Θεσσαλονίκη: Δυναμικό «ποδαρικό» στο 2025 για το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Υψηλές πτήσεις για το αεροδρόμιο της πόλης
Αύξηση της επιβατικής κίνησης, κατά 3,6% καταγράφηκε για τον Ιανουάριο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να κάνει τη διαφορά και να καταγράφει υψηλές …πτήσεις τόσο στην κίνηση εσωτερικού όσο και στην κίνηση εξωτερικού.
Ειδικότερα, το σύνολο της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece (Ακτίου, Χανίων, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάµου, Σαντορίνης, Σκιάθου) άγγιξε για τον Ιανουάριο τις 664 χιλιάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024.
Με το δεδομένο ότι κατά τη χειμερινή περίοδο οι απευθείας, διεθνείς πτήσεις στους νησιωτικούς προορισμούς είναι μηδενικές ή ελάχιστες, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έκανε τη διαφορά στη διεθνή κίνηση καταγράφοντας, σημαντική άνοδο φέτος κατά 7,5%, ενδεικτικό της τουριστικής ανόδου της συμπρωτεύουσας το τελευταίο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των 664 χιλιάδων επιβατών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η κίνηση εσωτερικού αντιστοιχεί για τον πρώτο μήνα του έτους σε επίπεδα λίγο πάνω από τις 263 χιλιάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 7,7%, ενώ η κίνηση εσωτερικού είναι λίγο πάνω από τις 400 χιλιάδες, με χαμηλή αύξηση, κατά 1,1%.
Το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στο «Μακεδονία» όπου η συνολική κίνηση για τον Ιανουάριο του 2025 άγγιξε τις 440 χιλιάδες ταξιδιώτες παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,2%. Από αυτούς, οι 260 χιλιάδες αντιστοιχούν στην κίνηση εξωτερικού με αύξηση κατά 7,5%. Πρώτες ξένες εθνικότητες για το μήνα Ιανουάριο στη συμπρωτεύουσα, είναι οι Γερμανοί με πάνω από 91 χιλιάδες επιβάτες και ακολουθoύν η Κύπρος με πάνω από 33 χιλιάδες, η Ιταλία και η Ολλανδία.
Η θετική πορεία του αεροδρομίου συμβαδίζει και με εκτιμήσεις από τους ξενοδόχους της πόλης οι οποίοι διαπιστώνουν… καλύτερες ημέρες. Χαρακτηριστικά, η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και ο ίδιος ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Μανδρίνος εμφανίζεται τώρα πιο αισιόδοξος για τον τοπικό τουρισμό ως αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που εντοπίζονται, σύμφωνα με τον ίδιο «στη λειτουργία του μετρό, τη σαφή βελτίωση της εικόνας της πόλης στο θέμα της καθαριότητας, της αστυνόμευσης και της νυχτερινής ηχορύπανσης». Επιπλέον, θετικά αναμένεται να λειτουργήσει και το άνοιγμα στα οδικά σύνορα με λιγότερους ελέγχους με τη Βουλγαρία, σε συνέχεια της πλήρους ένταξης της χώρας στη Σένγκεν για τα χερσαία σύνορα, καθιστώντας τη διαδρομή ταχύτερη και ευκολότερη.
Στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων υπό τη Fraport Greece, από πλευράς όγκου επιβατών, στη δεύτερη θέση μετά το «Μακεδονία» έρχονται τα Χανιά με κοντά 64 χιλιάδες επιβάτες (+9,1% έναντι του Ιανουαρίου του 2024), εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, κοντά 61 χιλιάδες αφορά την κίνηση εσωτερικού. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Ρόδος με πάνω από 56 χιλιάδες ταξιδιώτες (-4,7%) τον Ιανουάριο κι εν συνεχεία η Μυτιλήνη με κοντά 25 χιλιάδες (+4,7).