Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη : Ανοίγουμε τον φάκελο Κτηνιατρεία – Τι να προσέχουμε

Μετά την υπόθεση του κτηνιατρείου στην Τούμπα, μιλάμε με τον κτηνίατρο Κυριάκο Αγαθαγγελίδη για όλα όσα πρέπει να προσέχουμε και όλα όσα γίνονται ή δεν γίνονται σωστά. 

Γιώργος Σταυρακίδης
θεσσαλονίκη-ανοίγουμε-τον-φάκελο-κτη-927309
Γιώργος Σταυρακίδης

Με αφορμή την υπόθεση κτηνιατρείου στην Τούμπα όπου υπήρξαν καταγγελίες για ακαταστασία στον χώρο και λανθασμένες διαγνώσεις, μιλήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Ο λόγος της επικοινωνίας με τον Κυριάκο Αγαθαγγελίδη, ήταν για να δώσει οδηγίες προς τους κηδεμόνες κατοικίδιών, τι να προσέχουν όταν επιλέγουν κτηνίατρο και τι μπορούν να ελέγχουν ώστε να είναι σίγουροι για την επιλογή τους.

Πάντως, ο κ. Αγαθαγγελίδης, αναφέρει στην Parallaxi πως «Τα κτηνιατρεία της πόλης στην πλειοψηφία τους κάνουν όλα όσα πρέπει για τα ζώα», ενώ εξαιρώντας την περίπτωση του κτηνιατρείου στην Τούμπα που απασχόλησε αυτές τις μέρες την επικαιρότητα, αναφέρει πως:

«Ο άνθρωπος αυτός, εγώ ξέρω πως είχε πάρει σύνταξη και είχε αφήσει ένα ανοιχτό παράθυρο για να μπαινοβγαίνουν αδέσποτες γάτες που ταΐζει. Γνωρίζω πως δεν δέχεται στο κτηνιατρείο του κανέναν αλλά πηγαίνει αυτός στα σπίτια τους. Ξέρω πως εκεί μέσα έχει τουλάχιστον δέκα χρόνια να γίνει χειρουργείο δηλαδή. Αλλά έχει πολλούς φανατικούς πελάτες που τον λατρεύουν και ξέρω πως τον χώρο αυτόν κυρίως τον έχει για να ταΐζει αδέσποτα. Το αυτοκίνητο του αν δείτε είναι γεμάτο με τροφές. Ταΐζει τα αδέσποτα όλης της Θεσσαλονίκης». Τα ίδια για τον εν λόγω κτηνίατρο μας τα είπε και πελάτης του, τονίζοντας πως «Αυτά που ακούγονται δεν είναι σωστά. Εμένα και τις δύο γάτες μου τις έχει αναλάβει αυτός και είναι εξαιρετικός. Έρχεται στο σπίτι και τις παρακολουθεί κι αυτές τον λατρεύουν. Κάτι λάθος έχει γίνει σε όσα ακούστηκαν».

hunting-dog-kinighoskilo.jpg

Σχετικά με αυτά που πρέπει να προσέχει ένας ιδιοκτήτης ζώου που πηγαίνει σε έναν κτηνίατρο για πρώτη φορά, ο γνωστός κτηνίατρος αναφέρει: «Υπάρχουν καταρχήν νόμιμα κτηνιατρεία και μάλιστα κάποια στιγμή υπήρχε και η ένδειξη, αλλά καταργήθηκε. Μπορεί όμως κάποιος να προσέχει αν ο κτηνίατρος του είναι μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που αυτό από μόνο του φτάνει. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σωστά κτηνιατρεία. Από εκεί και πέρα ένα άλλο θέμα είναι να υπάρχει άδεια λειτουργίας του ιατρείου, η οποία πολλές φορές δεν φαίνεται επειδή δεν μας υποχρεώνει κάποιος να είναι σε εμφανές σημείο. Ούτε το πτυχίο μας είναι απαραίτητο να είναι κάπου εμφανώς αναρτημένο.», ενώ συνεχίζει λέγοντας «Δυστυχώς το κτηνιατρείο και το κτηνιατρικό επάγγελμα δεν είναι τόσο καλά κατοχυρωμένα. Αυτό που πρέπει να τσεκάρει κάποιος, είναι να είναι μέλος του Συλλόγου και γενικά να κοιτάει και ο ίδιος τις συνθήκες του χώρου. Για παράδειγμα, υπάρχει τώρα στην περιοχή της Αθήνας για καταγγελία κτηνιάτρου που δεν είναι καν κτηνίατρος ο ίδιος, αλλά η γυναίκα του αλλά κάνει αυτός κτηνιατρικές πράξεις. Εμείς τώρα παλεύουμε με αυτό. Επίσης, εδώ στη Σίνδο, υπήρχε κτηνιατρικό φαρμακείο που από πίσω λειτουργούσε και ιατρείο. Σε μία τέτοια περίπτωση ο πελάτης δε μπορεί να ξέρει ότι αυτός δεν είναι καν κτηνίατρος. Δυστυχώς υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Ο συγκεκριμένος είναι κτηνίατρος και έχει το δικαίωμα να κάνει κτηνιατρικές πράξεις. Από εκεί και πέρα αν δεν προσέχει τον χώρο του, είναι και θέμα του πελάτη που θα μπει εκεί μέσα και θα ξαναπάει.»

ghata-cat.jpg

ΤΣΙΠΑΚΙΑ

Σχετικά με τα ακαταχώρητα τσιπάκια ζώων, που έγινε θέμα και στα ζώα του κτηνιατρείου της Τούμπας, τι ακριβώς συμβαίνει και πώς μπορεί κάποιος να ξέρει αν το τσιπάκι του ζώου του είναι καταχωρημένο ή όχι;

Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου αναφέρει πως «Οι περισσότεροι κτηνίατροι τα καταχωρούν. Τα ακαταχώρητα συνήθως τα βάζουν οι ιδιοκτήτες οι ίδιοι μόνοι τους, μόνο και μόνο για να αποφεύγουν τον έλεγχο ή τα έχουν κάποια ζώα που ήταν πριν αδέσποτα από πρόγραμμα ή από ομαδικές στειρώσεις εθελοντών που έρχονται από το εξωτερικό και δεν έχουν πρόσβαση για να κάνουν καταχώρηση. Οπότε στη περίπτωση που υιοθετήσει κάποιος ζώο που έχει τσιπάκι αλλά δεν ξέρει σίγουρα αν αυτό είναι καταχωρημένο, όταν πάει στον γιατρό του, μπορεί να τσεκάρει αν έχει καταχωρηθεί. Να το ζητήσει δηλαδή. Ευθύνες έχει η πολιτεία που δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε αυτούς που δεν βάζουν τσιπάκι στα ζώα τους, αλλά και στους κτηνιάτρους που δεν τα καταχωρούν.»

Σχετικά με τις άδειες και τους ελέγχους που γίνονται στους κτηνιάτρους και στα κτηνιατρεία, αναφέρει ο κ. Αγαθαγγελίδης πως «Ο Σύλλογος δεν ελέγχει τα κτηνιατρεία, σε αντιδιαστολή με τον Ιατρικό Σύλλογο. Την άδεια λειτουργίας του χώρου τη δίνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας. Έλεγχος για αυτή την άδεια, γίνεται μόνο στην αρχή, πριν σου τη δώσουν. Μετά ποτέ ξανά δε περνάει κανείς να ελέγξει. Θεωρητικά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής θα έπρεπε να περνάει κατά καιρούς και να ελέγχει τα κτήρια, τα βιβλία που τηρούμε, την καταλληλότητα των χώρων.»

skylos-paralia-katoikidio-volta.jpg

Κλείνοντας, αποκαλύπτει στην Parallaxi πως «Εμείς θα επιχειρήσουμε στο μέλλον να φτιάξουμε έναν άλλον κτηνιατρικό Σύλλογο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ώστε να έχει όλη την αρμοδιότητα και όλους τους ελέγχους. Να μπορεί αν χρειαστεί δηλαδή, μέχρι και να πάρει την άδεια από κτηνίατρο που έχει παρανομήσει. Σκεφτείτε ότι ποτέ στην Ελλάδα κανένας κτηνίατρος δεν έχασε την άδεια του για κανένα λόγο. Δεν θα έπρεπε κάποτε να αλλάξει αυτό; Δε γίνεται όλοι οι κτηνίατροι να είναι τόσο καλοί…»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα