Θεσσαλονίκη: Έντονα προβληματισμένοι πολλοί γονείς με την αλλαγή ωραρίου στα ολοήμερα
Αναβαθμισμένα ολοήμερα δημοτικά σχολεία ή παιδοφυλακτήρια χωρίς υποδομές;
Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς και ήδη αρκετοί γονείς έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για την επόμενη.
Ιδιαίτερα για εκείνους οι οποίοι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και ελλείψει παππούδων/γιαγιάδων, είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο και να τα παραλαμβάνουν το μεσημέρι.
Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να κάνει λόγο για αναβαθμισμένο πρόγραμμα του ολοήμερου δημοτικού σχολείου, όμως οι γονείς επί της ουσίας παρατηρούν ότι όχι απλώς δεν υπάρχει καμία αναβάθμιση, αλλά και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την ουσιαστική υλοποίησή του.
Με την υπ’ αριθμ. Αριθμ. Φ.7/ΦΜ/98404/Δ1/4-8-2022 Υπουργική Απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, ορίστηκαν οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά), οι οποίες θα εφάρμοζαν πιλοτικά το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου για το σχολικό έτος 2022-23, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 371 του ν. 4957/2022.
Στο τελευταίο αυτό άρθρο, ορίζεται ότι από το σχολικό έτος 2022-2023 τίθεται σε εφαρμογή νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, το οποίο αναπτύσσεται σε τρεις ζώνες και προβλέπεται ότι η αποχώρηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα ή στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης, ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος.
Ειδικά για το σχολικό έτος 2022-2023 προβλέφθηκε ότι δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14.55, με το πέρας της πρώτης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται εντός του ΑΠΘ, αλλά και η Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Καλαμαριάς, έχουν αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα τις τελευταίες ημέρες, στέλνοντας μάλιστα και επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας.
Γονείς του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης σημειώνουν ότι από τη φετινή τους εμπειρία αποδείχτηκε ότι στις 14.55, είναι η πλέον βολική και ενδεδειγμένη ώρα για την αποχώρησή των παιδιών από τα ολοήμερα σχολεία και είναι μία ώρα που εξυπηρετεί την πλειονότητα των οικογενειών.
Μάλιστα, συμπληρώνουν ότι όταν μιλάμε για παιδιά μικρότερων ηλικιών, το να παραμένουν έως τις 15:50, είναι κάτι του εξουθενωτικό.
Γι’ αυτό το λόγο και διαμαρτύρονται έντονα για την ανατροπή που επιχειρείται με την κατάργηση από τη νέα σχολική χρονιά (2023-2024) της δυνατότητας αποχώρησης των μαθητών στις 14.55.
Μάλιστα, ζητούν από το υπουργείο να αναθεωρήσει και να θέσει ως γνώμονα το σεβασμό της καθημερινότητας των μικρών μαθητών και των γονιών τους.
Ιδιαίτερα, όσον αφορά την περίπτωση του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που προβληματίζει τους γονείς.
Μετά την αναγκαστική προσωρινή μετεγκατάστασή του στο κτίριο της Παλαιάς Οικοκυρικής, στην οδό Εγνατίας 132, το σχολείο στερείται ικανοποιητικής σχολικής στέγης, αλλά και δυνατότητας δωρεάν μεταφοράς των μαθητών.
Έτσι, αν οι γονείς δεν μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους στα ωράρια που ισχύουν στην τρέχουσα σχολική χρονιά, τότε θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερες δυσχέρειες από ότι σήμερα, οι οποίες μάλιστα δεν αρμόζουν για ένα πειραματικό δημοτικό σχολείο.
«Για τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να αναθεωρήσετε την παραπάνω υπουργική απόφαση για υποχρεωτική αποχώρηση των μαθητών του ολοημέρου είτε μόνο στις 15.50 μ.μ., είτε στις 17.30 μ.μ. και να επαναφέρετε ως δυνατότητα την επιλογή αποχώρησης από το ολοήμερο σχολείο στις 14.55 μ.μ» καταλήγει στην επιστολή του το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Καλαμαριάς: Εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, δηλαδή παιδοφυλακτήριο μέχρι τις 17:30
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Καλαμαριάς, με τους γονείς να ζητούν, μεταξύ άλλων, να αναβαθμιστεί πρακτικά και ποιοτικά η λειτουργία των ολοημέρων, με πλήρες διδακτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους, σε όλα τα σχολεία και προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, να μειωθεί ανά τμήμα ο αριθμός των μαθητών για να διευκολύνεται η μελέτη των μαθημάτων τους, εφόσον αυτό αποτελεί έναν από τους στόχους του ολοήμερου σχολείου, σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Συγκεκριμένα σημειώνουν:
«Έκπληξη μας προκαλεί, όπως και σε πλήθος συλλόγων γονέων, η αιφνίδια αλλαγή του προγραμματισμού της λειτουργίας του ολοημέρου σε σχολεία του Δήμου μας, σύμφωνα με την οποία καταργείται πρακτικά το κλασικό ολοήμερο. Μετά από έγγραφο που στάλθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και ενώ ήδη είχαν συμπληρωθεί οι αιτήσεις από τους γονείς για το ολοήμερο πρόγραμμα, οι διευθύνσεις των σχολείων ζητούν να τις αποσύρουν και να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους στο νέο διευρυμένο ολοήμερο, με δύο επιλογές αποχώρησης, στις 15:50 και στις 17:30.
Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά συγχωνεύεται ένα τμήμα του ολοημέρου, εκείνο κατά το οποίο τα παιδιά σχολούσαν στις 15:00, το οποίο είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους γονείς.
Παράλληλα οδηγούν τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά στο διευρυμένο ολοήμερο, για το οποίο το Υπουργείο Παιδείας πρόσφατα εξέδωσε εφαρμοστική εγκύκλιο αναφερόμενο στο αναβαθμισμένο πρόγραμμά του. Όπως διαπιστώνουμε όμως, στην ουσία δεν πρόκειται για καμία απολύτως αναβάθμιση του Προγράμματος ολοημέρου, μιας και δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για την ουσιαστική υλοποίησή του. Αντίθετα, πρόκειται για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, δηλαδή παιδοφυλακτήριο μέχρι τις 5:30 μ.μ.
Το διευρυμένο – αναβαθμισμένο ολοήμερο, θα μπορούσε να αποτελεί διέξοδο για γονείς και μαθητές, εφόσον όντως παρείχε τη δυνατότητα για επιπλέον ποιοτικές, δωρεάν δραστηριότητες, σε σύγχρονα, αναβαθμισμένα κτίρια με όλες τις απαιτούμενες υποδομές. Δραστηριότητες για τις οποίες οι γονείς σήμερα πρέπει να καταβάλουν σημαντικά χρηματικά ποσά (εφόσον έχουν τη δυνατότητα) για να τις προσφέρουν στα παιδιά τους.
Δεν μπορούμε, όμως, να δεχτούμε να αποτελεί απλά φύλαξη των παιδιών μας, αποσκοπώντας στην αύξηση του εργασιακού μας χρόνου και μάλιστα σε κτίρια πολλές φορές ακατάλληλα και αφιλόξενα, που μας αποτρέπουν να αφήσουμε τα παιδιά περισσότερες ώρες στο σχολείο. Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός της υποστελέχωσης, αλλά και της μη πρόβλεψης για μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, όπως είναι το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, ο τραπεζοκόμος και ο υπεύθυνος ολοημέρου.
Το ολοήμερο σχολείο θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των παιδιών μας, τόσο για ποιοτική σίτιση και ευχάριστη διαμονή στο σχολείο, όσο και για μελέτη, κοινωνικοποίηση και ουσιαστική ενασχόληση με αξιόλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Αιτούμαστε:
·Να αναβαθμιστεί πρακτικά και ποιοτικά η λειτουργία των ολοημέρων, με πλήρες διδακτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους, σε όλα τα σχολεία και προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης.
·Να μειωθεί ανά τμήμα ο αριθμός των μαθητών για να διευκολύνεται η μελέτη των μαθημάτων τους, εφόσον αυτό αποτελεί έναν από τους στόχους του ολοήμερου σχολείου, σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
·Να διαμορφωθούν οι κατάλληλες υποδομές και να παρέχεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός, ώστε να προσφέρεται και στην πράξη, και όχι μόνο στις εξαγγελίες, το αναβαθμισμένο περιεχόμενο του ολοημέρου, παρέχοντας πραγματικά δωρεάν καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες.
·Να προσληφθούν τραπεζοκόμοι και να δημιουργηθούν τραπεζαρίες στα σχολεία με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση.
·Έως ότου οι εξαγγελίες γίνουν πράξη, να μην καταργηθεί το κλασικό ολοήμερο, αλλά να παραμείνει η δυνατότητα αποχώρησης στις 15:00, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».
«Θα αναγκαστούν οι γονείς να μην γράψουν τα παιδιά ή να τα γράψουν και να μη τα στέλνουν»
Έντονη είναι η αντίδραση και από πλευράς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, οι γονείς θα αναγκαστούν είτε να μη γράψουν τα παιδιά καθόλου στο ολοήμερο, είτε να τα γράψουν στην αρχή και μετά να μην τα στείλουν.
Προσθέτουν μάλιστα, την ακαταλληλότητα των σχολείων για την παραμονή των μαθητών μέχρι αυτή την ώρα.
«Πριν λίγες μέρες ενημερωθήκαμε για την τροποποίηση λειτουργίας του αναβαθμισμένου ολοήμερου δημοτικού σχολείου που θα ισχύσει από το νέο σχολικό έτος 2023-2024.
Ορίζει ότι πλέον τα παιδιά που μένουν ολοήμερο θα σχολάνε είτε στις 15.50 είτε στις 17.30 από 14.50 και 15.50 που ίσχυε έως φέτος.
Η αλλαγή αυτή, δηλαδή να σχολάνε στις 15.50, μόνο αναστάτωση και δυσκολίες θα προκαλέσει στις οικογένειες που μέχρι τώρα έπαιρναν τα παιδιά από το ολοήμερο στις 15.00 και αυτές είναι η πλειοψηφία.
Θα αναγκαστούν οι γονείς ή να μην τα γράψουν ολοήμερο και να βρουν άλλους τρόπους για την αποχώρηση των παιδιών στις 13.15 ή να τα γράψουν για αρχή και μετά να μην τα στέλνουν διότι τα ωράρια, ιδίως τον χειμώνα είναι δύσκολα.
Επίσης, πολλά σχολεία είναι ακατάλληλα στο να μένουν τα παιδιά μέχρι αυτήν την ώρα στο σχολείο. Ούτε χώροι εστίασης με κατάλληλο προσωπικό υπάρχουν ούτε και χώροι χαλάρωσης. Τα παιδιά, από τις πιο μικρές ηλικίες ακόμη, θα είναι εκτός σπιτιού ένα ολόκληρο οκτάωρο… Επίσης πολλά από αυτά τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο από τις 7.00 το πρωί..
Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε πού αποσκοπεί αυτή η αλλαγή.
Για αυτό λοιπόν παρακαλούμε να συνεχίσει η λειτουργία του ολοημέρου όπως έχει, δηλαδή να υπάρχει το πρώτο σχόλασμα στις 15.00 και να ακολουθούν τα επόμενα ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα παιδιά του ολοημέρου».