Θεσσαλονίκη: Ελλείψεις προσωπικού και δεύτερες δουλειές στους οδηγούς διαπιστώνουν συνδικαλιστές στην αστική συγκοινωνία

«Είναι συχνό το φαινόμενο των υπερωριών και της αναπλήρωσης εργασίας, γιατί δεν καλύπτονται οι ανάγκες από το υπάρχον προσωπικό» ανέφερε ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Parallaxi
θεσσαλονίκη-ελλείψεις-προσωπικού-κα-1245484
Parallaxi

Ελλείψεις προσωπικού στα μέσα μαζικής μεταφοράς της αστικής συγκοινωνίας κατήγγειλαν συνδικαλιστές των μέσων αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο ΕΚΘ, με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα με τα δύο λεωφορεία στη Βούλα Αττικής. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μόνιμες προσλήψεις στους κλάδους των οδηγών, της συντήρησης και της καθαριότητας σε ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ και Μετρό.

Ανέφεραν, ακόμη, ότι ενώ η ικανοποίηση των αιτημάτων τους προσκρούει στην επίκληση δημοσιονομικών λόγων, την ίδια ώρα δαπανούνται πολύ μεγαλύτερα ποσά για leasing λεωφορείων και για τη συντήρηση τους, με σκοπό την κάλυψη του μεταφορικού έργου «προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων». Όπως είπε το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων του ΟΑΣΘ και της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφοράς Ελλάδας Κώστας Ηλιού, «ενδεικτικά, ο διαγωνισμός για τις περιαστικές γραμμές, που εξυπηρετούν σήμερα τα ΚΤΕΛ, αυξήθηκε περίπου από τα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο σε 60 εκατομμύρια». Πρόσθεσε, δε, πως «από τους 1.100 οδηγούς που απαιτούνται στον ΟΑΣΘ αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μαζί με τους συμβασιούχους περί τους 850».

Παράλληλα, οι συνδικαλιστές υποστήριξαν πως λόγω των χαμηλών μισθών, εργαζόμενοι καταφεύγουν σε παράλληλη απασχόληση ή και δεύτερη δουλειά, με αποτέλεσμα -λόγω εντατικοποίησης της εργασίας- να δημιουργούνται συνθήκες ανασφάλειας και επικινδυνότητας για το επιβατικό κοινό. Χαρακτηριστικά, ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του σωματείου του ΟΑΣΘ, εξήγησε πως «οδηγοί των ΚΤΕΛ, που καλύπτουν έργο αστικής συγκοινωνίας, στα ρεπό τους μπορεί να εργάζονται και σε εκδρομικά, ή και αλλού, λόγω των χαμηλών αμοιβών».

Ο Γιώργος Ριμπάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης τόνισε, από την πλευρά του, πως «είναι συχνό το φαινόμενο των υπερωριών και της αναπλήρωσης εργασίας να αγγίζουν το όριο του νόμου, γιατί δεν καλύπτονται οι ανάγκες από το υπάρχον προσωπικό».

Πηγή – ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα