Θεσσαλονίκη: Δύο μονάδες ανακύκλωσης θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία το 2028-2029

Πρόκειται για τις μονάδες στη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο

Parallaxi
θεσσαλονίκη-δύο-μονάδες-ανακύκλωσης-1065660
Parallaxi

Την εκτίμηση ότι οι δύο μονάδες Ανακύκλωσης και Ανάκτησης (ΜΑΑ) απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης, στη Μαυροράχη Λαγκαδά και στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης, θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία ώς το 2028-2029, διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις εκθέσεις «Forward Green» και «Renewable EnergyTech», που διοργανώνει στις 7-9 Μαρτίου η ΔΕΘ-ΗELEXPO, σε συνεργασία με το energypress.gr.

Ο κ. Γεράνης υπενθύμισε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τις δύο ΜΑΑ, που θα εξυπηρετούν 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ήδη αρχίσει και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «δεν θα υπάρξουν προσφυγές και ενστάσεις για τα έργα ή ότι, αν υπάρξουν, η απονομή των δικαστικών αποφάσεων θα είναι γρήγορη, ώστε σε τέσσερα-πέντε χρόνια να είναι σε λειτουργία και οι δύο μονάδες ανακύκλωσης και ανάκτησης».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι σε μια περίοδο που το 80% των απορριμμάτων στην Ελλάδα οδηγείται στην ταφή και έχει τεθεί στόχος το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 10% έως το 2030, υπάρχει ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση μονάδας καύσης υπολειμμάτων (μετά την επεξεργασία τους) στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, στο πλαίσιο και της πρότασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) για τη δημιουργία μιας «Ενεργειακής Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων». Η πρόταση, που κατά τον κ. Γεράνη, συνάντησε «ευήκοα ώτα», εντάχθηκε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Με τη συγκεκριμένη μονάδα καύσης, εφόσον υλοποιηθεί, ο κύκλος της βιώσιμης αξιοποίησης στερεών αστικών αποβλήτων θα ολοκληρώνεται με την παραγωγή ενέργειας, σημείωσε και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι μια μονάδα καύσης πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει στη δυτική Μακεδονία, για να αναπληρωθεί σε κάποιο βαθμό η απώλεια εισοδήματος για την περιοχή από την «πράσινη» μετάβαση.

Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε επίσης στην κοινή απόφαση του Δήμου Αριστοτέλη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, να συνεργαστούν στο πλαίσιο πιλοτικού έργου για τη μετατροπή της Αμμουλιανής σε Νησί Μηδενικών Αποβλήτων, στο πρότυπο της Τήλου (σ.σ. στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων στο νησί θα συλλέγεται ξεχωριστά και θα ακολουθεί η διαχείρισή του, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Πρωταρχικός στόχος του πιλοτικού προγράμματος Ζero Waste Island είναι η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων καθώς και η εκτροπή του 100% των παραγόμενων αποβλήτων από την ταφή).

«Θεωρώ ότι, με τη σωστή εκπαίδευση των 500 μόνιμων κατοίκων, η Αμμουλιανή μπορεί να γίνει zero waste island. Είμαστε σε συνεννόηση με τον δήμαρχο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και τώρα αναζητούμε χρηματοδότηση» διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο νησάκι υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.

Ως προς το πρόγραμμα εγκατάστασης καφέ κάδων για την ανακύκλωση των οργανικών απορριμμάτων, ο κ. Γεράνης υπενθύμισε ότι στους δήμους έχουν ήδη διατεθεί 43 ειδικά απορριμματοφόρα και 35.000 κάδοι και πλέον είναι στην αρμοδιότητα καθενός εξ αυτών να προχωρήσει στην εφαρμογή του. Ήδη, κάποιες περιοχές, όπως η Νέα Προποντίδα, η Βέροια και η Θέρμη Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν οργανικά απορρίμματα. «Υπάρχουν δύο πυλώνες απαραίτητοι για να διαβούμε τον δρόμο της κυκλικής οικονομίας. Το κράτος και η Κοινωνία των Πολιτών. Αν δεν στοιχηθούν οι δύο πυλώνες, δεν θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση, για να έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα αντισταθούμε στην κλιματική αλλαγή, χρειάζεται να παντρέψουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με την κυκλική οικονομία» κατέληξε ο κ. Γεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα