Βιτρίνα 3: Random e-motion, 2013

Η τρίτη στη σειρά βιτρίνα που παρεμβαίνουμε στο πλαίσιο του Made in Thessaloniki#2 έχει μια εντυπωσιακή βίντεο-εγκατάσταση που μαγνητίζει το βλέμμα. To πέρασμα από τα πεζοδρόμια της Γρηγόριου Παλαμά τις νύχτες κρύβει πια μια μεγάλη έκπληξη. Ένα παιχνίδι με τον περαστικό είναι το βίντεο αυτό που ξεπροβάλει ανάμεσα σε ένα παράξενο λευκό δάσος που κυριαρχεί […]

Parallaxi
βιτρίνα-3-random-e-motion-2013-8073
Parallaxi
grpalama.jpg

Η τρίτη στη σειρά βιτρίνα που παρεμβαίνουμε στο πλαίσιο του Made in Thessaloniki#2 έχει μια εντυπωσιακή βίντεο-εγκατάσταση που μαγνητίζει το βλέμμα.

To πέρασμα από τα πεζοδρόμια της Γρηγόριου Παλαμά τις νύχτες κρύβει πια μια μεγάλη έκπληξη. Ένα παιχνίδι με τον περαστικό είναι το βίντεο αυτό που ξεπροβάλει ανάμεσα σε ένα παράξενο λευκό δάσος που κυριαρχεί στο χώρο. Πρόκειται για μία ”βουτιά σχόλιο” στο φόβο του κενού, του χώρου και του χρόνου, ακόμη και στο φόβο της πτώσης σε αυτό, όχι σαν πράξη απόγνωσης αλλά σαν πράξη επίγνωσης της ίδιας μας της ζωής.

Οι δημιουργοί της είναι οι Στέλλιος Ντέξης, Εικαστικός- Λέκτορας Σ.Κ.Τ.  Α.Π.Θ Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Μυρτώ Βουνάτσου, Εικαστικός-Εργ. συνεργάτης Τμήμα φωτογραφίας   οπτικοακουστικών      Τεχνών     Τ.Ε.Ι Αθήνας, Σύνθια Γεροθανασίου, Εικαστικός-εκπαιδευτικός- ενδυματολόγος-σκηνογράφος, Στέφανος Ασπρίδης, αρχιτέκτονας.

H Μυρτώ Βουνάτσου  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και ο Στέλιος Ντεξής  στην Θεσσαλονίκη το 1961. Εργάζονται μαζί από το 1998. Είναι Εικαστικοί καλλιτέχνες με εξειδίκευση στις ψηφιακές μορφές τέχνης και ειδικότερα το εικαστικό βίντεο και τις βιντεο-εγκαταστάσεις. Το 1998-2000 έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης στο διατμηματικό εργαστήριο της Α.Σ.Κ.Τ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Σπούδασαν ζωγραφική -η Μυρτώ στην Α.Σ.Κ.Τ της Αθήνας (1992-1998), με δάσκαλο τον Νίκο Κεσσανλή και ο Στέλιος Ντεξής είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (1984-1989). Η Μυρτώ το 1999 φοίτησε στο τμήμα Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Καλών Τεχνών Βερολίνου (εργ. Μ.Vedder) αλλά και στο Τμήμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Κεντρικής Αγγλίας στο Bermingham. Ο Στέλιος Ντεξής είναι λέκτορας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στο εργαστήριο Φωτογραφίας και βίντεο με γνωστικό αντικείμενο Τέχνη και Νέες Τεχνολογίες και η Μυρτώ εργαστηριακός συνεργάτης στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας. Έχουν κάνει ατομική έκθεση στην Gallery Unlimited, Αθήνα (2001) και έχουν λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ βίντεο όπως: Εικαστικοί Διαλόγοι, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση Αθήνα (2012-13), Vlaves, Metapolis (Κέντρο Φωτογραφίας Τέχνης & Πολιτισμού), Αθήνα (2012), Attraction of the Opposites + IFFR – “All Greek to Me”, collective CUCOSA, Ρότερνταμ (2011), Festival Miden « just a cause», Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας (2010), Underground Video Festival «made in Greece, Politeama Italia Cinema – Bisceglie, Ιταλία (2008), 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «Διαδρομές»– Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μονή Λαζαριστών (2008) και «Ετεροτοπίες – Project Public Screen», Θεσ/νικη (2007), Δοκιμές VI – Διάλογοι IV, επιμελήτρια Ghislaine Dantan, Θέατρο Αμόρε, Αθήνα (2007), “Recontres Video”, Imagepassages, International Video και Multimedia Festival, Annecy Γαλλία (2001). “International Festival Sarajevo” Σαράγεβο (2001), “Germination IX Biennale for Young Artists–Κάστρο Πράγας (1996), Villa Arson-Νίκαια, Γαλλία (1997),Tutesaal, Λουξεμβούργο (1997) και σε άλλες. Ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Η Σύνθια Γεροθανασίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη . Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών)του ΑΠΘ, πολυμέσα-video art και ψηφιακή επεξεργασία εικόνας. εργάζεται ως εικαστικός , σκηνογράφος- ενδυματολόγος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη με τη θεατρική ομάδα ‘’ΜΗΧΑΝΗ’’ και με την πειραματική ομάδα έρευνας παραστατικών τεχνών Α4Μ , συμπεριλαμβανομένων παραγωγών στο Εθνικό θέατρο καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΧΟΡΟΥ). συμμετείχε στα ευρωπαϊκά προγράμματα FORUM THEATER PROJECT 2008 Drama Theater of MALTA- Drama Center 2009VIENNA-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και στο EUROPEAN POLYTHEATRE ( GRUDΤVIG) στη ΡΩΜΗ 2012-2014. Ασχολείται ιδιαίτερα με το εικαστικό ένδυμα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Ατομικές εκθέσεις ατομική έκθεση στο κτήριο μνημείο Vodela – Λήμνος 2011, ατομική έκθεση στο κτίριο μνημείο Vodela – Λήμνος 2008 ’’λουόμενοι’’ΙΑΝΟΣ(Αθήνα2006). Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις : FACE Porto Carras (2012), gallery Myro Θεσσαλονίκη (2011),Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Θεσσαλονίκη (2009) ”εν κινδύνω’’,  Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονικη (2008), ‘’Συμπόσιο’’ Αποθήκη Β΄ΟΛΘ (2002), 3rd  Sani Art Show (2001), μνημείο “Λουτρά Παράδεισος” Θεσσαλονίκη (2000), Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκη (2000), TransitΕλευθέρα ζώνη, λγ΄ Δημήτρια Θεσσαλονίκης (1998), Αποθήκη Α Θεσσαλονίκη Πολιτιστική πρωτεύουσα(1997)Παλαιά Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκη (1997).

Ο Στέφανος Ασπρίδης γεννήθηκε στο Ισραήλ , σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Αννοβέρου και συμμετείχε σε projects στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα ασχολείται και με ειδικές κατασκευές και σκηνικά θεάτρου.

Οι δημιουργοί περιγράφουν το έργο ως εξής: φως και ύλη, επίπεδα και χώρος, μία βιντεοεγκατάσταση που ερευνά την ατομική αγωνία και το φόβο, μέσα από επαναλαμβανόμενες συμβολικές δράσεις-εικόνες, που συναντώνται στον φαντασιακό-ονειρικό χώρο του συλλογικού ασυνείδητου.

Η δράση Φόβος Κενού/Horror Vacui για το “Made in Thessaloniki#2- Eπεμβαίνοντας στο δημόσιο χώρο” υποστηρίζεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Εμπορίου

*Η εγκατάσταση στη Γρηγόριου Παλαμά 4 θα παραμείνει μέχρι τις 15 Μαΐου.

*Eυχαριστούμε ιδιαίτερα την κ.Αναστασιάδου για την παραχώρηση του καταστήματος

*Για τις υπόλοιπες βιτρίνες πατήστε την ετικέτα βιτρίνες, ακριβώς από κάτω, για να διαβάσετε τα πάντα γύρω από αυτές

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα