Θεσσαλονίκη: Χτυπούσε με τσεκούρι την είσοδο του Τεκτονικού Μεγάρου

Περιστατικό που προκάλεσε αναστάτωση

Parallaxi
θεσσαλονίκη-χτυπούσε-με-τσεκούρι-την-907542
Parallaxi

Αναστάτωση προκάλεσε άγνωστος το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν κρατώντας τσεκούρι άρχισε να χτυπάει με αυτό την μεταλλική είσοδο του Τεκτονικού Μεγάρου, επί της οδού Φιλικής Εταιρείας.

Περίοικοι ειδοποίησαν την αστυνομία, αλλά όταν έφτασαν στο σημείο οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. ο άνδρας είχε φύγει και παρά τις αναζητήσεις δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί.

masoniki-stoa1.jpg

Κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στα μπαλκόνια τους και ζητούσαν από τον άνδρα να σταματήσει, όμως σύμφωνα με τα όσα λένε, δέχτηκαν απειλές.

Ο άνδρας φέρεται να χτύπησε τουλάχιστον δέκα φορές την πόρτα με το τσεκούρι, πριν αποχωρήσει από το σημείο με ένα αμάξι χρώματος μπορντό.

Μερικά σημεία της ιστορίας του Τεκτονικού Μεγάρου

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη και το τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου ιδρύεται ο Αποταμιευτικός και Πιστωτικός Συνεταιρισμός Ελεύθερων Τεκτόνων «Ο Φίλιππος». Τα μέλη του Συνεταιρισμού αποφασίζουν να αποκτήσουν στέγη στη Θεσσαλονίκη και να ενώσουν μελλοντικά τις τότε υπάρχουσες Στοές της πόλης που έδρευαν σε διάφορες πολυκατοικίες εντός αστικού ιστού. 

Έτσι το 1931 ο “Φίλιππος” αποκτά τα οικόπεδα που βρίσκονται σήμερα επί της Δημ. Μαργαρίτη και Φιλ. Εταιρείας ξεκινώντας την υλοποίηση της ανέγερσης του κτιρίου. Το Τεκτονικό Μέγαρο ξεκίνησε να κτίζεται το 1932 και ολοκληρώθηκε το 1935 / Αρχιτέκτονες Γ. Μανούσος και Συμεών Μυλωνάς. Αρχικά κατασκευάστηκε η ανατολική πτέρυγα του κτιρίου, έπειτα η αίθουσα στο ισόγειο και η βορειοανατολική πλευρά. Πρόκειται για μία από τις πιο παλιές και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής Μεγάλες Στοές στην Ευρώπη. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής το Μέγαρο επλήγη σημαντικά από την καταστροφή σπάνιων βιβλίων, αγαλμάτων και κειμηλίων. 

Στον μεγάλο σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη, το Μέγαρο επλήγη ξανά και χαρακτηρίστηκε “κόκκινο”. Περί το 1985 ήταν ξανά επισκευασμένο και ανακαινισμένο και σήμερα στεγάζει όλες τις τεκτονικές ομάδες της πόλης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα