Θεσσαλονίκη – ΕΚΕΤΑ: Μειώθηκε η κυκλοφορία κατά 14% στην πόλη λόγω του μετρό
Όσα συζήτησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστος Δήμας. Εκεί τον υποδέχτηκε ο Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης Διευθυντής του ΙΜΕΤ και Αντιπρόεδρος & προεδρεύων του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ.
Στην επίσκεψη παρευρέθηκαν ακόμη ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κ. Γκιουλέκα καθώς επίσης και η Γενική Γραμματέας Μεταφορών κα Δέσποινα Παληαρούτα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Δήμας ενημερώθηκε συνοπτικά για τα τρέχοντα ζητήματα του Ινστιτούτου που σχετίζονται με το Υπουργείο, καθώς και για το ερευνητικό έργο του ΙΜΕΤ στον τομέα που αφορούν στην παρακολούθηση και βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθήκων στην Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις υπηρεσίες παρακολούθησης και ελέγχου της κυκλοφορίας, με ειδική αναφορά στο έργο flyover και στις επιστημονικές εκτιμήσεις του Ινστιτούτου σχετικά με τις επιπτώσεις της λειτουργίας του μετρό στην κυκλοφοριακή ροή, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δήμας επισκέφθηκε το Ζωντανό Εργαστήριο Έξυπνης Κινητικότητας, όπου ενημερώθηκε από τη Διευθύντρια Ερευνών Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου για εφαρμογές βιώσιμης κινητικότητας βασισμένες σε δεδομένα πραγματικού χρόνου και μεγάλου όγκου. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του μετρό στη Θεσσαλονίκη, με μείωση της κυκλοφορίας κατά 14%, καθώς και το σύστημα ενημέρωσης πολιτών για το flyover, το οποίο παρέχεται δωρεάν σε 10000-150000 πολίτες καθημερινά και σε 600000 μοναδικούς χρήστες ανά έτος (https://flyover.imet.gr/).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την έξυπνη διαχείριση σηματοδότησης ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καθώς και η πλατφόρμα ENIGMA που παρακολουθεί εκπομπές CO₂ και αποδίδει επιπτώσεις σε κάθε περιοχή της πόλης. Ο κ. Δήμας παράλληλα έδειξε ενδιαφέρον για τις συνθήκες δημιουργίας των «πόλεων των 15 λεπτών» και τους τρόπους υλοποίησής τους.
Στο τέλος της επίσκεψης ο κ. Δήμας αναγνώρισε τη σημασία του ερευνητικού έργου του Ινστιτούτου, καθώς και το γεγονός ότι αναπτύσσει εφαρμογές με πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο, που επηρεάζουν θετικά την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ ζήτησε παράλληλα από το Ινστιτούτο να του παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αναμενόμενες επιπτώσεις από την εν εξέλιξη επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός ανέφερε πως είναι σημαντικό οι σχετικές υπηρεσίες που παρέχονται αυτή τη στιγμή στην πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μεταφερθούν και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η περαιτέρω στενή συνεργασία σε μία σειρά δράσεων και Επιτροπών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ο Δρ. Μπεκιάρης ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό για την επίσκεψη και τον ουσιαστικό διάλογο, εκφράζοντας την προσδοκία για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο άμεσο μέλλον.