THESSALONIKI CITY LAB: Ξεκίνησε η λειτουργία του εργαστηρίου αστικής καινοτομίας

Την περασμένη Δευτέρα σε εναρκτήρια ιδρυτική συνάντηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
thessaloniki-city-lab-ξεκίνησε-η-λειτουργία-του-εργαστ-273315
Parallaxi
Κεντρική Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Την περασμένη Δευτέρα σε εναρκτήρια ιδρυτική συνάντηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΑΕ/ΟΤΑ από κοινού με το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟY ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΗΣ : “THESSALONIKI CITY LAB”

Με σλόγκαν «η γνώση της πόλης, η πόλης της γνώσης» η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία και πρόσκληση της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ υπο τον Συντονισμό του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας κ. Χρυσόστομου Καλογήρου και με παρόντες τους Αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ κκ Θεόδωρο Λαόπουλο, Δέσποινα Κλαβανίδου, Νίκο Βαρσακέλη, τον Πρόεδρο του Κέντρου Τεχνολογίας και Διάδοσης Επιστημών NOESIS Καθ. Μ. Σιγάλα, τον Πρόεδρο της ΕΥΑΘ Καθ. Ι. Κρεστενίτη καθώς και με την συμμετοχή Καθηγητών Τομέων του ΑΠΘ και ειδικότερα των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πληροφορικής, Πολιτικών Μηχανικών, Ψυχολογίας, Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών, Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, Φυσικής, καθώς και των Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων “URENIO” και “Ερευνητική Ομάδα για τις Πόλεις του Ευρωπαϊκού Νότου”.

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος επίσης εκπρόσωποι των Υπηρεσιών Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δήμων μετόχων της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ και ειδικότερα των Δήμων Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου.

Με βάση την παρουσίαση από την ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ, το CITY LAB αποσκοπεί να αποτελέσει κοινό τόπο συνεργασίας της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ και των Δήμων Μετόχων της, με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα της πόλης, για την σύνδεση των Ερευνητικών Προγραμμάτων και των αποτελεσμάτων τους με τις πολιτικές της Αυτοδιοίκησης.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστήριου Αστικής Καινοτομίας & Εφαρμογών Πόλης αποτελεί τον χώρο όπου θα κεφαλαιοποιείται η γνώση και η εξειδικευμένη εμπειρία για το αστικό περιβάλλον και την τοπική διακυβέρνηση, παράγοντας μοντέλα αστικής ανάπτυξης – σχεδιασμού, δημιουργώντας τον κοινό χώρο όπου εκκολάπτονται οι συνέργειες των Δήμων μετόχων της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ με τα Πανεπιστήμια, τους Τοπικούς και Διεθνείς Ερευνητικούς φορείς, και Δίκτυα γνώσης.

Στο CITY LAB από την πλευρά της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ συμμετέχουν στελέχη της με υψηλή εμπειρία στον σχεδιασμό και υλοποίηση Αναπτυξιακών Σχεδίων και Προγραμμάτων καθώς και στελέχη των Δήμων της ευρύτερης Αστικής Θεσσαλονίκης, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και σχετική αρμοδιότητα.

Στόχος της ιδρυτικής συνάντησης αποτέλεσε η συμφωνία για το περίγραμμα του εγχειρήματος και η συγκρότηση ΚΟΙΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ για την περαιτέρω εξειδίκευση του CITY LAB στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην Ομάδα συμφωνήθηκε ότι θα συμμετέχουν αρχικά από την πλευρά του ΑΠΘ ο Αντιπρύτανης κ. Ν. Βαρσακέλης, ο Καθηγητής Κ. Μ. Σιγάλας πρόεδρος του NOESIS και από την πλευρά της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χ. Καλογήρου. Η Συντονιστική Ομάδα θα διευρυνθεί στο άμεσο μέλλον με πρόσωπα που θα ορίσουν οι φορείς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ παρουσίασε τους στόχους του εργαστηρίου και τους 8 θεματικούς κύκλους του CITY LAB που επικοινωνούν μεταξύ τους με στόχο την διεπιστημονική προσέγγιση:

Ολοκληρωμένες Αστικές αναπλάσεις Αστική κινητικότητα (βιώσιμη αστική κινητικότητα και Δημόσιες Συγκοινωνίες, Ανασχεδιασμός αστικών οδικών αξόνων κλπ) Αστικές υποδομές Μητροπολιτικής κλίμακας (θαλάσσια αστικά μέτωπα, Μητροπολιτικά πάρκα, κτίρια αστικών λειτουργιών Μητροπολιτικής κλίμακας) Περιβάλλον (βιώσιμο αστικό περιβάλλον, περιβαλλοντικός σχεδιασμός, αστική οικολογίας, nature based solutions) Ενεργειακή αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος και δημόσιων χρήσεων, άρση ενεργειακής φτώχειας Οικονομία – Επιχειρηματικότητα -Επενδύσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Βιώσιμη Ανάπτυξη Τουρισμού

Ήπια διαχείριση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας, μοντέλα κοινωνικής αλληλεγγύης, διαχείριση αστεγότητας, μοντέλα θεσμικής και κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι Αντιπρυτάνεις ανέφεραν την πρόθεση της Διοίκησης το ΑΠΘ να είναι οργανικό μέρος Εργαστηρίου ενώ όλοι οι συμμετέχοντες Καθηγητές χαιρέτησαν την συνεργασία τονίζοντας τα αμοιβαία οφέλη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και την σημασία συνεργειών με διεπιστημονικότητα για την πόλη.

Ο Αντιπρύτανης κ. Θ. Λαόπουλος αναφερόμενος στο εγχείρημα τόνισε ότι η πόλη και η Αυτοδιοίκηση έχουν ανάγκη από το ΑΠΘ καθώς ως ο μεγαλύτερος οργανισμός στην πόλη με το ευρύ επιστημονικό του δυναμικό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό Εταίρο στην ανάπτυξη της, ως φορέας γνώσης και καινοτομίας. Από την άλλη πλευρά τόνισε το Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη από την πόλη διότι αυτή αποτελεί το πεδίο στο οποίο παράγονται και αναπαράγονται προκλήσεις που αφορούν και ενδιαφέρουν την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και άρα η σχέση ΑΕΙ – Πόλης είναι μια σχέση διαρκώς ζητούμενη σε όρους ισοτιμίας και αμοιβαίου συμφέροντος.

Η Αντιπρύτανης κ. Δ. Κλαβανίδου ανέφερε ότι το ΑΠΘ αποτελεί αναπτυξιακό πόρο της πόλης που επιδρά θετικά στην οικονομική της ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική και πολιτιστική της ζωή, διότι με την λειτουργία και την εξωστρέφεια του ΑΠΘ, η πόλη εμπλουτίζεται στην κοινωνική και πολιτιστική της ταυτότητα.

Ο Αντιπρύτανης κ. Ν. Βαρσακέλης ανέφερε ότι η σχέση της πόλης με το Πανεπιστήμιο είναι μια σχέση μακράς οπτικής και για τον λόγο αυτό το ΑΠΘ αποφάσισε την απόκτηση Εταιρικού Μεριδίου στο Μετοχικό Κεφάλαιο της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ οπότε το ΑΠΘ ως μέτοχος πλέον της ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ θα ενδυναμώσει την σχέση του με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης.

Σε παρέμβαση του ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Ι. Κρεστενίτης δήλωσε ότι πέρα από την Ακαδημαϊκή του ιδιότητα, ως Πρόεδρος της ΕΥΑΘ καταθέτει επιπλέον το ενδιαφέρον της ΕΥΑΘ ως φορέας Κοινής Ωφέλειας, τονίζοντας ότι η τελευταία έχει καταστεί μέτοχος στην ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ με απόκτηση εταιρικού μεριδίου γεγονός που ενδυναμώνει την σχέση της με την πόλη σε ευαίσθητα θέματα όπως αυτό της διαχείρισης του νερού.

Ο Πρόεδρος του NOESIS Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Μ. Σιγάλας σε τοποθέτησή του χαιρέτισε την πρωτοβουλία ίδρυσης του Εργαστηρίου και ανάφερε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΗΣ προωθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης τον τεχνολογικό εγγραματισμό και για τον λόγο αυτό έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην κοινή προσπάθεια του CITY LAB, τονίζοντας ότι το Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ αποτελεί επίσης πλέον μέτοχο της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ εφόσον συμμετείχε στην μετοχική της διεύρυνση με απόκτηση μετοχικού μεριδίου.

Οι συμμετέχοντες στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι αντίστοιχες πρακτικές στο εξωτερικό αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την πόλη στο σύνολο της.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων τοποθετήθηκαν θετικά για την κοινή αυτή πρωτοβουλία και διατύπωσαν προτάσεις για τον τρόπο της εμπλοκής του CITY LAB στις Αναπτυξιακές διεργασίες των Δήμων τους, καθώς θεωρούν ότι τόσο τα οφέλη όσο και η συνεισφορά τους θα είναι σημαντικά και για τις δύο πλευρές.

Η συνάντηση κατέληξε στο κοινά αποδεκτό συμπέρασμα ότι η ελπιδοφόρα αυτή εκκίνηση του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟY ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΗΣ : “THESSALONIKI CITY LAB” θα ορίσει στο προσεχές διάστημα σαφές όραμα με άξονα την οικοδόμηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη.

Η συνάντηση έκλεισε με την λήψη βασικών αποφάσεων για την εκκίνηση του CITY LAB με ανάληψη πρωτοβουλιών για τα παρακάτω θέματα:

1.Αστικού Σχεδιασμού και ειδικότερα με την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάταξη της οδού Εγνατίας με το πρόγραμμα με τίτλο «ΑΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΝΑΤΙΑ» (“EGNATIA RE PROJECT”)

2.Κοινωνικού αποκλεισμού και φαινομένων νέας φτώχειας με έμφαση στην ήπια διαχείριση του Προσφυγικού ζητήματος

3.Αστικής Οικονομίας – Μοντέλων Συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε θέματα Κινητικότητας και εξειδικευμένης Επιχειρηματικότητας (Ανάπτυξη Μπλε Οικονομίας).

Η συνάντηση συμφώνησε να απευθυνθεί σε Εθνικούς και Διεθνείς χρηματοδοτικούς Οργανισμούς (Ίδρυμα Νιάρχος, Ίδρυμα Μποδοσάκη, OPEN SOCIETY FOUNDATION κλπ), για την υποστήριξη του CITY LAB.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα