Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την απόλυση συμβασιούχου στο Μπέη Χαμάμ – Η θέση της Εφορείας

Το ιστορικό της εργασιακής της σχέσης και της μη ανανέωσης της σύμβασής της

Κωστής Κοτσώνης
θεσσαλονίκη-αντιδράσεις-για-την-απόλ-512286
Κωστής Κοτσώνης

Η Ιουλία Λαζαριδου εργαζόταν από τις αρχές του 2024 ως πολιτικός μηχανικός στην αναστήλωση των λουτρών Μπέη Χαμάμ (γνωστά και ως Λουτρά Παράδεισος), έχοντας υπογράψει σύμβαση ορισμένου χρόνου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ήδη από τις αρχές του 2024. Στα τέλη του 2024, η σύμβασή της ανανεώθηκε για ένα εξάμηνο, μέχρι που τελικά την 1η Ιουλίου έληξε και τυπικά η συνεργασία της με την Εφορεία και η σύμβαση δεν ανανεώθηκε, αν και το έργο είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Η αιτιολογία της Εφορείας είναι ότι, καθώς η αναστήλωση βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης και, κατ’ επέκταση, τα διαθέσιμα κονδύλια έχουν απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, δεν υπήρχε νόημα να παραταθεί κι άλλο η σύμβαση της κ. Λαζαρίδου. Ωστόσο, η ίδια καταγγέλλει ότι, πριν τη λήξη της σύμβασής της, μπήκαν στο έργο και άλλοι εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας, με αντίστοιχες συμβάσεις, και στη μία περίπτωση εξ αυτών η εργασιακή σχέση ανανεώθηκε μέχρι και το Νοέμβριο.

«Αισθάνθηκα ότι οι συμβασιούχοι είμαστε αναλώσιμοι»

Μέχρι πριν κάποιο καιρό και ενώ η κ. Λαζαρίδου βρισκόταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης, εργαζόταν στα γραφεία της Εφορείας στο Επταπύργιο, κάνοντας σχέδια και μελέτες για τα έργα στο Μπέη Χαμάμ. Κάποιες μέρες, στο πλαίσιο των καθηκόντων της, επισκεπτόταν και το εργοτάξιο. Όταν η εγκυμοσύνη της προχώρησε αρκετά, έκανε χρήση της άδειας μητρότητας. Στο μεταξύ, τον περασμένο Φεβρουάριο, έμαθε… από σπόντα ότι είχε ενταχθεί στο έργο ένας ακόμα πολιτικός μηχανικός με απευθείας ανάθεση, ο οποίος εργάστηκε μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Στη συνέχεια, βγήκε εκ νέου ακόμα μία προκήρυξη για Πολιτικό Μηχανικό, με την οποία η Εφορεία προσέλαβε και άλλη εργαζόμενη στην ίδια θέση.

«Το περίεργο στην περίπτωσή μου είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε μία αλλαγή στο τεχνικό δελτίο του έργου και βάσει αυτής δημοσιοποιήθηκε νέα προκήρυξη για άλλο άτομο στην ίδια θέση με μένα. Θεωρητικά, θα μπορούσα και εγώ να είχα κάνει χαρτιά και να παρατείνω έτσι με νέα σύμβαση την παραμονή μου, αλλά δεν με ενημέρωσε κανείς. Το έμαθα τυχαία από μία συνάδελφο, που με πήρε στο άσχετο να με ρωτήσει αν παραιτήθηκα», εξηγεί η κ. Λαζαρίδου στην Parallaxi.

Πράγματι, με βάση τη νέα προκήρυξη προσλήφθηκε και μία τρίτη μηχανικός, της οποίας η σύμβαση παρατάθηκε μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Η κ. Λαζαρίδου υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε πριν έναν μήνα περίπου πως δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή της, από την υπεύθυνη αρχιτέκτονα του έργου. Καθότι η εργασιακή σχέση λύθηκε επειδή έληξε η σύμβαση και όχι επειδή υπήρξε απόλυση, δεν δικαιούνταν κάποια προστασία λόγω μητρότητας και βρέθηκε εκτός εργασίας. Τότε απευθύνθηκε στο Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο της εξήγησε τι ακριβώς συνέβη με τις συμβάσεις και προχώρησε σε ανακοίνωση για το θέμα. Στην ανακοίνωση έκανε λόγο για «φαινόμενα τρομοκρατίας και αυταρχισμού στο ΥΠΠΟ», ζητώντας από την Εφορεία να ανακαλέσει την απόλυσή της.

«Δεν αμφισβητώ το νόμιμο των διαδικασιών ούτε αναδεικνύω το ζήτημα για να αναγκαστούν να με ξαναπροσλάβουν. Απλώς, κατά τη γνώμη μου, βγάζει μάτι ότι έγινε κάτι περίεργο», δηλώνει η κ. Λαζαρίδου. «Ήθελα να αναδείξω με την υπόθεσή μου το αίσθημα που έχουμε εδώ και κάποιον καιρό οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ ότι είμαστε τελείως αναλώσιμοι, έρμαια στις διαθέσεις των μόνιμων».

Τι δηλώνει η Προϊσταμένη της Εφορείας

Καλούμενη να σχολιάσει την υπόθεση, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Μπετίνα Τσιγαρίδα, τονίζει: «Δεν μιλάμε για απόλυση αλλά για λήξη σύμβασης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο και βρίσκεται σε φάση “συμμαζέματος”. Μακάρι τα οικονομικά να επέτρεπαν να κρατήσουμε την κ. Λαζαρίδου και να προσλάβουμε και άλλους. Θα ανοίξουν θέσεις και σε άλλα έργα μελλοντικά, στα οποία θα μπορεί να κάνει αίτηση».

Σχετικά με τα καθήκοντα μηχανικού που είχε η κ. Λαζαρίδου στο εργοτάξιο, —χωρίς πάντως να σχολιάσει το γεγονός ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ενεργή σύμβαση ορισμένου χρόνου για την άλλη μηχανικό—, η κ. Τσιγαρίδα δηλώνει: «Στην Εφορεία μας διαθέτουμε δύο μόνιμους μηχανικούς. Την περίοδο που η κ. Λαζαρίδου απασχολούνταν στο Μπέη Χαμάμ, υπήρχαν πολλά έργα σε εξέλιξη και οι δύο μόνιμοι δεν επαρκούσαν. Πλέον, κάποια έργα είναι σε φάση ολοκλήρωσης, ο φόρτος έχει πέσει και μπορούν να ανταπεξέλθουν χρονικά. Αν από εδώ και πέρα χρειαστεί η συμβολή πολιτικού μηχανικού για το Μπέη Χαμάμ, μπορούν να αναλάβουν τα σχετικά καθήκοντα. Εξάλλου, πάντα οι μόνιμοι μηχανικοί της Εφορείας έχουν την τελευταία κουβέντα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα