Βιβλία στις αυλές
Η Parallaxi και η δράση της η “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” συμπληρώνοντας 4 χρόνια συνεχών παρεμβάσεων, εστιάζουν εκ νέου στον πολιτισμό και το βιβλίο. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” βλέπει ξανά το “Βιβλίο Αλλιώς”, όπως και το 2011 και υποδέχεται την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην πόλη. […]
Η Parallaxi και η δράση της η “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” συμπληρώνοντας 4 χρόνια συνεχών παρεμβάσεων, εστιάζουν εκ νέου στον πολιτισμό και το βιβλίο. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” βλέπει ξανά το “Βιβλίο Αλλιώς”, όπως και το 2011 και υποδέχεται την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην πόλη. Τρία χρόνια μετά την πρώτη ομώνυμη επιτυχημένη διοργάνωση που ανέδειξε τη σχέση του βιβλίου με το δημόσιο χώρο, η ομάδα της Parallaxi επιχειρεί μέσα από μία ευρεία συνέργεια να φέρει το βιβλίο σε απροσδόκητα σημεία. Ένα διήμερο δράσεων αφιερωμένων στο βιβλίο με στόχο τη δημιουργική ένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης. Μία από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν λοιπόν το διήμερο 6 και 7 Μαΐου είναι η ξενάγηση σε 4 ιστορικές αυλές της πόλης και η σύνδεσή τους με την λογοτεχνία.
Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πια ελάχιστες όμορφες αυλές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Επιλέγουμε 4 από αυτές για να υποδεχτούν συγγραφείς και τους αναγνώστες τους σε μία συνάντηση με το βιβλίο. Ξεναγούμε τους αναγνώστες στην ιστορία των αυλών και των κτιρίων τους και κατόπιν οι συγγραφείς διαβάζουν αποσπάσματα των βιβλίων τους. Η αυλή της παλαιάς Γερμανικής Σχολής στη Β. Όλγας και νυν Ινστιτούτο Γκαίτε, η αυλή της σχολής Τυφλών, η αυλή Αγιορείτικης Εστίας, η αυλή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε τόπους δημόσιων αναγνώσεων. Τα ίδια τα κτίρια διαθέτουν πλούσια ιστορία που οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα.
1. Την Τρίτη, 6/5/2014, στις 19:00, ο συγγραφέας Κυριάκος Γιαλένιος θα βρίσκεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στην οδό Βασ. ‘Ολγας 66.
Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης
Το 1929, η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, που είχε ιδρυθεί στην πόλη το 1888, μεταφέρεται στο κτίριο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, αριθμός 66, όπου σήμερα στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκαίτε. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο το σχολείο θα στεγασθεί στο γνωστό κτίριο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας 66, ενώ μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι έδρες του θα είναι κατά διαστήματα σε οικήματα της περιοχής Βασιλίσσης Ολγας με Μαρτίου και Λασκαράτου με Μαρτίου πριν επανέρθει ξανά το 1962 στο ιστορικό κτήριο της οδού Βασιλίσσης Ολγας, όπου και θα παραμείνει μέχρι το 1996.
Κυριάκος Γιαλένιος
Ο Κυριάκος Γιαλένιος γεννήθηκε το 1978 στην Θεσσαλονίκη όπου και ζει. Κατά καιρούς αρθρογραφούσε σε περιοδικά ενώ τα τελευταία εφτά χρόνια εργάζεται στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων “Ιanos”. Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μελάνι το μυθιστόρημά του “Η Νόσος των Εραστών”.
2. Την Τρίτη, 6/5/2014, στις 20:00 η συγγραφέας Κατερίνα Καριζώνη στην Σχολή Τυφλών, στην οδό Βασ. Όλγας 32.
Σχολή Τυφλών
Ένα από τα κτίρια-στολίδια της Θεσσαλονίκης για τα οποία είναι γνωστός ο ταλαντούχος αρχιτέκτονας της εποχής, Ξενοφών Παιονίδης, είναι η Σχολή Τυφλών που βρίσκεται στη Βασιλίσσης Όλγας 32. Είναι κι αυτή ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής και αίγλης της περιοχής των εξοχών που απλωνόταν σε όλη την ανατολική πλευρά της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1879, αποτελείται από δύο ορόφους και ημιυπόγειο και φυσικά ξεχωρίζει για το φορτωμένο της διάκοσμο. Αρχικά το κτίριο κτίστηκε ως κατοικία του Χαφίζ Μπέη και αγοράστηκε από τον Αλβανό-Κοσοβάρο Χασάν Πρίστινα που αυτοεξορίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924. Το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Σχολής Τυφλών το 1948 και αργότερα διεκδικήθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης.
Δείτε περισσότερα: Ο Χάρτης της πόλης – Σχολή Τυφλών
Κατερίνα Καριζώνη
H Kατερίνα Kαριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου φοίτησε στη Γερμανική Σχολή. Σπούδασε οικονομικά και είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Εργάστηκε επί δεκαπέντε χρόνια στην Εθνική Τράπεζα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικά βιβλία, ιστορικά λευκώματα και βιβλία για παιδιά. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά δημοσιεύοντας κριτικά σημειώματα, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα. Το 1991 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων. Το 2009 απέσπασε το βραβείο του περιοδικού Αυλαία για το σύνολο του έργου της. Κείμενα και ποιήματά της μεταφράστηκαν στις βαλκανικές γλώσσες, στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα πολωνικά, ενώ το “Ο Μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες” μεταφράζεται στα αραβικά. Ποιήματά της μελοποιήθηκαν από τον Μιχάλη Γρηγορίου και ερμηνεύτηκαν από τη Σαββίνα Γιαννάτου. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
3. Την Τετάρτη, 7/5/2014, στις 19:00 ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός θα βρίσκεται στην Αγιορείτικη Εστία, στην οδό Εγνατία 109.
Αγιορειτική Εστία
Η Αγιορειτική Εστία στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίσμα στην οδό Εγνατίας 109, το γνωστό ως μέγαρο Νεδέλκου, έργο του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη (1909). Το 1909 ο γιατρός Ιωάννης Νεδέλκος ανέγειρε στην οδό Kelemeriye Caddesi (Λεωφόρος Καλαμαριάς), την σημερινή Εγνατία, με σχέδια του Ξενοφώντα Παιονίδη την κατοικία-ιατρείο του, που έγινε γνωστή στα επόμενα χρόνια ως «Κλινική Νεδέλκου». Προκειται για ένα κτίριο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, σε μια σύζευξη νεοκλασσικισμού και οθωμανικού μπαρόκ, με έντονες επιρροές από την Art Nouveau, με εκλεκτικιστικά στοιχεία, ιδιαίτερα στις γύψινες διακοσμήσεις της πρόσοψης. Σήμερα, σύμφωνα με το καταστατικό της Εταιρείας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει παραχωρήσει το νεοκλασικό αυτό κτίριο στην Αγιορειτική Εστία για τη λειτουργία της.
Ισίδωρος Ζουργός
Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει δυο παιδιά και σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης. Το 1996 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση, με τον τίτλο “Αναπνέοντας κιμωλία – γραφές εκπαιδευτικών”, από τις εκδόσεις Σαββάλα, και έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα.
Δείτε επίσης: Ισίδωρος Ζουργός – Η ανατομία ενός συγγραφέα
4. Την Τετάρτη, 7/5/2014, στις 20:00 ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην οδό Φράγκων 15.
Κρατικό Ωδείο
Το κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στέκεται στο νούμερο 15 της οδού Φράγκων. Κτίστηκε μετά το 1903 στη θέση που ήταν από το 1826 το αρχοντικό μιας από τις πλουσιότερες και σπουδαιότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, των Άμποτ που κατάγονταν από τη Σκοτία. Τον Απρίλιο του 1903 το παλιό κτίριο ανατινάχθηκε από Βούλγαρους «γεμιτζήδες», δηλαδή βαρκάρηδες. Μετά τη μεγάλη καταστροφή, ο περίφημος αρχιτέκτονας της εποχής, Βιταλιάνο Ποζέλι, σχεδίασε το νέο οικοδόμημα διατηρώντας τον κάνναβο της πρόσοψης του πρώτου κτιρίου, ενώ τα επόμενα χρόνια έγιναν διάφορες επισκευές και προσθήκες σύμφωνα με μελέτες των μηχανικών Πλέυμπερ (1921) και Μοδιάνο (1924). Το κτίριο έπειτα πέρασε στα χέρια του Οθωμανικού κράτους και στέγασε την Οθωμανική Τράπεζα. Μέχρι το 1930 η χρήση του ήταν αυτή, ώσπου το 1949 το κτίριο περιήλθε στο ΙΚΑ και παρέμεινε σε αυτό ως το 1980. Έπειτα το 1983 παραχωρήθηκε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με μηδενικό ενοίκιο όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Δείτε περισσότερα: Ο Χάρτης της πόλης – Κρατικό Ωδείο
Θωμάς Κοροβίνης
Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από το 1988 έως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 1995 μέχρι και το 1999 εργάστηκε ως παραγωγός και επιμελητής ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 FM της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία και το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Το 2011 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του “Ο γύρος του θανάτου”, με θέμα την υπόθεση του “Δράκου του Σέιχ-Σου”, Αριστείδη Παγκρατίδη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Από το 2009, στις αρχές του καλοκαιριού, οργανώνει στο κτήμα του στα Λεχώνια Πηλίου μια βραδιά πανελλήνιας συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων.
Δείτε επίσης: Ο τελευταίος πρίγκιπας της πόλης
*6-7/5, Είσοδος: Ελεύθερη