Θεσσαλονίκη: «Δυνατόν μέσα στο 2024 το Διάταγμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου»
Τι δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας
Την εκτίμηση ότι «είναι δυνατόν μέσα στο 2024 να έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου έκανε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστου Παπαστεργίου, τόνισε: «το πρώτο βήμα και το πιο δύσκολο ήταν η έγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου και κυρίως το ότι έπρεπε να πείσουμε τους φορείς του δημοσίου για το μεγάλο οραματικό έργο της Περιφέρειάς μας».
Ο ίδιος σημείωσε ότι έγινε η διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 φορείς συλλογικότητες και πολίτες ενώ «τα σχόλια ήταν θετικά από το σύνολο των πολιτών εκτός από τους φορείς του Δημοσίου, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΣΕ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ» που εξέφρασαν αντιρρήσεις για συγκεκριμένες εκτάσεις. Ακολούθως και μετά από συζητήσεις, τροποποιήθηκε η μελέτη του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου που αναμένεται να βγει ξανά σε διαβούλευση.
«Πιστεύω πλέον, αφού έχουν ανοίξει όλοι οι δρόμοι για την έγκριση της μελέτης από τους φορείς που προβλέπεται από τη νομοθεσία, ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πάει προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Όπως ξέρετε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διαρκεί από τρεις έως έξι μήνες. Θέλω να πιστεύω πλέον ότι είναι δυνατόν μέσα στο 2024 να έχουμε στα χέρια μας το Προεδρικό Διάταγμα που θα ανοίξει μετά τις δυνατότητες της Περιφέρειας για να σχεδιάσει, σε συνεργασία με τους επτά δήμους που εμπλέκονται στο παραλιακό μέτωπο, το μεγάλο αυτό έργο» πρόσθεσε ο κ. Μπίλλιας.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «για να υλοποιηθεί αυτό το έργο χρειάζεται κάποιος φορέας ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη του σχεδιασμού, της εύρεσης χρηματοδοτικών πόρων και της υλοποίησης και της συντήρησης». Για τον Δήμο Καλαμαριάς επισήμανε πως ένα μικρό τμήμα στην περιοχή της Σοφούλη δεν έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη του παραλιακού μετώπου, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί στον σχεδιασμό αν τρέξει τις διαδικασίες ο Δήμος Καλαμαριάς και εκπονήσει τις μελέτες που απαιτούνται.
Σχετικά με το έργο ο κ. Μπίλλιας έκανε λόγο για την «μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση από τη δεκαετία του ’60 και ύστερα» και τόνισε ότι «το έργο αυτό θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, θα την αναμορφώσει, θα την αλλάξει ριζικά και θα την μετατρέψει σε επίκεντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Από τα έργα που περιλαμβάνει η παρέμβαση ιδιαίτερη αναφορά έκανε, μεταξύ άλλων, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, τη δημιουργία διαδρομών ποδηλάτου και πεζοδρόμου, την ανάπλαση της κοίτης του Δενδροποτάμου, την δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου και του μουσείου Ολοκαυτώματος στη δυτική είσοδο, τη δημιουργία πλατείας 70 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, την κατασκευή τεχνητών κολυμβητικών δεξαμενών στην περιοχή της Αρετσούς, την μετεγκατάσταση των ναυπηγείων από το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη σε περιοχή δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονία, τη δημιουργία βοτανικού κήπου στην περιοχή του αγροκτήματος του πανεπιστημίου και την ανάπλαση στο Δήμο Θερμαϊκού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ