Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Ανάγκη για αίμα τον πρώτο μήνα κάθε νέου έτους

Τα νοσοκομεία στα οποία μπορεί να αιμοδοτήσει όποιος το επιθυμεί κατά την διάρκεια των εορτών.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-ανάγκη-για-αίμα-τον-πρώτο-329442
Parallaxi

Να προσφέρουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους για να δώσουν αίμα για τους συνανθρώπους τους, μέσα στις γιορτές, καθώς η μειωμένη προσφορά την εορταστική περίοδο δημιουργεί συνήθως ανάγκες τον πρώτο μήνα του νέου έτους μέχρι και τις αρχές του επόμενου, προτρέπει όλους τους πολίτες η διευθύντρια Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Μαρία Γκανίδου.

«Θα έλεγα στους αιμοδότες αλλά και σε άλλους που δεν έδωσαν αίμα πως είναι ίσως μια ευκαιρία τα Χριστούγεννα, που είναι και μια γιορτή αγάπης, να δούμε ότι προσφέρουμε κάτι από τον εαυτό μας στον συνάνθρωπο μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκανίδου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Εξήγησε δε πως «ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια, πάντα τον Ιανουάριο και αρχές Φεβρουαρίου έχουμε ελλείψεις, καθώς τότε φαίνεται η αποχή των αιμοδοτών, λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων».

«Θα μπορούσαμε να δούμε πως είναι μια προσφορά στους ανθρώπους που νοσηλεύονται, υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι που δεν είναι κοντά στις οικογένειες τους, είναι μέσα στα νοσοκομεία και έχουν ανάγκες από αίμα», σημείωσε και πρότεινε να δουν οι πολίτες την προσφορά αίματος στους ασθενείς ως μια «πράξη αγάπης».

«Είναι και ένα δώρο στον εαυτό μας, νιώθουμε πολύ καλύτερα σαν πολίτες, νομίζω πως είναι μια πολύ καλή περίοδος να το υιοθετήσουμε», πρόσθεσε η διευθύντρια Αιμοδοσίας του Παπανικολάου, συμβουλεύοντας όλους όσοι προτίθενται να δώσουν αίμα να μην έχουν ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ και να μην έχουν φάει ή πιει πολύ.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την κ. Γκανίδου, σήμερα, σε εθνικό επίπεδο οι ανάγκες καλύπτονται κατά 60% από εθελοντές αιμοδότες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά αίμα που δίνουν συγγενείς πασχόντων. Σε ό,τι αφορά τους εθελοντές διευκρίνισε ότι «κυρίως πρόκειται για συλλόγους, που οργανώνουν εκδηλώσεις αιμοδοσίας και πηγαίνουμε εμείς στον χώρο, αλλά και για μεμονωμένους ανθρώπους που δίνουν αίμα και όλοι αυτοί βοηθούν πάρα πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στη Θεσσαλονίκη, όποιος επιθυμεί να αιμοδοτήσει, μπορεί να το κάνει και μέσα στην εορταστική περίοδο στα νοσοκομεία Άγιος Παύλος, Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, αλλά και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπως και το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα