«Θεσσαλονίκη είναι αυτή» – Οι ατάκες του Βασίλη Λογοθετίδη για την πόλη
Στο «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» που κυκλοφόρησε το 1955.
Η ταινία «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» κυκλοφόρησε το 1955 και είναι μια ελληνική ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και σενάριο του ίδιου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Με ένα λαμπρό καστ που περιλαμβάνει ονόματα όπως ο Βασίλης Λογοθετίδης, η Ίλυα Λιβυκού, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και ο Μίμης Φωτόπουλος, η ιστορία αφορά την απιστία και τις εξωσυζυγικές σχέσεις μέσα από το κωμικό φίλτρο της εποχής.
Ο Λαλάκης (Βασίλης Λογοθετίδης) λέει ψέματα στη γυναίκα του ότι δήθεν πηγαίνει επαγγελματικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην πραγματικότητα πηγαίνει εκδρομή με τη φιλενάδα του. Η γυναίκα του ανακαλύπτει την απάτη και συνεννοείται με έναν όμορφο νεαρό που τη φλερτάρει, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και πάνε και εκείνοι εκδρομή για να τον κάνει να ζηλέψει. Όμως για κακή του τύχη, τα δυο ζευγάρια εγκλωβίζονται σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό και επειδή δεν μπορούν να φύγουν, φιλοξενούνται στο σπίτι του σταθμάρχη Μίμη Φωτόπουλου για μια βραδιά….
Σε μία από τις σκηνές, ο Λογοθετίδης ζητά από τη Λιβυκού να του ετοιμάσει βαλίτσα για τη Θεσσαλονίκη και εκεί ακούγονται οι εξής φράσεις που αφορούν την πόλη:
«Διευθύνων Σύμβουλος είμαι, θα βγω στη Θεσσαλονίκη με λαβομάνο στην πλάτη, τώρα;»
«Θεσσαλονίκη είναι αυτή, μεγάλη πόλη, συμπρωτεύουσα, κόσμος πάει έρχεται, μπορεί να με καλέσουν και σε κανένα τραπέζι, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, να μην έχω ένα επίσημο κοστουμάκι μαζί μου;»
«Βάλε μου και το σπορ… Θεσσαλονίκη, επαρχία είναι, θάλασσες, βουνά, λαγκάδια. Μπορεί να καλέσει ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, ”κύριε Λαλάκη, δεν έρχεστε να πάμε μια εκδρομούλα ίσαμε την Αρετσού, το Καραμπουρνάκι;»
«Τις μεταξωτές πιτζάμες, Πόπη μου. Διευθύνων Σύμβουλος είμαι, μεγάλο ξενοδοχείο είναι, Mediterranean, ξενοδοχείο διεθνούς φήμης, μπορεί να έρθει και κανένας άνθρωπος να με δει εκεί, κανένας Νομάρχης, κανένας Δήμαρχος. Να με περάσουν ότι την κοπάνησα από του Χατζηκώστα και να με κλείσουν στο Γεντί Κουλέ;»
«Θεσσαλονίκη είναι άλλο πράγμα. Βορράς, απάνω, χοντρό το κρύο»