Θεσσαλονίκη-Αυτοψία στο Καπάνι: «Η χειρότερη πασχαλιά» – Οι τιμές σε κατσίκια, αρνιά και τα προβλήματα
Ευλογιά, πανώλη, κακοκαιρίες, Καθολικό Πάσχα και... συντάξεις - Γιατί προβληματίζονται κρεοπώλες, κτηνοτρόφοι
Για την χειρότερη πασχαλιά κάνουν λόγο κρεοπώλες της Θεσσαλονίκης. Ζωονόσοι, κακοκαιρίες, Καθολικό Πάσχα, οδηγούν τον παραδοσιακό οβελία να είναι «τσιμπημένος» κατά 20% και πάνω φέτος.
Πέρσι από τους κτηνοτρόφους τα αρνιά και τα κατσίκια «έφευγαν» στα 7,5 με 8 ευρώ το κιλό για να φτάσουν τελικά στο… τσιγκέλι και στις βιτρίνες των κρεοπωλείων έως και τα 14 ευρώ, μια τιμή που είχε «κλειδώσει» μέσα στη Μ. Εβδομάδα.
Βέβαια, όλα θα κριθούν για την τελική τιμή από τη ζήτηση που θα υπάρχει, όσο προχωρούμε προς το Πάσχα.
Γι’ αυτό το λόγο και πολλοί κρεοπώλες εξέφρασαν απορία για το πώς τα αρνιά και τα κατσίκια εντάχθηκαν στο «Καλάθι του Πάσχα» που ήδη ξεκίνησε να «τρέχει», ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμη η τελική τιμή.
Οι συναντήσεις κρεοπωλών – κτηνοτρόφων – εμπόρων, τα λεγόμενα «παζάρια» σε Λαγκαδά, Δράμα, Κιλκίς που είναι προγραμματισμένα έως το Σάββατο του Λαζάρου θα καθορίσουν και την τελική τιμή.
Περισσότερες λεπτομέρειες μάλιστα θα δοθούν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 10/4 στη Θεσσαλονίκη.
Αυτοψία στο Καπάνι – Οι τιμές την Τετάρτη (9/4)
Μιάμιση εβδομάδα πριν το Πάσχα κάναμε μια βόλτα στο Καπάνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Όπως είναι φυσικό οι περισσότεροι καταναλωτές επισκέπτονται για την ώρα τα ιχθυοπωλεία της κεντρικής αγοράς της πόλης για να κάνουν τις αγορές τους στα ψάρια που θα καταναλώσουν παραδοσιακά την Κυριακή των Βαΐων.
Βέβαια, δεν λείπουν οι… κλεφτές ματιές στα κρεοπωλεία που λειτουργούν στην αγορά, με τους περισσότερους να ρωτούν τιμές για αρνιά, κατσίκια, τα απαραίτητα συστατικά για το κοκορέτσι, τη μαγειρίτσα, αλλά και για τα λοιπά κρεατικά του πασχαλινού τραπεζιού, σουβλάκια, λουκάνικα, πανσέτες κ.α
Στην έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσαμε καταγράψαμε τα παρακάτω:
Κατσίκι: έως και 15 ευρώ το κιλό
Αρνί: έως 13 ευρώ το κιλό
Σουβλάκια: έως 7,50 ευρώ το κιλό
Πανσέτες: έως 7 ευρώ το κιλό
Λουκάνικα: έως 5 ευρώ το κιλό
Πάνω από τα 20 ευρώ το κοκορέτσι 1,5 κιλού, ενώ για τη μαγειρίτσα το κόστος θα αγγίξει τα 11 ευρώ.
Το πού θα «κάτσει» βέβαια η τελική τιμή, όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, θα ξεκαθαρίσει τις πρώτες ημέρες της Μ. Εβδομάδας και όσο βαδίζουμε προς το Πάσχα, όπου και η κίνηση και η ζήτηση θα κορυφωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το περσινό Πάσχα, το αρνί και το κατσίκι έφτασαν να πωλούνται έως και 19,50 ευρώ το κιλό, την Μεγάλη Παρασκευή.
Ευλογιά, πανώλη και Καθολικό Πάσχα
«Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο λόγω της ευλογιάς» σημειώνει χαρακτηριστικά κτηνοτρόφος καθώς η εγχώρια παραγωγή είχε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τις ζωονόσους, ενώ σε κάποιες περιοχές ο κλάδος προσπαθεί ακόμη να ορθοποδήσει μετά και τη ζημιά που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες των προηγούμενων ετών.
Μαντριά που καταστράφηκαν, δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, με τους κτηνοτρόφους να καταγγέλλουν ότι δεν επιδοτήθηκαν.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εξαιτίας κρούσματος ευλογιάς που εντοπίστηκε στην Περιστερώνα Θεσσαλονίκης, οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής από τους Δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη, περιοχές που χαρακτηρίζονταν ως επαυξημένης επιτήρησης, αναγκάζονταν να σφάζουν υποχρεωτικά μόνο στα σφαγεία της Γαλάτιστας.
Μπορεί όλο αυτό να έχει αντίκτυπο στο εμπόριο, αλλά κύριο και αδιαπραγμάτευτο μέλημα των αρμόδιων φορέων είναι η προστασία των κτηνοτρόφων.
Την ίδια ώρα κρούσματα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ροδόπη οδήγησαν στη θανάτωση εκατοντάδων ζώων.
Σύμφωνα με στοιχεία από ρεπορτάζ της ΕΡΤ, από τον Αύγουστο του 2024 έως και τον Ιανουάριο του 2025 στην περιοχή σημειώθηκαν 60 εστίες και θανατώθηκαν 21.000 ζώα.
Πλήγμα για τους τοπικούς κτηνοτρόφους του Έβρου αποτέλεσε και η παράταση της καραντίνας και του απαγορευτικού για τη μεταφορά αμνοεριφίων από την περιοχή προς την υπόλοιπη χώρα.
Εκεί όπου όλα έδειχναν ότι το «εμπάργκο» θα έληγε στις 27 Μαρτίου, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά και τις προτάσεις των κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παράτεινε το απαγορευτικό μέχρι τις 27 Απριλίου, δηλαδή τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Τα δύο σφαγεία που υπάρχουν σε Ορεστιάδα και Φέρες έφτασαν στα… όρια τους λόγω και της περιόδου που διανύουμε.
Επίσης, το γεγονός ότι συμπίπτει φέτος το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα οδήγησε πολλά αμνοερίφια ελληνικά στο να «φύγουν» στο εξωτερικό μιας και η ζήτηση ήταν και στο εξωτερικό υψηλή.
Όσον αφορά τα εισαγόμενα αμνοερίφια, από την Ρουμανία απαγορεύεται να έρθουν ζώντα ζώα, αλλά μόνο σφαγμένα. Η τιμή από τους εκεί κτηνοτρόφους έχει «κλειδώσει» στα 9,20 ευρώ.
Οι κρεοπώλες σημειώνουν ότι έχουν διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια υπουργεία ότι θα υπάρξει εισαγωγή και άλλων ρουμάνικων αμνοεριφίων, γιατί αλλιώς δεν θα είναι σε θέση να καλυφθεί η ζήτηση.
«Έκαναν το κουμάντο τους…»
Πολύ συζήτηση έγινε το τελευταίο διάστημα και για το κατά πόσο θα επηρεάσει την αγορά το γεγονός ότι οι συντάξεις δεν καταβλήθηκαν τελικά πριν το Πάσχα για να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι, καθώς η πληρωμή τους θα γίνει κανονικά στις ημερομηνίες που πραγματοποιούνται.
Σε συνομιλία μας με κρεοπώλες στο Καπάνι, αλλά και σε συνοικιακά καταστήματα στο κέντρο, αλλά και στη δυτική Θεσσαλονίκη, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η παραπάνω εξέλιξη δεν φαίνεται τελικά ότι θα έχει κάποιο ιδιαίτερο αντίκτυπο στην αγοραστική κίνηση.
«Οι περισσότεροι, μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν φροντίσει να κάνουν το κουμάντο τους από τον προηγούμενο μήνα κάνοντας ήδη τις προπαραγγελίες τους και για να αποφύγουν την κίνηση των τελευταίων ημερών, για να πετύχουν καλύτερη τιμή, αλλά και γιατί ήξεραν ότι ενδεχομένως να μην δοθούν οι συντάξεις νωρίτερα.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους, σαν λαός ξέρετε ότι είμαστε της τελευταίας στιγμής. Οι περισσότεροι, μιας και το Πάσχα φέτος πέφτει λίγο μετά τα μέσα του μήνα και δεν θα έχουν πληρωθεί, θα περιμένουν την καταβολή του δώρου για να κάνουν τα ψώνια τους.
Αλλά τα τραπέζια του Πάσχα είναι γενικότερα του ρεφενέ και έτσι βάζοντας η κάθε παρέα και η κάθε οικογένεια από λίγα λεφτά παίρνει τα απαραίτητα για τα καθιερωμένα ψησίματα» μας αναφέρει κρεοπώλης στο Καπάνι.
Οργή επικρατεί και στους κτηνοτρόφους σχετικά με την αντιμετώπιση που τυγχάνουν καθώς όπως επισημαίνουν όταν το κοστολόγιο για τους ίδιους κυμαίνεται στα 10 ευρώ, αλλά με την ίδια τιμή τους ζητάει το υπουργείο Ανάπτυξης να το πουλάει το σούπερ μάρκετ, τότε αυτό είναι καταστροφικό για τον κλάδο.