Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Δίνοντας ένα πεντάευρο για ένα πιτόγυρο

Έρευνα αγοράς σε γυράδικα του κέντρου, αλλά και στα ανατολικά και δυτικά της πόλης και μας... κόπηκε η όρεξη - «Κάνουμε αυξήσεις με βαριά καρδιά» λένε οι ιδιοκτήτες

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
θεσσαλονίκη-δίνοντας-ένα-πεντάευρο-γ-1068889
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

«Ανεβάζουμε τις τιμές με βαριά καρδιά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς…». Με αυτά τα λόγια οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης εξηγούν τις -εξωφρενικές για κάποιους- τιμές που πρέπει να πληρώσουμε για να φάμε ένα σάντουιτς.

Τον περασμένο Μάρτιο ασχολούμενοι και πάλι με το συγκεκριμένο θέμα αποτυπώναμε τον προβληματισμό των ιδιοκτητών ότι τα περισσότερα σάντουιτς που τότε «φλέρταραν» με τα 4 ευρώ, σύντομα θα το ξεπεράσουν.

Ενάμιση χρόνο μετά βλέπουμε ότι οι φόβοι αυτοί έγιναν πραγματικότητα και με το… παραπάνω.

Συγκρίναμε λοιπόν τιμές από γνωστά γυράδικα στα δυτικά, τα ανατολικά, αλλά και το κέντρο της πόλης και η αλήθεια είναι ότι η όρεξή μας… κόπηκε, όταν υπολογίσαμε το πόσο θα πρέπει να πληρώσουμε για να φάμε ένα σάντουιτς.

Τιμές κέντρου στα δυτικά

Ξεκινώντας από τα δυτικά της πόλης και κάνοντας μια αναζήτηση στα μενού γνωστών ψητοπωλείων είδαμε ότι σχεδόν όλα τα σάντουιτς πωλούνται πλέον πάνω από τα 4,20 ευρώ.

Το φθηνότερο σάντουιτς είναι αυτό με σουτζουκάκι στα 3,90 και από εκεί και πέρα οι τιμές ανεβαίνουν έως και τα 4,5 ευρώ.

Ενδεικτικά οι τιμές και η σύγκρισή τους σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022:

Γύρος κοτόπουλο/χοιρινό: Από 3,90 τον περασμένο Μάρτιο στο 4,50 ευρώ τον Οκτώβριο του 2023

Σουβλάκι χοιρινό/κοτόπουλο, πανσέτα: Από 3,50 ευρώ τον Μάρτιο του 2022, τώρα στ0 4,10 με 4,20

Όσον αφορά τις μερίδες στα δυτικά της πόλης, για μια μερίδα σουβλάκι θα πληρώσουμε 7,20, ενώ για γύρο 9,30 ευρώ.

«Παίζουν» με το μέγεθος

«Τσιμπημένες» εδώ και καιρό οι τιμές και στα σαντουιτσάδικα του κέντρου και αρκετά αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που είχαμε κάνει τον Μάρτιο του 2022.

Πριν ενάμιση χρόνο σε γνωστά γυράδικα του κέντρου οι τιμές των σάντουιτς δεν ξεπερνούσαν τα 4 ευρώ, ενώ οι μερίδες έφταναν έως τα 8,5 ευρώ.

Πλέον, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις έχει μπει «καπέλο» από 0,30 έως 0,80 λεπτά.

Το σουτζουκάκι… αντέχει στα 3,90, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με σουβλάκι, πανσέτα και γύρο που πωλούνται πλέον σε σάντουιτς στα 4,20 και 4,30 ευρώ.

Πέρα από τα κλασικά μεγέθους σάντουιτς, τα γυράδικα προσφέρουν και κάποια μεγαλύτερα ή με έξτρα υλικά, που κοστίζουν φυσικά κάτι παραπάνω και κινούνται μεταξύ των 5,20 με 5,50 ευρώ.

Και οι μισές μερίδες στο «παιχνίδι»

Στην αναζήτηση μας στα μενού των ψητοπωλείων στα ανατολικά της πόλης εντοπίσαμε και τις περιπτώσεις των μισών μερίδων.

Τα σάντουιτς και σε αυτές τις περιπτώσεις κυμαίνονται από 4,20 έως τα 4,50 ευρώ, οι μισές μερίδες περίπου στα 5,50 ευρώ, και οι κανονικές αγγίζουν τα 9,5 ευρώ.

Και σε αυτήν την περίπτωση τον περασμένο Μάρτιο οι τιμές κυμαίνονταν στα 3,9 στα σάντουιτς και στα 8,5 στη μερίδα.

Το «αναγκαίο κακό» και το… ταμείο

Είναι απίστευτο ακόμα και το γεγονός ότι μια πατατόπιτα που κάποτε την παίρναμε με 1 ή 1,5 ευρώ, πλέον πωλείται σε διπλάσια τιμή, καθώς έχει φτάσει στα 2,90 ευρώ ακόμα και στα 3,30 ευρώ!

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες, αυτό που λένε ότι τα χέρια τους είναι «δεμένα».

«Τις αυξήσεις τις κάνουμε με βαριά καρδιά. Τα λειτουργικά κόστη, οι πρώτες ύλες έχουν πάει στο… Θεό. Και για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την ίδια ποιότητα και τις ίδιες υπηρεσίες στους πελάτες μας, είμαστε αναγκασμένοι να ανεβάσουμε τις τιμές».

Κάνοντας πάντως το τελικό ταμείο, εάν υπολογίσουμε ένα σάντουιτς 4,50 ευρώ, και προσθέσουμε σε αυτό και το κόστος μιας αλοιφής/σαλάτας φτάνουμε αμέσως αμέσως στα 5 ευρώ.

Εάν πάρουμε και ένα αναψυκτικό ή υπάρχει και έξτρα κόστος για το delivery, τότε πάμε στα 8 ευρώ!

Για ένα άτομο…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα