Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Δέντρα σε πολιορκία από τον καύσωνα – Η φροντίδα του Δήμου και οι «απώλειες»

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου αναλύει στην Parallaxi τα μέτρα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ενυδάτωση νέων και παλιών δέντρων μέσα στην πόλη

Κωστής Κοτσώνης
θεσσαλονίκη-δέντρα-σε-πολιορκία-από-τ-1344315
Κωστής Κοτσώνης

Συνεχώς αντιμέτωπος με απώλειες δέντρων είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Περισσότερο ευάλωτα είναι τα νέα δέντρα που έχουν φυτευτεί ειδικά την τελευταία διετία, καθώς βρίσκονται ακόμα σε πρώιμη ανάπτυξη και η ακραία ζέστη μπορεί να αποβεί μοιραία για τη βιωσιμότητά τους.

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, μιλώντας στην Parallaxi, δηλώνει ότι υπάρχουν πράγματι κάποιες απώλειες σε δέντρα που φυτεύτηκαν την τελευταία διετία, είτε λόγω κλιματολογικών συνθηκών είτε επειδή απλώς δεν κατάφεραν να «πιάσουν». Ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι απώλειες κυμαίνονται σε ποσοστά φυσιολογικά, της τάξης του 5%-8%. «Τα τελευταία χρόνια, λόγω κλιματικής κρίσης, μπορεί κάποιες περιόδους το ποσοστό να ανέβει και στο 10%. Εμείς είμαστε κάτω από αυτό το ποσοστό προς το παρόν, βρισκόμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα, και ετοιμαζόμαστε να δώσουμε μάχη με τον καύσωνα, που θα ξεκινήσει εντονότερα από εδώ και πέρα».

Ρωτάμε τον κ. Διαμαντάκη με ποιους τρόπους εξασφαλίζεται η ενυδάτωση των δέντρων, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Αυτήν τη στιγμή, το ενδιαφέρον του Δήμου εστιάζει στα περίπου 15.000 δέντρα που φυτεύτηκαν την τελευταία διετία και που τώρα αναπτύσσονται. «Από τις 15.000 δέντρα που τοποθετήθηκαν από τη διοίκησή μας αυτά τα δύο χρόνια, τα 12.000 προέρχονται από διάφορες χορηγίες. Σε όλες τις χορηγίες θέτουμε σαν όρο στους δωρητές να πηγαίνουν και να ποτίζουν τα δέντρα ή να κάνουν αντικατάσταση όσων ξεραθούν. Εμείς σαν Δήμος δεν θα μπορούσαμε ποτέ να ποτίζουμε ταυτόχρονα 15.000 δέντρα. Δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός», εξηγεί και τονίζει πως ό,τι καταστραφεί θα αντικατασταθεί από το ερχόμενο φθινόπωρο, που θα ξεκινήσει η νέα φυτευτική περίοδος.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο αντιδήμαρχος αναφέρεται στη 5.000 δέντρα που φυτεύτηκαν στο περιαστικό δάσος της Τούμπας. Ενημερώνει ότι και για αυτά τα δέντρα, που βρίσκονται εκτός αστικού ιστού, εξασφαλίστηκε χορηγία από την κοινοπραξία του flyover, ώστε να ποτίζονται μία φορά τη βδομάδα για τη «δύσκολη περίοδο» Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι χορηγοί αποστέλλουν καθημερινά οπτικό υλικό και αναφορά από τα δέντρα που ποτίστηκαν, ώστε να τηρείται αρχείο και να αποδεικνύεται η τήρηση των όρων της χορηγίας.

Σε ό,τι αφορά τα δέντρα μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν καλύπτονται από τις παραπάνω εργολαβίες, ο αντιδήμαρχος εμφανίζεται καθησυχαστικός, λέγοντας ότι έχουν πια αναπτυχθεί επακρώς ώστε να τους φτάνει το νερό της βροχής. Όμως, στις μεγάλες περιόδους ξηρασίας και αυτά ποτίζονται. Αν βρίσκονται μέσα σε πάρκα και παρτέρια, συχνά καλύπτονται από τα μπεκ ποτίσματος που υπάρχουν ούτως ή άλλως για το γκαζόν. Τα υπόλοιπα ενυδατώνονται, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, από τις υδροφόρες του Δήμου. «Ο Δήμος έχει αρκετές υδροφόρες, που εκτός από το πότισμα αξιοποιούνται και για άλλες ανάγκες, π.χ. για την καθαριότητα», λέει ο κ. Διαμαντάκης. «Προσπαθούμε να τις χρησιμοποιήσουμε όσο περισσότερο γίνεται και αυτές. Βάσει προγραμματισμού, η υδροφόρα περνά από τις οδούς του Δήμου, βλέπει ποια δέντρα έχουν μαραθεί, και τα ποτίζει. Αλλά όταν η θερμοκρασία πιάνει 40αρια για πολλές μέρες, κάποιο δέντρο θα πάθει σοκ». 

Κλείνοντας, ο κ. Διαμαντάκης κάνει ειδική αναφορά στα δέντρα που έχουν φυτευτεί πέριξ των σταθμών του μετρό και την περιποίησή τους. Τυπικά, οι χώροι πρασίνου γύρω από τους σταθμούς δεν ανήκουν ακόμα στην αρμοδιότητα του Δήμου, γιατί δεν του έχουν παραχωρηθεί από την κοινοπραξία κατασκευής του έργου. «Τα δέντρα στους σταθμούς του μετρό έπρεπε να ποτίζονται από την κοινοπραξία του έργου αλλά αυτό δεν γίνεται. Αυτά τα δέντρα τα ποτίζουμε, κι ας μην παραδόθηκαν ακόμα επίσημα σε εμάς».

Μένει να φανεί ποιος θα είναι ο απολογισμός σε απώλειες δέντρων αυτό το καλοκαίρι, όπου βάσει προβλέψεων όλοι συμφωνούν ότι ξεκίνησε με συγκρατημένες ζέστες αλλά τα πιο δύσκολα είναι μπροστά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα