Θεσσαλονίκη: Άνθρωποι τρίτης ηλικίας αναζητούν συγκατοίκηση – “Είναι δύσκολη η μοναξιά…”
Μια ομάδα «νέων της Τρίτης Ηλικίας» αναζητούν κτίρια για να μοιραστούν τη μοναξιά τους και τα ακριβά ενοίκια της πόλης
Τα ακριβά ενοίκια και η μοναξιά οδήγησαν μία ομάδα ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στη αναζήτηση φθηνότερης στέγης που με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να μοιραστούν μεταξύ τους, είτε ως συγκάτοικοι, είτε ως γείτονες.
Η συλλογικότητα «νέοι της Τρίτης Ηλικίας» στην Θεσσαλονίκη, έφτιαξε την ομάδα «Συγκατοίκηση φίλων 60+ και 60-» στο facebook και στοχεύουν να γνωρίσουν ανθρώπους κοντά στην ηλικία τους που ενδεχομένως, έχουν τις ίδιες ανάγκες με αυτούς για συντροφιά, συζήτηση, συγκατοίκηση και κατανόηση.
«Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε κάπου δωρεάν αλλά να δίνουμε ένα ενοίκιο που να είναι λογικό» αναφέρει η Ρίτσα Τζούτζου στην Parallaxi, ενώ εξηγεί τι ακριβώς είναι η ομάδα.
«Επειδή αυξήθηκαν πάρα πολύ τα ενοίκια, δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα σε εμάς τους συνταξιούχους να μην μπορούμε να ζήσουμε όπως θέλουμε. Το δεύτερο βέβαια για μένα είναι η μοναξιά στις μεγαλουπόλεις. Ενώ την ημέρα έχω τα εγγόνια μου κάποια στιγμή κλείνω την πόρτα και είμαι μόνη μου. Είναι πολύ δύσκολη η μοναξιά. Για αυτόν τον λόγο έγινα μέλος στην ομάδα. Η ιδέα της ομάδας λοιπόν είναι να συγκατοικήσουμε όλοι μαζί κάποια στιγμή και να υπάρχει αλληλεγγύη. Το καλύτερο για μένα θα ήταν να είχαμε ένα κτίριο και όλοι να ζούσαμε σε μικρά στούντιο όπως έχει γεμίσει η Θεσσαλονίκη με στούντιο για φοιτητές. Δυστυχώς δεν είναι εφικτό ακόμα όμως το ψάχνουμε. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει πάρα πολλά κτίρια. Την περασμένη Κυριακή πήγαμε με τον συντονιστή σε ένα παραθαλάσσιο στη Θεσσαλονίκη που έχουν κτιστεί κάποια και νοικιάζονται. Ξέρετε υπάρχουν ολόκληρες οικοδομές ακατοίκητες με μικρά διαμερίσματα που για διάφορους λόγους έχουν μείνει έρημες».
Τις προθέσεις και τη διάθεση τους για συντροφιά, τόνισε η Ρίτσα Τζούτζου στην επικοινωνία μας. Σύμφωνα με την ίδια, η ομάδα διεκδικεί την επανάχρηση κενών κτιρίων προκειμένου να διαμορφωθούν σε χώρους κοινής διαβίωσης για τα μέλη της κοινωνίας που για διάφορους λόγους έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.
Για δεύτερη χρονιά, πριν από λίγες μέρες, η εμφάνιση της ομάδας στο Greenwave Festival με κεντρικό πανό «Στέγη στην 3η ηλικία, όχι στα γηροκομεία», στο πάρκο της ΧΑΝΘ εντυπωσίασε τους επισκέπτες και ήταν τεράστιο το ενδιαφέρον των περαστικών να ενημερωθούν αλλά, πολλοί, να γραφτούν μέλη στην ομάδα. «Φέτος στο Greenwave Festival κάναμε θραύση. Ο κόσμος μας έλεγε πόσο τους αρέσει η ιδέα. Σκεφτείτε ότι γράφτηκαν γύρω στα 300 άτομα ως νέα μέλη και ρωτάνε συνέχεια πότε συναντιόμαστε για να έρθουν να μας γνωρίσουν καλύτερα» λέει η κ. Τζούτζου.
“Δεν θέλω να με παρκάρει κάνεις σε ένα γηροκομείο που κλείνει το φως «στρατιωτικά» στις οκτώ το βράδυ”
Σχετικά με την επικοινωνία των μελών, η κ. Τζούτζου εξηγεί πως γίνονται σχεδόν εβδομαδιαία καλέσματα για να μπορέσουν να γνωριστούν, αλλά και να λειτουργήσει όλο αυτό ως… πρόβα για τη στιγμή που τελικά θα καταφέρουν να ζήσουν όλοι μαζί.
«Θέλαμε να το πάμε σιγά-σιγά για να δούμε πρώτα και ποιοι ταιριάζουν με ποιους. Στην ομάδα είμαστε υπεράνω κομμάτων, υπεράνω θρησκειών, αλλά πάντα υπάρχουν και ιδιαιτερότητες στον καθένα μας. Έχουμε ήδη κάνει τις ομάδες μας, κάναμε και ανταλλαγές σπιτιών το καλοκαίρι με όσους είχαν εξοχικό και συγκατοικήσαμε. Επίσης κάνουμε επισκέψεις σε γιορτές. Δεν μπορώ να κάτσω εγώ στο εορταστικό τραπέζι της κόρης μου γιατί αυτοί μαζεύονται στις 16:00 για να φάνε, όταν εγώ θέλω να πάω να ξεκουραστώ. Οπότε κάναμε τη δική μας πρόβα το καλοκαίρι που πέρασε αλλά και γενικότερα, πηγαίνουμε για φαγητό έξω, πηγαίνουμε θέατρο. Ξέρετε σε αυτή την ομάδα απέκτησα φίλους. Με την πρώτη ευκαιρία μπορεί να πάμε μία εκδρομή, μπορεί να κάνουμε κάπου αλλού Πάσχα ή να κάνουμε κάπου αλλού Χριστούγεννα.» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Ρίτσα, ενώ συμπληρώνει λέγοντας πως «Ξέρετε έχουμε δουλέψει τόσα χρόνια και φτάσαμε σε μία ηλικία που οι περισσότεροι έχουν παραχωρήσει τα μεγάλα σπίτια τους στα παιδιά τους και αυτοί μένουν σε μικρά. Όταν λοιπόν το ενοίκιο πάει από 400 και πάνω ευρώ, με μία σύνταξη των χιλίων ευρώ δεν μπορείς να ζήσεις. Εγώ, έχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου και έχω χάσει πολλά Σαββατοκύριακα. Δεν θέλω να χάσω άλλα, δεν θέλω να με παρκάρει κάνεις σε ένα γηροκομείο που κλείνει το φως «στρατιωτικά» στις οκτώ το βράδυ. Θέλω να είμαι από δω και πέρα με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Θέλω όποιο βράδυ επιθυμώ να το ξενυχτήσω, έστω και μπροστά στην τηλεόραση».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ομάδα «Συγκατοίκηση φίλων 60+ και 60-», έχει δρόμο μπροστά της καθώς «Θα πρέπει να κάνουμε Σύλλογο, να έχουμε νομικό σύμβουλο για τα διαδικαστικά, ώστε μετά να μπορούμε να διεκδικήσουμε».
Τέλος, σχετικά με εκείνους που γοητεύονται από την επιθυμία αυτών των ανθρώπων που αναζητούν συγκατοίκηση , η κ. Τζούτζου αναφέρει πως «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να γίνει κάποιος μέλος στην ομάδα μας. Μάλιστα, ούτε καν καλά καλά ηλικιακό κριτήριο δεν υπάρχει. Έχουμε και πολύ νεότερους και έχουμε μέχρι και φοιτητές. Είναι πολύ ωραίο να συνυπάρχουν οι ηλικίες…»