεύτερα Χριστούγεννα βρεθήκαμε στο πλάι ενός ιστορικού ιδρύματος που δοκιμάζεται από την κρίση. Δουλέψαμε μαζί με το προσωπικό και τα παιδιά της σχολής και συμβάλαμε στο μπαζάρ που συγκέντρωσε μια σημαντική βοήθεια για τη σχολή.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους.
Με την καρδιά βλέπεις καλύτερα!
***Ευχαριστούμε θερμά το κέντρο αποκατάστασης Τυφλών ΚΕΑΤ και το ειδικό δημοτικό σχολείο, την διευθύντρια της σχολής τυφλών κ. Σοφία Γκίκα, την Stereosis που μας παραχώρησε το φιλόξενο της χώρο, την κ. Κάρμεν Πολυδώρου που δημιούργησε με τους βλέποντες και τα παιδιά της σχολής μοναδικά φωτογράμματα, την γυμνάστρια κ. Αγγελίνα Χρυσαργύρη του τμήματος παραδοσιακών χορών του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης που σχεδίασε την ειδική διαδρομή με μεράκι και όρεξη όπως και όλα τα χορευτικά.Τις φοιτήτριες της σχολής καλών τεχνών Βαλασία Ντοντουλού και Δάφνη Παπαστράτη υπεύθυνες του εργαστηρίου με το πηλό. Την Βάσω Μακρυγιάννη που ήταν υπεύθυνη για τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, Την Μυρτώ Μητσοπούλου και τον Δημητρη Καπετάνιο που αφηγήθηκαν παραστατικά το παραμύθι το όποιο έγραψε με πολύ μεράκι για την περίσταση η Δήμητρα Ρίζου, την Σοφία Βαγγέλη υπεύθυνη για το εργαστήρι ζωγραφικής με χαρτί Πιάφ. Την Μαρίνα Τούλα και την Ελένη Σβυριάδη που ήταν υπεύθυνες για τον συντονισμό αυτής της δράσης όπως φυσικά και τους 30 εθελοντές του αλλιώς που όπως πάντα συνέβαλαν τα μέγιστα για την σωστή διεξαγωγή των δράσεων. Την Ικέα, τη Sarah Lawrence, το φούρνο Κουκουμέρια, την Κάπαφωτ, το ζαχαροπλαστείο Μαρίνης, το Δια χειρός Ρεσινιώτου για τις πρόσφορες τους.
Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της σχολής για την μοναδική φιλοξενία και την πραγματική αγάπη που δείχνουν σε όλους μας. Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά της σχολής που συνόδευσαν τους εθελοντές από την είσοδο μέχρι τον δεύτερο όροφο και χόρεψαν μαζί μας.
Ευχαριστούμε από καρδιάς.