Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Εικόνες ντροπής στο «Αγόρι που σφυρίζει» στη Ναυαρίνου

Για μια ακόμα φορά έπεσε θύμα βανδαλισμού

Parallaxi
θεσσαλονίκη-εικόνες-ντροπής-στο-αγό-967638
Parallaxi

Εικόνα: Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης

Για μια ακόμα φορά έπεσε θύμα βανδαλισμού το «Αγόρι που σφυρίζει» στην πλατεία Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα στο σιντριβάνι όπως μπορείτε να δείτε υπάρχει ακόμα καρότσι και πλαστικό κολωνάκι σήμανσης μετά από επιδρομή νεαρών χθες το βράδυ.

H ιστορία του σιντριβανιού: 

Βρίσκεται στην πλατεία Ναβαρίνου και φιλοτεχνήθηκε από τον Νικόλαο Παυλόπουλο στις αρχές του 1960. Ο τίτλος που έχει επικρατήσει για το έργο αυτό είναι «Αγόρι που σφυρίζει».

Ένα αγόρι στην προεφηβική ηλικία, ανέμελο και με περίσσιο θράσος ορθώνει το ανάστημα του, σφυρίζει και ταυτόχρονα ουρεί, ανακυκλώνοντας το νερό στο μικρό σιντριβάνι της πλατείας.

Ο δίδυμος αδελφός του γνωστός με το όνομα Νικολάκης, που το απέδωσαν οι κάτοικοι των Τρικάλων, φτιάχτηκε από τον γλύπτη μερικά χρόνια αργότερα, είναι πανομοιότυπος και κοσμεί την λίμνη στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Ο γλύπτης Νικόλας Παυλόπουλος μερικά χρόνια αργότερα απέδωσε με εκπληκτική ομορφιά ένα ακόμα άγαλμα σε σιντριβάνι. Την λουόμενη ανάμεσα στο Βασιλικό Θέατρο και τον Λευκό Πύργο.

Ο γλύπτης Νικόλαος Παυλόπουλος γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στη Μαγνησία, στις 13 Δεκεμβρίου 1909 και πέθανε στην Αθήνα, στις 10 Οκτωβρίου 1990. Ο πατέρας του ήταν ξυλογλύπτης και τον επηρέασε πολύ στην μετέπειτα πορεία του και στην ανάδειξη της κλίσης του προς την γλυπτική. Στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Σχολή καλών τεχνών εισάγεται κατευθείαν στο τρίτο έτος σπουδών ως εξαιρετικό ταλέντο.

Με κλίση στην γλυπτική καταπιάνεται κυρίως με την γλυπτική σε ξύλο, χαλκό και μάρμαρο. Μια γνωστή ιστορία σε πολλούς σχετικά με τον γλύπτη είναι αυτή του 1975, όταν φιλοτέχνησε την προτομή του Γιώργου Σεφέρη για να τοποθετηθεί σε πλατεία της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα. Η προτομή δεν ικανοποίησε την χήρα του ποιητή και το γεγονός αυτό έγινε αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια παλαιότερες κατηγορίες πως ήταν φιλοναζιστής και πως είχε φιλοτεχνήσει προτομές του Χίτλερ και του Μουσολίνι στα χρόνια της Κατοχής.

Πόσο το μισούμε αυτό το σιντριβάνι;

Ήταν Φεβρουάριος του 2020, όταν η parallaxi, με αφορμή έναν ακόμα βανδαλισμό του γλυπτού, φιλοξένησε ένα άρθρο με τον συγκεκριμένο τίτλο, ο οποίος δυστυχώς επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά.

Όσες φορές και αν το καθαρίζουν και πάλι θα βρεθούν ανεγκέφαλοι για να το βανδαλίσουν.

Δείτε την τραγική εικόνα από τον Φεβρουάριο του 2020

Ανάλογες εικόνες και το 2019, με το γλυπτό να καθαρίζεται, αλλά λίγες ημέρες μετά η εικόνα του να αμαυρώνεται ξανά.

Ένα άγαλμα, δύο πόλεις, μια ασύγκριτη διαφορά

Τρίκαλα VS Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες τα λένε όλα για την πόλη που μισεί τα σιντριβάνια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα