Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται παιδικές χαρές και πάρκα για ΑμεΑ
Ποια είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα στη πόλη και τι πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου ατόμων με αναπηρία δυτικής Θεσσαλονίκης.
Μια βόλτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι αρκετή για να παρατηρήσει κανείς ότι η προσβασιμότητα για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες είναι αρκετά περιορισμένη, ενώ κάποιες περιοχές είναι «απαγορευμένες ζώνες».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι παιδικές χαρές και τα πάρκα για ΑμεΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος αποκλειστικά γι’ αυτούς, όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι μικτές, που μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση.
«Εντελώς σπάνιες», χαρακτήρισε τις παιδικές χαρές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Φωτιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με αναπηρία δυτικής Θεσσαλονίκης, «Μέριμνα ζωής» μιλώντας στην Parallaxi. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μόνο ένας τέτοιος χώρος στην περιοχή των Συκεών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθούν τέσσερις ακόμα μικτές, ενώ πρόσφατα πληροφορήθηκε ότι «ο δήμος Παύλου Μελά, στον οποίο και ανήκουμε, έχει την πρόθεση να κατασκευάσει κάτι ανάλογο σε έκτασή του».
Αυτοί οι χώροι, δεν δημιουργήθηκαν ποτέ εξηγεί. «Ήταν κάτι εντελώς αδιανόητο. Δεν υπήρχε περίπτωση να σκεφτούμε ακόμα κι εμείς που είμαστε άτομα με αναπηρία ότι θα μας έδιναν τη δυνατότητα να έχουμε τέτοιους συγκεκριμένους χώρους». Παρόλα αυτά «αποτελεί αναγκαιότητα. Όσο τα άτομα με αναπηρίες κοινωνικοποιούνται, δεν μένουν κλεισμένα στο σπίτι, αλλά ανήκουν στην κοινωνία, βγαίνουν, διασκεδάζουν, ψυχαγωγούνται, συμμετέχουν σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες, πρέπει να υπάρξει μέριμνα».
Ο κ. Φωτιάδης αποδίδει την έλλειψη τους σε αδιαφορία των δήμων και όχι σε έλλειψη χρημάτων καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να καλύψουν το κόστος κατασκευής τους.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο «τα πράγματα πάνε κάπως καλύτερα» σημειώνει. «Για παράδειγμα πριν από 10 χρόνια ήταν ελάχιστα τα ΚΔΑΠμεΑ. Έκτοτε όμως έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά όλων των δήμων θα έλεγα, αλλά και ιδιωτών ακόμα και έχουν δημιουργηθεί αρκετά».
Η Θεσσαλονίκη είναι αλήθεια φιλική στους ΑμεΑ; Η απάντηση του είναι αρνητική. «Δε θα τη χαρακτήριζα φιλική. Θα έλεγα ότι είμαστε αρκετά πίσω. Ειδικά στο κέντρο της πόλης τα πράγματα είναι δύσκολα». Η δύσκολη προσβασιμότητα σε ότι αφορά τα πεζοδρόμια, τις ράμπες, τους δρόμους, αλλά και τα ασανσέρ στα παλιά κτίρια που είναι ανύπαρκτα ή μικρά, αποτελούν «μελανό σημείο». Ωστόσο, όπως λέει υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως στις περιοχές της Καλαμαριάς και των Συκεών, που η πρόσβαση σε πολλά σημεία είναι «ανθρώπινη».
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και πιέζουμε κι εμείς δήμους και περιφέρειες να τα υλοποιήσουν. Ωστόσο, η ανταπόκριση δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική. Θα έλεγα ότι είναι χαμηλή, ειδικά τώρα με την πανδημία του κορονοϊού».
Δυο μικτές παιδικές χαρές θα δημιουργηθούν στον δήμο Παύλου Μελά
Μιλώντας στην Parallaxi ο Αντιδήμαρχος θεμάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγης του δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρης Λαλές, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται δυο παιδικές χαρές – πάρκα που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλα τα παιδιά.
Τόνισε πως στόχος είναι να μη γίνονται διαχωρισμοί και να μπορούν οι χώροι να αξιοποιούνται από όλους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου θα πραγματοποιηθούν στην Ευκαρπία και την Ηλιούπολη, δύο μέρη αντίστοιχα που θα είναι μικτά.
Την ίδια ώρα, σημείωσε πως θα ήταν «άδικο» να υπάρχει αποκλειστικά ένας χώρος για ΑμεΑ μόνο σε μια περιοχή και να «αναγκάζονται» οι πολίτες να πηγαίνουν από όλο τον δήμο μόνο εκεί.
Δείτε πως θα μοιάζει ο χώρος της Ευκαρπίας και τι θα περιλαμβάνει: